+380-44-272-11-47

Час: 2021-04-12 15:37:30

При гострих професійних захворюваннях інфекційного походження діагноз встановлюється лікарем-інфекціоністом та профпатологом з урахуванням епідрозслідування.
Потерпілий або члени сім'ї (у випадку смертельного наслідку), яким буде встановлено факт гострого професійного захворювання на виробництві із складанням акту Н-1/П, мають право на страхові виплати від Фонду соціального страхування згідно із Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», а саме:
1) щомісячної страхової виплати - страхової виплати втраченого заробітку (або відповідної його частини) залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності.
2) страхової виплати в установлених випадках одноразової допомоги потерпілому (членам його сім’ї та особам, які перебували на утриманні померлого);
У разі стійкої втрати професійної працездатності, встановленої МСЕК, Фонд проводить одноразову страхову виплату потерпілому, розмір якої визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права потерпілого на страхову виплату. На даний час це максимальна сума 30073 грн., від якої береться відсоток втрати працівником професійної працездатності.
У разі смерті потерпілого виплачується одноразова допомога його сім’ї у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату. На даний час це 176900 грн. Також виплачується одноразова допомога кожній особі, яка перебувала на його утриманні, а також на його дитину, яка народилася протягом не більш як десятимісячного строку після смерті потерпілого, у сумі, що дорівнює 20 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб (35380 грн), встановленого законом на день настання права на страхову виплату.
3) страхової виплати дитині, яка народилася з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;
4) страхових витрат на медичну та соціальну допомогу.
Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 відсотків середнього заробітку (оподатковуваного доходу) незалежно від стажу роботи потерпілого.
Законом також передбачено і інші відшкодування шкоди потерпілим. Це відшкодувння витрат на ліки, лікування, придбання санаторно-курортних путівок, предметів догляду за потерпілим тощо згідно з розділом V Закону України «Про загальнообов'язкове соціальне страхувння».