Час: 2018-11-18 03:25:14

За ініціативою Міжнародної організації праці для привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці.

Відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 № 685\2006, щороку 28 квітня в Україні відзначається День охорони праці.

За рекомендацією МОП девіз цьогорічного Всесвітнього дня охорони праці – «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці».

Враховуючи соціальну вагу цієї важливої дати для кожного працівника й суспільства в цілому, членськими організаціями Київської міськпрофради проводяться заходи з відзначення Дня охорони праці.

Так, як приклад, наводимо інформацію щодо проведення тижня з охорони праці в Київській міській профспілці працівників охорони здоровя.

Київська міська профспілка працівників охорони здоров’я, яка об’єднує понад 80 тисяч медичних працівників з 326 первинних профспілкових організацій медичних закладів міста Києва організувала та провела 16 березня 2017 року до Всесвітнього дня охорони праці спільний з Департаментом охорони здоров’я КМДА та Головним управлінням Держпраці в Київській області превентивний захід з охорони праці у вигляді семінару для керівників та інженерів з охорони праці медичних закладів під назвою «Охорона праці в медичному закладі».

Від Департаменту охорони здоров’я КМДА була присутня Головний спеціаліст з охорони праці Департаменту охорони здоров’я КМДА Алексєєнко Т.С.

Від Головного управління Держпраці в Київській області в семінарі прийняли участь начальник управління з питань праці Шаботинський В.В., начальник відділу з питань гігієни праці Управління з питань праці Красножон Р.П., начальник відділу експертизи умов праці Управління з питань праці Дяченко Д.К., головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Бровченко Т.Ф., головний державний інспектор відділу нагляду за підйомними спорудами Поляков О.С., головний державний інспектор відділу нагляду за підйомними спорудами Федіркін Т.В.

На семінарі були присутні більше 200 керівників закладів та інженерів з охорони праці і розглядалися питання, які найбільше турбують спеціалістів з охорони праці медичної галузі Києва: проведення медичних оглядів, проведення атестації робочих місць за умовами праці, та роботи з джерелами підвищеної небезпеки – автоклави, кисневі станції, ліфти.

Також були проведені семінари з охорони праці у багатьох закладах за участі завідуючого відділом охорони праці Мартинюк А.О. (в студентській поліклініці, ТМО «Санаторного лікування» та інших).

За ініціативою Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я та за підтримки Департаменту охорони здоров’я 25 квітня 2017 року з нагоди Всесвітнього дня охорони праці було проведено круглий стіл на тему: «Проведення профілактичних заходів щодо поліпшення стану охорони праці в медичних закладах для недопущення травматизму на робочому місці».

В роботі круглого столу взяли участь головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління нагляду в промисловості та на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Київській області Бровченко Т.Ф., головний спеціаліст з охорони праці Департаменту охорони здоров’я Алексєєнко Т.С., головний спеціаліст з охорони праці Національної академії медичних наук України Дубило Н.Ю., завідувач відділу охорони праці Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я.

Бровченко Т.Ф. проінформувала присутніх про випадки виробничого травматизму і наголосила про необхідність виконання нормативно-правових актів з питань охорони праці.

Всі присутні обговорили стан охорони праці в медичних закладах міста Києва, проведення превентивних заходів – перевірок стану охорони праці з боку Департаменту охорони здоров’я, Головного управління Держпраці і дійшли до висновку, що краще проводити превентивні заходи – семінари,навчання ,консультації для спеціалістів з охорони праці для попередження виробничого травматизму, чим займатися розслідуванням травматизму на робочому місці.

До цьогорічного Дня охорони праці практично у всіх закладах охорони здоров’я пройшов тиждень охорони праці. Акція проводилася з метою привернення уваги суспільства, роботодавців та профспілкових організацій до проблем запобігання нещасним випадкам на виробництві та профзахворювань.

Київська міська профспілка підвела підсумки конкурсу на кращу постановку роботи з питань охорони праці.

Відзначили роботи таких закладів:

Серед лікарень:

1 місце – КМКЛ №9 (головний лікар-заслужений лікар України Валюк М.Д., голова профспілкового комітету Тичинська Т.П., інженер з охорони праці Турчанова Є.О.);

2 місце – КМКЛ №7 (головний лікар Гуленко О.І., голова профспілкового комітету Долина В.Л., інженер з охорони праці Гнідець В.Т.).

Серед пологових будинків – пологовий будинок №1 (головний лікар Гончарук Н.П., голова профспілкового комітету Шестак Л.В., інженер з охорони праці Люгіна Г.А.);

Серед первинної ланки – КНП ЦПМСД №2 Голосіївського району (керівник закладу Лось Г.М., голова профспілкового комітету Бондар О.В., інженер з охорони праці Степаненко О.І.);

Серед інститутів НАМНУ – ДУ «Інститут нейрохірургії ім. академіка А.П.Ромоданова (головний лікар, к.мед.наук, заслужений лікар України Ткач А.І., голова профспілкового комітету Лісяний М.І., інженер з охорони праці Воробей Л.О.);

Серед навчальних закладів – Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця (ректор, чл..кор. д.м.н., проф. Амосова К.М., голова профспілкового комітету Лукянець М.М., інженер з охорони праці Колос Л.П.).

В кожному медичному закладі впроваджується така система управління охороною праці, яка б не тільки передбачала взаємну соціальну та економічну відповідальність роботодавця і працівника, а й була спрямована на зміну їх ставлення до питань виробничої безпеки. Від цього залежатиме формальною або дієвою буде профілактична робота.

За матеріалами Київської міської профспілки працівників охорони здоровя