Час: 2024-04-25 17:03:26

Привітати ювілярів прийшли голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко, голова Спільного представницького органу роботодавців м. Києва Віталій Майко, мер Києва 1996-2006 років Олександр Омельченко, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

З вітальним словом виступив голова Об’єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві, «Київська міська рада профспілок» Валентин Мельник, який розповів про роботу столичної ради профспілок протягом чотирьох десятиліть а також окреслив основні напрями роботи та завдання щодо соціального захисту прав та інтересів спілчан у сучасних умовах.

Позитивним у діяльності столичних профспілок того часу було те, що в полі зору Міськпрофради були питання умов праці, забезпечення житлом, освітньої, виховної, культурно-масової роботи оздоровлення дітей та інші напрями.

Перехід до ринкової економіки став вимагати від профспілок нових, нестандартних взаємин із органами державної влади, політичними партіями, громадськими організаціями, переосмислення своєї ролі та місця у реформованому суспільстві. Міськпрофрада зайняла жорстку позицію щодо розв’язання проблем у відносинах праці, викликаних приватизацією столичних підприємств, яка часто закінчувалася ліквідацією. Як результат – безробіття, затримки виплати зарплати.

Київська міська рада профспілок вживала відповідні заходи, щоб захистити конституційні права членів профспілок. За сприяння фахівців Міськпрофради порушувалися тисячі справ про виплату заробітної плати. Використовувалися нові можливості колдоговірної кампанії.

За чотири десятиліття зробити вдалося чимало. З’явився досвід впливу на владу, ефективні напрацювання в підвищенні ефективності у переговорних процесах з органами влади та роботодавцями. З цією метою було створено Київську міську тристоронню соціально-економічну раду, яка має широкі права. З прийняттям закону про соціальний діалог, профспілки отримали можливість його реалізації через укладення територіальної угоди впливати на вирішення всіх соціально важливих питань для членських організацій. Приміром, у підписаній між владою профспілками та роботодавцями Територіальній угоді на 2015-2017 роки профспілки ініціювали внесення пункту про підвищення рівня мінімальної зарплати для киян.

Що одним із пріоритетних завдань на сьогодні профспілки вважають встановлення оптимальних тарифів на житлово-комунальні послуги.

Валентин Мельник згадав добрим словом ветеранів профспілкового руху Міськпрофради, тих, хто творив історію столичного профоб’єднання. Він щиро подякував всім присутнім за їхню працю та вагомий внесок, який вони роблять у розвиток профспілкового руху, а також побажав профспілковцям благополуччя, здоров’я та успіхів у подальшій плідній роботі.

Мер Києва Віталій Кличко привітав столичні профспілки з 40 річчям від дня заснування та відмітив, що від дня створення цього об’єднання міська влада тісно працює з профспілками щодо питань соціального захисту працюючих киян. «Незважаючи на фінансово-економічну кризу в країні, ми разом вирішуємо питання з погашення заборгованості з виплати заробітної плати на комунальних підприємствах міста, забезпечуємо виплату муніципальних надбавок для працівників бюджетних установ і фінансуємо оздоровлення школярів у літній період. Попереду ще багато питань соціального напряму, які ми повинні вирішувати спільно – як соціальні партнери», ‑ зазначив Віталій Кличко.

За словами мера, така співпраця знаходила своє відображення в програмах соціально-економічного розвитку міста, зайнятості населення, в програмі «Турбота. Назустріч киянам» і Регіональних угодах, де головне – це забезпечення прав і гарантій працівників і членів їхніх сімей, розвиток соціального партнерства, попередження соціальної напруги в місті.

Зі словами привітання також виступили голова СПО роботодавців м. Києва Віталій Майко та мер столиці у 1996-2006 рр. Олександр Омельченко.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий привітав усіх присутніх в залі творців столичних профспілок із ювілеєм і побажав спільної потужної роботи задля захисту соціально-економічних інтересів спілчан. Він також звернув увагу профактиву столиці на необхідність консолідації та модернізації профспілкового руху, створення необхідних умов для соціально-економічного захисту членів профспілок.

За словами профлідера, аналіз конфліктогенної ситуації в країні свідчить про посилення соціальної напруги в суспільстві, отже профспілки не мають права стояти осторонь подій, які відбуваються зараз в Україні. Потрібно шукати діалог із урядом, роботодавцями та виробляти план спільних дій для захисту законних прав людини праці.

Яскравим фіналом заходу став концерт творчих колективів і окремих виконавців столичних галузевих профспілок, котрі подарували гостям чудову атмосферу свята.

Управління організаційно-інформаційної роботи

кадрового забезпечення та загальних