Час: 2021-01-27 02:06:02

Новини об'єднання

Про підвищення кваліфікації профспілкового активу

бух11126 січня у Будинку профспілок в режимі відеоконференції відбувся семінар для головних бухгалтерів членських організацій та організацій, що обслуговуються за договорами Київської міськпрофради з актуальних питань бухгалтерського обліку, податкової та фінансової звітності профспілкових організацій. Семінар організувала та провела заступник голови – головний бухгалтер Київської міськпрофради Лінчевська І.А. на який було запрошено аудитора, досвідченого спеціаліста у сфері діяльності профспілкових організацій Світлану Василівну Ярошинську.

Засідання Президії Київської міськпрофради

119 січня 2021 року в Київській міськпрофраді в режимі відеоконференції (онлайн) з використанням системи ZOOM відбулося засідання Президії, яке провів Голова Київської міськпрофради Валентин Мельник.

Зміни до Порядку розслідування нещасних випадків інфікування COVID-19

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.01.2021 року №1 внесені зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337, щодо розслідування випадків смерті працівників робота яких пов`язана з виконанням професійних обов`язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19.

Засідання Координаційного комітету сприяння зайнятості населення

Координ комітет22 грудня 2020 року в режимі відеоконференції (онлайн) за допомогою платформи ZOOM відбулося чергове засідання Координаційного комітету сприяння зайнятості населення, яке провела заступник директора Департаменту соціальної політики ВО КМР (КМДА), заступник співголови Координаційного комітету Світлана Устименко.
Участь у заході взяли представники Київської міськпрофради та її членських організацій, які є членами Координаційного комітету.

Засідання Президії Київської міськпрофради

п ме ор22 грудня 2020 року в Київській міськпрофраді в режимі відеоконференції (онлайн) з використанням системи ZOOM відбулося засідання Президії, яке провів Голова Київської міськпрофради Валентин Мельник.
Питання порядку денного:
1. Про принципи формування бюджету Київської міськпрофради на 2021 рік (доповідач - Мельник В.П. – Голова Київської міськпрофради).
2. Інформація про проєкт бюджету м. Києва на 2021 рік (доповідач - Орисенко Т.М. – заступник Голови Київської міськпрофради).
3. Про проєкт розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо коригування тарифів КП «Київтеплоенерго» на тепло та гарячу воду (доповідач - Орисенко Т.М. – заступник Голови Київської міськпрофради).

Новини членських організацій

КИЇВСЬКА ПРОФСПІЛКА ЕНЕРГЕТИКІВ ВПРОВАДЖУЄ НОВІ ДІСТАНЦІЙНІ ФОРМИ РОБОТИ

3750Карантинні обмеження вимагають пошуку нових форм спілкування і діяльності. 18-19 листопада міський комітет Київської профспілки енергетиків провів плановий щомісячний навчальний семінар з головами профспілкових органів у новому форматі - відеопрезентації, яка розміщена на каналі профспілки в YouTube. Відеопрезентацію вели голова профспілки Юрій Бондаренко, головний бухгалтер міського комітету Ірина Калініченко та правовий інспектор Ольга Можаєва. Доповідачі у стислій формі проінформували про стан профспілкових справ в цілому та конкретно в Київській профспілці енергетиків, прокоментували постанови, прийняті на останньому засіданні міського комітету, поставили завдання та дали рекомендації з практичних питань. Відповідно до вимог часу, міський комітет велику увагу приділяє використанню у роботі сучасних електронних засобів комунікацій. Щоденно сайт профспілки відвідує понад 1000 користувачів. Ми підтримуєм сторінку в Facebook, канал в YouTube, спільноту та групи в в Viber, використовуємо ZOOM, інші програми, месенджери. Маємо сподівання, що нова форма навчання буде зручною та ефективною.

ЗМІНА ІСТОТНИХ УМОВ ПРАЦІ Ч. 3, 4. СТ. 32 КЗППУ

енергетикиПитання щодо зміни істотних умов праці врегульоване ч.3 ст.32 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), якою визначено, що у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, допустима зміна істотних умов праці, якщо робота продовжується за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, встановлення або скасування неповного робочого часу, режиму роботи, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Матеріали з питань: "Переведення працівника на іншу роботу" та "Переміщення працівника на інше робоче місце"

енергетикиВ Кодексі законів про працю України існують певні статті, які користуються підвищеною увагою. До Київського міськкому профспілки енергетиків надходить багато питань щодо норм статті 32, яка регламентує переведення та переміщення працівників, а також зміну істотних умов праці. Тому міськком енергетиків вирішив оновити та "розділити" ст. 32 на складові. Відповідні матеріали з питань: "Переведення працівника на іншу роботу" та "Переміщення працівника на інше робоче місце" вже розміщені в розділі "Юридичні консультації" на сайті (http://kievprofenergo.in.ua/page/9/). Стаття "Зміни істотних умов праці" готується та буде розміщена найближчим часом.

ПОНОВЛЮЄТЬСЯ РОБОТА ПРАТ «ДОЗ «ЯВІР» ДЕРЖАВНОЇ АКЦІОНЕРНОЇ КОМПАНІЇ «АРТЕМ».

артемДиректор ПрАТ «ДОЗ «Явір» Державної акціонерної компанії «Артем» Микола Кузьмич Строкоус повідомив, що через карантин підприємство спочатку призупинило виробництво як спеціальної продукції оборонного призначення так і реабілітаційних виробів. Зараз, користуючись, нормами постанови КМУ від11 березня №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», зокрема п.8, який дозволяє діяльності з виготовлення технічних та інших засобів реабілітації, поновилося виготовлення дерев’яних реабілітаційних крісел моделей 375 та їх модифікацій, реабілітаційних стільців моделі 360. Всього зараз в роботі біля 60 екземплярів цих виробів. Імпортні комплектуючи є в запасі, а з вітчизняними – допомагають постачальники. До роботи залучено поки 12 працівників, звичайно, із дотриманням усіх заходів протиепідеміологичної безпеки.
                                  Голова ПО ПАУ В ДАХК «Артем» Олександр Кельїн.

Київська міська профспілка працівників, підприємців торгівлі, ресторанного господарства, послуг та суміжних сфер діяльності діє щодо вирішення проблемних питань

9 квітня 2020 року Київська міська профспілка працівників, підприємців торгівлі, ресторанного господарства, послуг та суміжних сфер діяльності звернулася до Голови Київської міськдержадміністрації Віталія Кличка та Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка з проханням щодо забезпечення фінансуванням на період карантину працівників районних комунальних підприємств, які надають послуги з харчування в навчальних закладах м. Києва.

Законопроект за реєстр. № 2681 розцінюється профспілками столичного регіону, як чергова спроба поставити найбільш представницькі організації громадянського суспільства під повний контроль держави, позбавити профспілки захищеності від зовнішнього втручання з боку державних органів та роботодавців.
Проектом порушується один з основних принципів діяльності профспілок - їх незалежність, самоврядність та невтручання держави в діяльність профспілок, які є загальновизнаними нормами міжнародного і національного законодавства та безперечними умовами функціонування системи соціального партнерства.
Захист профспілок від будь-яких дискримінаційних дій, спрямованих на обмеження свободи об'єднання в галузі праці, закріплених статтею 1 Конвенції № 98.
Щодо позбавлення профспілок права користуватися майном, то значна частина майна профспілок була побудована за рахунок профспілкових внесків. Намагання органів державної влади заволодіти майновими активами профспілок, які використовуються як приватна власність для здійснення статутної діяльності, протирічать також етапі 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
Запропоновані проектом зміни у більшості випадків порушують вимоги етапі 22 Конституції України, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод.
Громадяни України висловили своє ставлення до законопроекту за реєстр. № 2681, підписавши електронну петицію на сайті Верховної ради України щодо не підтримки даного проекту Закону України.
Враховуючи вищевикладене, Київська міська рада профспілок вимагає від Голови Верховної Ради України відтермінувати прийняття рішення про включення законопроекту № 2681 до порядку денного Пленарного засідання Верховної Ради України, створити робочу групу з доопрацювання вказаного законопроекту, і рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провести додаткові погоджувальні процедури з профспілками з метою недопущення порушень Конституції, законів України та міжнародних актів, ратифікованих Україною.

Схвалено Президією Київської міської ради профспілок 02 червня 2020 року

Фонди та цільові внески

ФОНД СОЛІДАРНОСТІ

Фонд солідарності Київської міської ради профспілок створено з метою підтримки колективних міжспілкових акцій.

Зробити членський або благодійний внесок до Фонду солідарності Міськпрофради можна за реквізитами:

Отримувач: МІСЬКПРОФРАДА, код ЄДРПОУ 02670408

п/р UA 52 322313 00000 2600 3 0000 24499 відкритий в АТ „Укрексімбанк” у м. Києві;

Призначення платежу: «Цільовий внесок до Фонду солідарності Міськпрофради»

fond solidarnosti