Час: 2018-11-18 04:21:28

10 жовтня 2017 р. у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, під головуванням керівника Робочої групи, члена НКРЗІ Склярова О.І. відбулося друге засідання членів Робочої групи з розробки Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги (до складу якої входять представники СПО об’єднань профспілок, СПО об’єднань роботодавців та Мінекономрозвитку), з обговорення пропозицій ПАТ «Укртелеком» щодо перегляду Граничних тарифів на зазначені послуги.

У вказаній нараді взяла участь Голова Київської міської профспілки працівників АПК Лопата О.І. та фахівець Управління соціально-економічних відносин та соціального діалогу Міськпрофради Александрова О.М., які є членами зазначеної Робочої групи.
Під час наради представники ПАТ «Укртелеком» надали відповіді та пояснення щодо низки питань, озвучених за результатами минулого засідання Робочої групи 22.09.2017.
Середній відсоток, на який ПАТ «Укртелеком» пропонує підвищити Граничні тарифи на загальнодоступні телекомунікаційні послуги у 2018 році становить 8,3 %, у т.ч.:
- для населення – від 3 грн. (7,1) у місті, до 5 грн (16%) у селі;
- для бюджетних установ – від 4 грн. (9%) у місті, до 11 грн (27%) у селі.
У результаті зміни вищевказаних тарифів ПАТ «Укртелеком» планує зменшити збитки на 193 млн. грн. (за 1 півріччя 2017 року збитки склали 231 млн. грн., прогноз 2017 року – 383 млн. грн., у 2018 році - прогноз у діючих тарифах – 513 млн. грн., прогноз у нових тарифах – 320 млн. грн.)
Члени Робочої групи обмінялися думками та висловили свої позиції щодо зміни тарифів.
Зокрема, член Робочої групи, фахівець Міськпрофради Александрова О.М.звернулася до представників ПАТ «Укртелеком» із запитанням щодо рівня заробітної плати керівництва ПАТ «Укртелеком», а також, враховуючи відсутність протягом останніх років субвенції з Держбюджету місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв’язку, з проханням поінформувати, чи здійснювалися підприємством заходи в цьому напрямку. Одночасно поінформувала членів Робочої групи, що профспілкова Сторона направила відповідним Комітетам Верховної Ради України, народним депутатам України свої пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (реєстр. № 7000 від 15.09.2017), в яких, зокрема, пропонується передбачити на наступний рік видатки на надання субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв’язку.
Також зазначила щодо суттєвого зменшення в проекті Держбюджету-2018, у порівнянні з поточним роком, розміру субвенції місцевому бюджету для освітян, що, як наслідок, призведе до зниження заробітної плати цієї категорії працівників, зниження соціальних стандартів та гарантій.
Звернула увагу, що наразі маємо суттєве зменшення кількості населення, яке користується телефонним зв’язком, з новим підвищенням кількість абонентів ще суттєво зменшиться. Крім того, підвищення тарифів негативно відобразиться на бюджетних організаціях.
Як підсумок, зазначила, що в умовах зростання цін і тарифів на товари та послуги, очікуваного зростання ціни на природний газ, проведення низки реформ у соціально важливих галузях, зміна Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги не на часі, і висловилася проти їх підвищення.
Також наголосила, що остаточна позиція Сторони профспілок щодо доцільності підвищення Граничних тарифів буде надана НКРЗІ лише після надходження до СПО об’єднань профспілок проекту акта та за результатами обговорення його на засіданні СПО об’єднань профспілок.
Члени Робочої групи від Профспілкової Сторони Лопата О.І., Тулей П.П., Федорчук Н.М. також висловилися проти підвищення вказаних тарифів.
За результатами засідання НКРЗІ буде підготовлено Протокол і надіслано Сторонам.

Управління соціально-економічних відносин та соціального діалогу