20595

Час: 2024-04-24 14:48:20

9 листопада 2017 р. Верховна Рада України ухвалила в повторному другому читанні соціально важливий законопроект у сфері житлово-комунального господарства, який має змінити форму управління та утримання будинків комунальної власності й здатний вплинути на якість надання відповідних послуг – «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581-д, 17 листопада ц.р. передано на підпис Президенту України). Зважаючи на це, 28 листопада 2017 р. Київська міська рада профспілок організувала й провела засідання круглого столу, де обговорювалися зміни й нововведення у даній сфері, що відбудуться найближчим часом.

24067826 303671710147316 426291022953395175 n

Участь у засіданні взяли: заступник Голови Київської міської ради профспілок Олена Панова, керівники членських організацій Міськпрофради; фахівці Київської міської державної адміністрації: радник першого заступника Голови з питань цінової політики Василь Яструбинський, заступник директора Департаменту економіки та інвестицій Олена Стрижиус, заступник начальника Управління цінової політики Ірина Бойко, начальник Управління розвитку ЖКГ Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Віра Радченко; головний консультант Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Марина Бєльдєй; фахівець Департаменту захисту соціально-економічних прав Федерації профспілок України Світлана Московченко; представники громадських організацій: керівник ВГО «Спілка власників житла України» Олексій Кучеренко та президент громадської спілки «Асоціація управителів житла» Василь Ліман. Серед присутніх були також Голова правління Кредитної спілки «Профспілкова скарбниця» Тетяна Орисенко, заступник Голови ОСББ будинку № 1 Дарницького району Василь Дарій, Голова Об’єднаної первинної профспілкової організації ПрАТ «Київводоканал» Валерій Азманов, представники столичних ЗМІ. Модератор заходу – Голова Київської міськпрофради Валентин Мельник.

24058972 303672913480529 525576469125888815 n

Відкриваючи засідання, Голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник наголосив, що всі ми є споживачами житлово-комунальних послуг, і переважна більшість громадян із хвилюванням очікує на зміни у цій галузі, накопичилася низка нагальних питань, які потребують уточнення й вирішення. Він також зазначив, що незважаючи на активні дії профспілок, на жаль, наразі не вдалося домогтися зниження ціни на газ, посприяти поліпшенню роботи контакт-центрів Київводоканалу, Київенерго, Київгазу, зупинити процес перекладання органами державної влади низки повноважень на органи місцевого самоврядування тощо.

24129905 303672916813862 2138884841326488712 n

Очільник столичних профспілок звернув увагу присутніх, що депутати Київської міської ради – члени постійної Комісії Київради з питань житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу, яких за визначенням мають хвилювати винесені на обговорення питання, взагалі не прийшли на засідання круглого столу.

24174243 303672560147231 5564704600517923276 n
Тим часом питання, порушені на круглому столі, були настільки болючими та актуальними, що неодноразово викликали гостру дискусію Сторін. Зокрема, йшлося про:
• необхідність виготовлення найближчим часом відповідних актів відведення земельних ділянок по кожному будинку комунальної власності міста й технічних паспортів будівель – це були основні вимоги Сторони профспілок під час обговорення зміни тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій столиці;
• передбачення коштів на модернізацію житлового фонду;
• поліпшення якості послуг з утримання будинків та прибудинкових територій та укладання договорів з кожним власником квартири на ці послуги;
• оздоблення будинковими лічильниками кожного будинку комунальної власності – Київ посідає останнє місце серед регіонів України щодо забезпечення будинків лічильниками обліку;
• завищені суми в платіжках за газ, водопостачання та опалення;
• запровадження та функціонування інституту управителів;
• необхідність проведення роз’яснювальної роботи із споживачами;
• запровадження єдиного центру розрахунків тощо.

23905767 303672686813885 7376529209154807613 n
Представники КМДА Василь Яструбинський та Віра Радченко у своїх виступах наголосили, що, зі свого боку, Київська міська державна адміністрація тривалий час працювала над законопроектом «Про житлово-комунальні послуги», надавала низку пропозицій, проте, на жаль, вони не були враховані. Звернули увагу, що у міста немає повноважень контролю, немає цивілізованого ринку управління послугами.

24129455 303674280147059 793962245152004756 n
Одне з головних проблемних питань – як примусити споживача бути співвласником майна в будинку? Василь Яструбинський наголосив, що потрібно започатковувати громадську експертизу проектів, та підкреслив, що, зі свого боку, міська влада робить все можливе, щоб була прозорість та обґрунтованість у формуванні тарифів, намагається запроваджувати ефективний механізм надання якості послуг, вимагаючи від Керуючих компаній з обслуговування житлового фонду міста перерахунків для мешканців – за ненадані або неякісні послуги.
Головний консультант Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Марина Бєльдєй зазначила, що в Законі України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (№ 417-VIII, який набрав чинності з 1 липня 2015 р.), не було передбачено положення про Типовий договір на утримання будинків. Законопроектом за реєстр. № 1581-д, чітко визначено вимоги та положення про управителів будинків, форми договорів на надання послуг – вони будуть укладатися з кожним мешканцем окремо або з представником від співвласників будинку. Також вона поінформувала, що при Комітеті працює Робоча група, яка розробляє Методику розподілу послуг.

23915887 303674270147060 1757875064733438403 n
Засідання круглого столу пройшло в діловому та конструктивному обміні думками та позиціями Сторін соціального діалогу. Учасники заходу одностайно висловили думку, що необхідно докладати максимум зусиль задля справедливого й прозорого удосконалення законодавства в сфері ЖКГ, не залишати споживачів наодинці з їх проблемами та об’єднуватися задля спільного вирішення важких і болючих питань.

24058861 303672360147251 1491881627437060191 n

23905687 303671706813983 2109874200417022899 n