Час: 2024-04-20 05:33:15

При доопрацюванні проекту Трудового кодексу просимо звернути увагу, що Україна ратифікувала міжнародні конвенції в галузі прав людини, включаючи Міжнародний пакт про економічні,соціальні і культурні права, який зобов’язує уряди вживати заходи для поліпшення соціально-економічних і трудових прав найманих працівників.

Проект Трудового кодексу України значно прогресивний і більш цивілізований, відповідає Конституції України та Міжнародному пакту про економічні,соціальні і культурні права і вбачається, що спеціалістами не переписано російський кодекс праці як мало місце раніше.

У запропонованому законопроекті викликає особливе занепокоєння режим робочого часу та роль профспілок у захисті прав працівників.

Запропоновані редакції ст.ст. 216, 220 (підсумований облік робочого часу), 233 (граничні норми застосування надурочних робіт) ТКУ повинні серйозно турбувати профспілки.

Так ст. 216 передбачено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати сорок годин на тиждень, а ст. 220 у завульованому (прихованому вигляді) встановлює практично необмежений робочий час, або навпаки зменшити робочі години до мінімуму і проводити оплату за фактично відпрацьований час, згідно відображеному в табелі обліку робочого часу. На думку профспілок м. Києва необхідно обмежити тривалість облікового періоду (місяць, квартал). Вважаємо, що підсумований облік робочого часу можливо вводити тільки в тих галузях, які затверджені Кабінетом Міністрів України (металургія, вугільна промисловість) або органами місцевого самоврядування (торгівля, роботи в літній період - сільське господарство).

Законодавчо вводиться необмежений робочий час.

Оскільки робочий тиждень становить 40 годин, то при застосуванні підсумованого обліку робочого часу – для виконання працівником поставленого перед ним виробничого завдання у встановлений кінцевий термін його виконання, то в даному випадку незалежно від того, в якому режимі робочого часу працює працівник, чи то по фіксованому часу робочого дня, чи то по підсумованому обліку робочого часу, загальна тривалість робочого часу такого працівника за один тиждень не повинна перевищувати 40 годин і на таких працівників повинні поширюватись всі права, обов’язки та обмеження, що передбачені для надурочних робіт. Необхідно керуватись міжнародними нормами праці.

Проектом ТКУ (ст.433) вводяться нові, дискримінаційні для найманих працівників правила роботи комісії по трудових спорах. Рішення комісії з трудових спорів приймається за взаємною згодою між усіма членами комісії.

У випадку, якщо члени комісії не досягли згоди, рішення вважається неприйнятим. Це робить недоцільним подальше функціонування комісії як механізму врегулювання трудових спорів. Бо враховуючи що комісія формується на паритетних засадах із представників роботодавця та працівників, будь-яке рішення, яке є неприйнятним для роботодавця, завжди може бути відхилене, може фактично привести до неможливості ухвалення будь-якого рішення та врегулювання жодного спору.

Вважаємо, що стислі строки обговорення не дають можливості в повній мірі дати свої пропозиції а тому вважаємо за необхідне продовжити обговорення із залученням спеціалістів трудового права.