Час: 2019-04-22 17:35:44

smittya

У зв’язку з наближенням теплої пори року все частіше набуває актуальності відпочинок на природі, під час якого кожна людина стикається із невеселими «пейзажами» стихійних скупчень залиш сміття. Залишені обгортки від продуктів та пляшки від напоїв будуть заважать природі далеко не один рік, інколи навіть довше, ніж середня тривалість життя людини. Ми навіть не замислюємося, скільки часу їй потрібно для того, щоб нейтралізувати ті чи інші наслідки нашої життєдіяльності.

Для розуміння того, як сміття впливає на оточуюче середовище, наводимо дані Державної служи України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо термінів розкладання сміття:

Листя, насіння, гілки – від 1 місяця до 1 сезону;
    Пластикові пляшки – понад 100 років;
    Поліетиленова плівка – понад 200 років;
    Жерстяна банка – до 90 років;
    Фольга – до 100 років;
    Апельсинова кожуха – 6 місяців;
    Бананова кожуха – 3-4 тижні;
    Харчові відходи – від 10 діб до 1 місяця;
    Коробка з-під молока – 5 років;
    Огризок яблука – 2 місяці;
    Залізні банки – до 10 років;
    Недопалок цигарки – 10-12 років;
    Одноразовий підгузок – понад 500 років;
    Скло – понад 100 років;
    Паперові рушники та серветки – 2-3 тижні;
    Паперовий пакет – 1 місяць.

Тому Держпродспоживслужба України закликає всіх громадян щодо необхідності прибирати сміття за собою після кожного візиту на природу, збирати його та відносити до урни чи контейнеру у встановлених місцях, що дозволить зберегти чистоту та красу оточуючого середовища, повертатися у найбільш припалі до серця місця відпочинку знову й знову.

За матеріалами сайту Державної служи України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів