+380-44-272-11-47

СИЯНИЕ
ШАНОВНІ КОЛЕГИ - СПІЛЧАНИ

Прийміть вітання з нагоди
ДНЯ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ!
Це свято відзначається в українському суспільстві в день великого православного свята – Покрови Пресвятої Богородиці.
Саме Свята Покрова здавна була захисницею українського козацтва,
а тепер і Українського війська.

КИЇВСЬКА МІСЬКПРОФРАДА ПРОВЕЛА СЕМІНАР-ТРЕНІНГ ЩОДО ВПРОВАДЖЕННЯ Е-ЛІКАРНЯНИХ

изображение viber 2021 10 12 10 06 18 529Сьогодні, 12 жовтня 2021 року, Київська міськпрофрада у Будинку профспілок провела семінар-тренінг «Нова модель видачі (формування) е-лікарняних: що важливо знати працівнику та роботодавцю» за участю заступниці начальника управління страхових виплат і матеріального забезпечення, начальниці відділу матеріального забезпечення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Анни Харченко.
Мета заходу – формування у профспілкового активу м. Києва ґрунтовної теоретичної бази знань, прикладних навичок і компетенцій, необхідних для належної реалізації законодавчих новацій щодо впровадження листків непрацездатності в електронній формі.

ЗАСІДАННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ СПО ОБ’ЄДНАНЬ ПРОФСПІЛОК З ОБГОВОРЕННЯ ЗМІН ГРАНИЧНИХ ТАРИФІВ НА УНІВЕРСАЛЬНІ ПОСЛУГИ ПОШТОВОГО ЗВ’ЯЗКУ

изображение viber 2021 10 12 13 11 05 11512.10.2021 Київська міськпрофрада взяла участь у засіданні Робочої групи СПО об’єднань профспілок з обговорення проєкту рішення НКРЗІ «Про затвердження Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку і визнання таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 10 серпня 2021 року № 299», що відбулося в Будинку профспілок ФПУ. Під час заходу представники АТ «Укрпошта» презентували членам Робочої групи запропоновані зміни. Товариство планує впровадити зміни тарифів з 01.01.2022 у зв’язку з вимогами про попередження клієнтів АТ «Укрпошта».
Вказаним проєктом рішення НКРЗІ пропонуються зміни Граничних тарифів на пересилання письмової кореспонденції у межах внутрішніх та міжнародних відправлень.
Загальне зростання тарифів складає 9,36%.

ПРОФСПІЛКИ МІСТА КИЄВА ВІДЗНАЧАЮТЬ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З БІДНІСТЮ

изображение viber 2021 10 12 10 00 37 599

Генеральна асамблея ООН у 1992 році проголосила 17 жовтня Міжнародним днем боротьби з бідністю. Боротьба за ліквідацію бідності – один із головних моральних викликів нашого часу.

В рамках відзначення цієї дати, 12 жовтня 2021 року Профспілки міста Києва провели соціальний профспілковий захід для популяризації гуманітарних принципів, спрямованих на допомогу ветеранам та колишнім малозабезпеченим спілчанам членських організацій Київської міськпрофради.

ПРО ЗАКОНОДАВЧІ ІНІЦІАТИВИ

Народний депутат України - Анна Скороход підтримує позицію профспілок, щодо не підтримання антинародних законопроектів.

изображение viber 2021 10 11 16 58 40 374

Новини членських організацій

ТУРНІР З ШАХІВ НА АТ«ФАРМАК» «FARMAK CHALLENGE 2021»

67247042 1121816501539799 8760549457709236224 nУ рамках спортивних змагань «Farmak Challenge 2021» у АТ «Фармак», який відноситься до Київської міської організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, пройшов турнір з шахів. Шістнадцять фармаківців змагались за звання найкращого шахіста.
У звязку з карантинними обмеженнями турнір проходив у режимі онлайн на ігровому майданчику www.lichess.org. У онлайн турнірі брали участь лише працівники «Фармак».

КИЇВСЬКА ПРОФСПІЛКА ЕНЕРГЕТИКІВ ВПРОВАДЖУЄ НОВІ ДІСТАНЦІЙНІ ФОРМИ РОБОТИ

3750Карантинні обмеження вимагають пошуку нових форм спілкування і діяльності. 18-19 листопада міський комітет Київської профспілки енергетиків провів плановий щомісячний навчальний семінар з головами профспілкових органів у новому форматі - відеопрезентації, яка розміщена на каналі профспілки в YouTube. Відеопрезентацію вели голова профспілки Юрій Бондаренко, головний бухгалтер міського комітету Ірина Калініченко та правовий інспектор Ольга Можаєва. Доповідачі у стислій формі проінформували про стан профспілкових справ в цілому та конкретно в Київській профспілці енергетиків, прокоментували постанови, прийняті на останньому засіданні міського комітету, поставили завдання та дали рекомендації з практичних питань. Відповідно до вимог часу, міський комітет велику увагу приділяє використанню у роботі сучасних електронних засобів комунікацій. Щоденно сайт профспілки відвідує понад 1000 користувачів. Ми підтримуєм сторінку в Facebook, канал в YouTube, спільноту та групи в в Viber, використовуємо ZOOM, інші програми, месенджери. Маємо сподівання, що нова форма навчання буде зручною та ефективною.

ЗМІНА ІСТОТНИХ УМОВ ПРАЦІ Ч. 3, 4. СТ. 32 КЗППУ

енергетикиПитання щодо зміни істотних умов праці врегульоване ч.3 ст.32 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), якою визначено, що у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, допустима зміна істотних умов праці, якщо робота продовжується за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, встановлення або скасування неповного робочого часу, режиму роботи, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Матеріали з питань: "Переведення працівника на іншу роботу" та "Переміщення працівника на інше робоче місце"

енергетикиВ Кодексі законів про працю України існують певні статті, які користуються підвищеною увагою. До Київського міськкому профспілки енергетиків надходить багато питань щодо норм статті 32, яка регламентує переведення та переміщення працівників, а також зміну істотних умов праці. Тому міськком енергетиків вирішив оновити та "розділити" ст. 32 на складові. Відповідні матеріали з питань: "Переведення працівника на іншу роботу" та "Переміщення працівника на інше робоче місце" вже розміщені в розділі "Юридичні консультації" на сайті (http://kievprofenergo.in.ua/page/9/). Стаття "Зміни істотних умов праці" готується та буде розміщена найближчим часом.

ПОНОВЛЮЄТЬСЯ РОБОТА ПРАТ «ДОЗ «ЯВІР» ДЕРЖАВНОЇ АКЦІОНЕРНОЇ КОМПАНІЇ «АРТЕМ».

артемДиректор ПрАТ «ДОЗ «Явір» Державної акціонерної компанії «Артем» Микола Кузьмич Строкоус повідомив, що через карантин підприємство спочатку призупинило виробництво як спеціальної продукції оборонного призначення так і реабілітаційних виробів. Зараз, користуючись, нормами постанови КМУ від11 березня №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», зокрема п.8, який дозволяє діяльності з виготовлення технічних та інших засобів реабілітації, поновилося виготовлення дерев’яних реабілітаційних крісел моделей 375 та їх модифікацій, реабілітаційних стільців моделі 360. Всього зараз в роботі біля 60 екземплярів цих виробів. Імпортні комплектуючи є в запасі, а з вітчизняними – допомагають постачальники. До роботи залучено поки 12 працівників, звичайно, із дотриманням усіх заходів протиепідеміологичної безпеки.
                                  Голова ПО ПАУ В ДАХК «Артем» Олександр Кельїн.

Конституція України визначає людину, її життя і здоров’я найвищою соціальною цінністю, та гарантує кожному право на охорону здоров’я та медичну допомогу. В умовах пандемії коронавірусу COVID-19, яка охопила світ у 2020-2021 роках, забезпечення реалізації цих норм потребує злагодженої роботи Уряду і Парламенту та безумовного виконання законів України.
  За рекомендованими стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я для забезпечення життєдіяльності будь-якої системи охорони здоров’я необхідне фінансування на рівні щонайменше 7% від ВВП.
     На жаль, при прийнятті Держбюджету на 2021 рік, Уряд та Парламент вкотре знехтували нормами Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», згідно яких обсяг коштів на реалізацію програми медичних гарантій повинен бути забезпечений у розмірі не менше 5% від ВВП України.
    Фінансування Програми медичних гарантій на 2021 році складає лише 2,74% від ВВП України. Тобто, майже у 2 рази нижче визначеного Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» обсягу, що дозволяє забезпечити потребу галузі лише на 55%. При цьому, в розраховані та впроваджені тарифи на медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій досі не закладено чіткої та зрозумілої складової на оплату праці медичного персоналу, а самі тарифи залишаються неконкурентними та невідповідними реальній ринковій вартості послуг, не забезпечують покриття реальних операційних та експлуатаційних витрат закладів охорони здоров’я, й не відповідають потребам галузі.
   Крім того, Урядом в черговий раз не було реалізовано законодавчі гарантії щодо визначення у тарифах на медичні послуги компонента на оплату праці медичних працівників у розмірі 250% середньої заробітної плати в Україні за липень попереднього року (ст. 10 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»). Що повинні гарантувати заробітну плату медичним працівникам у 2021 році на рівні не менше 27 428 гривень.
  У квітні 2021 року (порівняно з березнем 2021 року) обсяги оплати надавачам спеціалізованої медичної допомоги за Програмою медичних гарантій було зменшено на 78%. Також, з 1 квітня скасовано перехідне фінансове забезпечення комплексного надання медичних послуг закладами охорони здоров’я, умови якого, зокрема, застосовувалися з 1 вересня 2020 року для доплат до заробітної плати лікарям, медичним сестрам та молодшому медичному персоналу, які надають медичну допомогу хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2. Це складало до 12,4% фінансового забезпечення медичних закладів, які підписали договори з Національною службою здоров’я України та надавали медичні послуги населенню за Програмою медичних гарантій. Як наслідок – затримка виплати заробітної плати працівникам, зменшення рівня заробітної плати середньому та медичному персоналу, зростання соціальної напруги та протестних настроїв у трудових колективах.
    Крім того, рішенням Уряду 14 квітня 2021 року, без погодження з Спільним представницьким органом об’єднань профспілок, здійснено перерозподіл коштів Державного бюджету України, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2021 рік, та внесено зміни до Програми медичних гарантій, шляхом зменшення видатків на обслуговування населення в обсязі 6,5 млрд грн, та збільшення видатків на вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19.
   Таким чином, Національна служба здоров’я України скоригувала в бік зменшення видатки за пакетами медичних послуг «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» на 2,4 млрд грн та «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій» на 4,1 млрд грн відповідно. Внаслідок такого перерозподілу договори про медичне обслуговування населення за вищезазначеними напрямами НСЗУ укладаються із закладами охорони здоров’я не до кінця року, а тривалістю лише 6 місяців (до 30 вересня 2021 року).
    Разом з тим, затверджений Урядом з 01 червня 2021 року новий перелік закладів охорони здоров’я для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, суттєво зменшує кількість опорних лікарень, які забезпечували інфекційну готовність на постійній основі. Це ще більше ускладнить ситуацію недостатнього фінансування монопрофільних та спеціалізованих медичних закладів, які і надалі надають медичну допомогу пацієнтам з COVID-19: пологові будинки, психіатричні лікарні, перинатальні, кардіологічні центри тощо.
    Наведена ситуація ускладнюється й тим, що галузь охорони здоров’я у 2019-2020 роках зазнала колосального відтоку кадрів. На початок 2021 року дефіцит фізичних осіб до штатних посад в державних та комунальних медичних закладах України, за офіційними даними центру медичної статистики МОЗ України, складає по лікарям – 34 537 осіб, молодшим спеціалістам з медичною освітою понад – 35 584 осіб (зокрема, в м. Києві – по лікарям – 4074 осіб, молодшим спеціалістам з медичною освітою – 6783 осіб).
  Ця прогресуюча і некерована ситуація з відтоком медичного персоналу, посилює трудову експлуатацію наявного персоналу, та може мати вкрай згубні наслідки – фізичне та емоційне виснаження медичних працівників, у зв’язку з перевантаженням та впливу стресів як у професійному, так і у повсякденному середовищі, особливо під час пандемії COVID-19.
   Коли в країні війна, коли країна перебуває в зоні економічної турбулентності, усі державні інститути, реагуючи на кризу пов’язану з коронавірусом COVID-19, мають працювати скоординовано і злагоджено, на засадах взаємної довіри й високої колективної відповідальності за кінцевий результат у боротьбі із пандемією.
Ми переконані, що для забезпечення безперервного надання медичної допомоги населенню, зокрема киянам, збереження її доступності та якості, проведення вакцинації від коронавірусу COVID-19, Парламент і Уряд повинні вжити невідкладних та дієвих заходів реагування, підтримати державні та комунальні заклади охорони здоров'я шляхом збільшення фінансування сфери охорони здоров’я, та забезпечити медичним працівникам право на справедливу заробітну плату й рівну винагороду, належні і безпечні умови праці тощо.
  Члени Президії Київської міськпрофради, представляючи у своїх лавах інтереси понад 400 тисяч членів профспілок, закликають Вас, шановний пане Президенте, як гаранта дотримання Конституції та законів України, а також прав і свобод громадян:
- ініціювати внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», якими забезпечити фінансування Програми медичних гарантій у розмірі не менше 5% ВВП України або 225 млрд. грн., відповідно до норм Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»;
- доручити Уряду невідкладно впровадити економічно обґрунтовані тарифи і коригувальні коефіцієнти на оплату послуг з медичного обслуговування за Програмою медичних гарантій та визначити чітку і зрозумілу складову на оплату праці медичного персоналу у відсотковому співвідношенні або запровадити на законодавчому рівні «мінімальної заробітної плати» чи «мінімального стандарту з оплати праці» в сфері охорони здоров’я України;
- доручити Уряду невідкладно впровадити механізм фінансової підтримки в частині виплати додаткових стимулюючих доплат до заробітної плати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності, медичним працівникам клінічних підрозділів установ Національної академії медичних наук України і медичним працівникам, які працюють у закладах вищої освіти та надають медичну допомогу хворим, забезпечують життєдіяльність населення, а також безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19;
- доручити Уряду за кошти Державного бюджету України запровадити компенсаційний механізм грошових виплат працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, які інфікувалися на гостру респіраторну хворобу COVID-19 під час виконання своїх посадових обов’язків, за понесені витрати на медикаментозне забезпечення під час амбулаторного лікування.

Схвалено Президією Київської міськпрофради

Фонди та цільові внески

ФОНД СОЛІДАРНОСТІ

Фонд солідарності Київської міської ради профспілок створено з метою підтримки колективних міжспілкових акцій.

Зробити членський або благодійний внесок до Фонду солідарності Міськпрофради можна за реквізитами:

Отримувач: МІСЬКПРОФРАДА, код ЄДРПОУ 02670408

п/р UA 52 322313 00000 2600 3 0000 24499 відкритий в АТ „Укрексімбанк” у м. Києві;

Призначення платежу: «Цільовий внесок до Фонду солідарності Міськпрофради»

fond solidarnosti

Наші сувеніри