Час: 2019-10-22 21:50:06

logoПостановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337 затверджено новий Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі-Порядок), який набирає чинності з 1 липня 2019 року.
Вимоги цього Порядку поширюються на всіх юридичних і фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, а також визначає процедуру проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, що сталися з особами визначеними частиною першою статті 35 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»: це особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів, або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню від нещасного випадку на інших підставах.

Крім того, нова редакція Порядку передбачає ряд інших змін у процедурі проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві:
- змінено порядок надання повідомлення про нещасний випадок, який надається за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання, а у разі настання нещасного випадку внаслідок події (аварії, катастрофи тощо) під час руху транспортних засобів усіх видів - за місцем реєстрації підприємства (установи, організації);
- збільшено строк розслідування нещасного випадку до 5 робочих днів (раніше було 3) та спеціального розслідування до 15 робочих днів (було 10);
- збільшено строки розгляду та затвердження роботодавцем складених актів за формою Н-1 (протягом двох робочих дні), встановлено строк тиражування та формування необхідної кількості копій матеріалів розслідування, їх прошиття та нумерацію (протягом п'яти робочих днів);
- встановлено, що строк давності для розслідування нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві становить три роки з дня їх настання. Але після сплину терміну давності працівник має право відстояти свої права в судовому порядку;
- встановлено, що рішення щодо визнання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) пов’язаними чи не пов’язаними з виробництвом приймається комісією (спеціальною комісією) шляхом голосування простою більшістю голосів. У разі рівної кількості голосів членів комісії (спеціальної комісії) голос голови комісії (спеціальної комісії) є вирішальним;
- за результатами розслідування складається тільки один акт за формою Н-1;
- визначена можливість внесення наказом змін до затвердженого акту за формою Н-1 у разі виявлення в затвердженому акті за формою Н-1 недоліків у оформленні, що не впливають на об’єктивність розслідування, причини настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та висновки комісії (спеціальної комісії);
- дозволено складання тимчасових актів за формою Н-1 з метою здійснення страхових виплат.
Крім цього передбачено багато інших змін.

З метою вивчення положень Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337, Київська міськпрофрада у вересні поточного року організовує проведення семінару з питань проведення розслідування нещасних випадків та гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві, оформлення матеріалів розслідування відповідно до вимог вищезазначеного Порядку за участю представників членських організацій Київської міськпрофради.