Час: 2024-04-25 10:56:44

31 травня 2018 року в КМДА відбулося засідання Громадської ради при виконавчому органі Київської міської ради (КМДА), на якому було розглянуто та всебічно обговорено питання щодо доцільності підвищення тарифів на проїзд в міському комунальному транспорті.

У засіданні Громадської ради взяли участь та виступили під час обговорення вказаного питання фахівці Київської місьпрофради Володимир Любарець та Ольга Александрова. Фахівці Київської міської ради профспілок поінформували учасників засідання щодо заходів та позиції столичних профспілок, які висловилися проти підняття тарифів на засіданні Міськпрофради 22 травня ц.р. Фахівці Міськпрофради наголосили щодо порушення міською владою норм і принципів соціального діалогу, нехтуванням положеннями Територіальної угоди, відсутності належної якості послуг у транспорті; постійних змін у порядку надання субсидій, які викреслюють малозабезпечених громадян щодо отримання цієї допомоги; збільшення соціального навантаження на громадян; відсутності належної організації руху транспорту; складностей придбання проїзних квитків; неспроможності громадян сплачувати майже третину заробітної плати за проїзд; необґрунтованого розміру запропонованого підняття тарифів; пошуку підприємствами альтернативних шляхів, крім підвищення тарифів; запровадження міською владою на належному рівні монетизації пільг; необхідності підприємствам та міській владі працювати над поверненням пільг на електроенергію для перевізників, організації окремих смуг руху для громадського транспорту, повернення прибутків від реклами підприємству КП «Київський метрополітен»; запровадження електронного квитка, недоречності підняття тарифів.

Доповідач із зазначеного питання – Голова Комітету Громадської ради при КМДА з питань промисловості, розвитку підприємництва, комунальної власності, адміністративних послуг, інформаційно-комунікаційних технологій, транспорту, торгівлі, реклами – Олександр Лисенко поінформував учасників засідання про нелегітимність так званого «обговорення з громадськістю» підвищення тарифів, яке відбулося 25 травня о 15.00 на околиці Троєщини по вул. Пухівській в актовому залі автобусного парку – зустріч не була узгоджена з Громадською радою, крім того, він не отримав офіційного запрошення (24 травня увечері він отримав повідомлення на телефон), більшість учасників зустрічі були працівники транспортних комунальних підприємств, під час його розмови з керівником АТП, той навіть не мав уяви, що є амортизаційний фонд, який використовується для ремонту та оновлення техніки, під час неформального спілкування з працівниками комунальних підприємств, ті повідомили, що їм пообіцяли видати аванс, звозити автобусом на екскурсію за кордон. О.П. Лисенко наголосив, що доцільності підвищувати тарифи на сьогоднішній день немає.

Сергій Тарасенко, голова комітету транспортної інфраструктури Громадської ради при Деснянський РДА, заявив, що він також проти підвищення тарифів. «Працівники з Троєщини зараз витрачають на проїзд 700 гривень, а будуть 1200. Їхні діти не будуть доїдати вітамінів. Це цілеспрямоване знущання над людьми».

Голова ГО «ВГО Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів», Голова Громадської ради при Фонді соціального страхування України Володимир Петровський зазначив щодо необхідності оплати проїзду в громадському транспорті в електронному режимі – «В Європі не існує контролерів у комунальному транспорті, там встановлені валідатори для оплати проїзду. Жодна людина не може проїхати безкоштовно. Таким чином можна легко порахувати, скільки людей проїхало і звільнити весь громадський транспорт від людей, які перевіряють оплату проїзду». Також він зазначив, що монетизація пільг на проїзд для людей з інвалідністю, в умовах постійного зростання цін і тарифів на товари та послуги, це жалюгідна компенсація та знущання.

Переважна більшість виступаючих, які, як з’ясувалось мешкають на житловому масиві «Троєщина», зазначали щодо складностей добратися вранці на роботу внаслідок постійних заторів, недобудованого мосту на Троєщину, невпорядкованого графіку руху транспорту тощо.

Під час гострого та бурхливого обговорення, абсолютно всі члени Громадської ради висловилися проти підвищення тарифів на проїзд, недоцільності та недоречності їх підняття, порушень норм соціального діалогу, політичної невиваженості цього кроку.

За результатами обговорення питання членами Громадської ради одноголосно було вирішено:

1. В рамках розпочатого громадського обговорення питання доцільності підвищення тарифів на проїзд ініціювати широке громадське обговорення цього питання в Колонній залі КМДА (з відповідним листом Громадська рада звернеться до В. Кличка та М. Поворозника).
2. Створити Оргкомітет з підготовки до проведення широкого громадського обговорення (за участі представників КМДА, Громадської ради при КМДА, профспілок та ін.).
3. Розпочати проведення громадської експертизи проекту Розпорядження КМДА «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів і вартості проїзних квитків у міському пасажирському транспорті, який працює у звичайному режимі руху».
4. Громадській раді при КМДА звернутися до Голови КМДА В. Кличка з вимогою щодо проведення службового розслідування та притягнення до відповідальності осіб Департаменту економіки та інвестицій, Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, причетних до ганебного проведення громадського обговорення 25 травня ц.р. в АТП по вул. Пухівській.
5. Громадській раді при КМДА звернутися до Голови КМДА В. Кличка з вимогою щодо необхідності розробки «Стратегії розвитку транспортної галузі міста».
6. Керівникам Комітетів Громадської ради при КМДА підготувати проекти Рішень із зазначеного питання.
7. Контроль за виконанням покласти на Голову Громадської ради при КМДА Назаренка Б.С.

Управління з соціально-економічних питань
та соціального діалогу