вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1231188
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
68
695
2906
16072
1231188

Час: 2024-04-19 05:10:39
Visitors Counter

 

12 вересня 2017 року в приміщенні ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» під головуванням заступника Голови ФПУ Шубіна О.О. відбулася робоча нарада профспілкової Сторони членів Робочої групи з розробки Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку з розгляду пропозицій ПАТ «Укрпошта» щодо перегляду Граничних тарифів на зазначені послуги.
У вказаній нараді взяла участь фахівець Управління соціально-економічних відносин Міськпрофради Александрова О.М., яка є членом зазначеної Робочої групи.

Під час заходу представники ПАТ «Укрпошта» поінформували учасників наради щодо низки таких питань.
З 18.07.2017 введено в дію новий Порядок регулювання тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку, затверджений рішенням НКРЗІ від 23.05.2017 № 260. Цим Порядком передбачено удосконалення наявного механізму формування та встановлення тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку, зокрема, шляхом зміни алгоритму розрахунку тарифів з уніфікацією градації маси поштових відправлень і оптимізацією тарифної лінійки, при цьому зменшується її громіздкість та спрощуються тарифи для користувачів.
Відповідно для забезпечення дотримання чинного законодавства України, ПАТ «Укрпошта» підготовлено проект Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку, яким запропоновано підвищити тарифи на письмову кореспонденцію на 13,8% та пересилання посилок в межах України на 7,1%, рівень підвищення в середньому становить 12,3%. Також запропоновано значно підвищити тарифи на пересилання поштових відправлень до іноземних держав (у середньому на 45%).
При цьому підвищення стосуватиметься тарифів на ті послуги, питома вага у загальних обсягах найбільша. Як приклад, найвищий відсоток підвищення припадає на пересилку простих листів масою до 50 гр. (21%), при цьому питома вага таких листів у загальних обсягах пересилання простих листів складає 96%.
У результаті зміни вищевказаних тарифів. ПАТ «Укрпошта» планується забезпечити роботу підприємства з одночасним підвищенням рівня оплати праці працівникам та збільшити надходження до Держбюджету на 6,6 млн гривень. Так, витрати на оплату праці на відрахування на соціальні заходи планується у 2017 році в розмірі 6305,5 млн грн, що на 1354,8 млн грн. або на 27,4% більше показників за 2016 рік.
За інформацією фахівців ПАТ «Укрпошта», найбільшу питому вагу в структурі витрат підприємства (від 61 до 72%) займають витрати на оплату праці працівників з відповідними нарахуваннями. Відповідно планується, що середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у 2017 році становитиме 3625 грн, що на 897 грн або на 32,9% більше за відповідний показник минулого року.
Під час обговорення питання профспілкова Сторона зауважила, що у поточному році це вже друге звернення ПАТ «Укрпошта» щодо зміни тарифів на вказані послуги (у квітні ц.р. рівень підвищення у середньому склав 49,4%). Незважаючи на підвищення тарифів збитковість підприємства у порівнянні з 2016 роком зросла на 7%, Тому профспілки запропонували підприємству оптимізувати інші витрати, зокрема такі, як: консультаційні, інформаційні, аудиторські, юридичні, реклама та представницькі витрати, витрати на дослідження й розробки тощо, звернули увагу, що запропоноване підвищення значно вище показника інфляції за квітень-серпень ц.р. (яке становить 3%) тощо. Представники ПАТ «Укрпошта» відповіли на численні запитання профспілкової Сторони.
За результатами наради було вирішено, що Федерація профспілок України звернеться до НКРЗІ щодо:
- отримання додаткової інформації відповідно до пункту 5.2. Порядку регулювання тарифів на зазначені послуги з низки питань та надання ПАТ «Укрпошта» звіту щодо виконання вимог профспілкової Сторони, висловлених під час останнього погодження тарифів;
- актуалізації членів профспілкової Сторони Робочої групи (у зв’язку із структурними змінами в апараті ФПУ);
- відповідно до положень Генеральної угоди щодо направлення на погодження до СПО об’єднань профспілок та СПО об’єднань роботодавців проекту Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку для отримання офіційної узгодженої позиції.

15 вересня 2017 року в приміщенні НКРЗІ за участю представників профспілок, роботодавців і відповідних органів виконавчої влади відбудеться засідання Робочої групи з розробки Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку з обговорення пропозицій ПАТ «Укрпошта» щодо перегляду Граничних тарифів.

Після надходження до СПО об’єднань профспілок вказаного проекту, з метою прийняття спільного консолідованого рішення щодо зміни Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку, питання буде розглянуто на розширеному засіданні за участю членських організацій ФПУ.

Управління соціально-економічних відносин
та соціального діалогу