520268
520268

Час: 2019-08-19 23:37:50

Начальник управління з охорони праці та захисту трудових відносин Київської міськпрофради Пількевич С.В. в складі спеціальної комісії з розслідування нещасного випадку, призначеної наказом Головного управління Держпраці у Київській області, прийняла участь у розслідування нещасного випадку, що стався у січні 1968 року з водієм автотранспортного підприємства м.Києва під час спортивних учбово-тренувальних занять.
Розпорядженням спортивного товариства водій був відряджений до Івано-Франківської області для проходження учбово-тренувальних зборів, під час яких стався нещасний випадок. Працівник отримав тяжку травму, внаслідок чого через декілька років помер.
Дружина потерпілого звернулась до суду із заявою про визнання нещасного випадку пов'язаним з виробництвом для призначення страхових виплат у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві. Рішенням районного суду м.Києва встановлено факт, що має юридичне значення, та визнано даний нещасний випадок таким, що пов'язаний з виробництвом.
За результатами спеціального розслідування складено акт за формою Н-1, на підставі якого дружина померлого має право на відшкодування шкоди внаслідок втрати годувальника згідно із Законом України «Про загальнообов'язкове соціальне страхування».

IMG 6aa2c0134a3c99e9fd070ef39818f9d6 V2 липня 2019 року в Київській міськпрофраді відбуласяIMG 4aa31f43cb4d718c0147da97937d4016 V робоча нарада з технічними інспекторами праці членських організацій та організацій прямого підпорядкування, яку організувала й провела начальник Управління з охорони праці та захисту трудових відносин Міськпрофради Світлана Пількевич.

Під час заходу С.В. Пількевич поінформувала присутніх щодо змін та доповнень до діючих нормативно-правових актів з питань охорони праці, введення в дію з 1 липня 2019 року Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337, надала відповіді на запитання учасників наради.

В свою чергу, технічні інспектори праці обмінялися думками, обговорили нагальні проблеми та поінформували щодо роботи з питань охорони праці, яка ними проводиться.

logoПостановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337 затверджено новий Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі-Порядок), який набирає чинності з 1 липня 2019 року.
Вимоги цього Порядку поширюються на всіх юридичних і фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, а також визначає процедуру проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, що сталися з особами визначеними частиною першою статті 35 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»: це особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів, або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню від нещасного випадку на інших підставах.

Крім того, нова редакція Порядку передбачає ряд інших змін у процедурі проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві:
- змінено порядок надання повідомлення про нещасний випадок, який надається за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання, а у разі настання нещасного випадку внаслідок події (аварії, катастрофи тощо) під час руху транспортних засобів усіх видів - за місцем реєстрації підприємства (установи, організації);
- збільшено строк розслідування нещасного випадку до 5 робочих днів (раніше було 3) та спеціального розслідування до 15 робочих днів (було 10);
- збільшено строки розгляду та затвердження роботодавцем складених актів за формою Н-1 (протягом двох робочих дні), встановлено строк тиражування та формування необхідної кількості копій матеріалів розслідування, їх прошиття та нумерацію (протягом п'яти робочих днів);
- встановлено, що строк давності для розслідування нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві становить три роки з дня їх настання. Але після сплину терміну давності працівник має право відстояти свої права в судовому порядку;
- встановлено, що рішення щодо визнання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) пов’язаними чи не пов’язаними з виробництвом приймається комісією (спеціальною комісією) шляхом голосування простою більшістю голосів. У разі рівної кількості голосів членів комісії (спеціальної комісії) голос голови комісії (спеціальної комісії) є вирішальним;
- за результатами розслідування складається тільки один акт за формою Н-1;
- визначена можливість внесення наказом змін до затвердженого акту за формою Н-1 у разі виявлення в затвердженому акті за формою Н-1 недоліків у оформленні, що не впливають на об’єктивність розслідування, причини настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та висновки комісії (спеціальної комісії);
- дозволено складання тимчасових актів за формою Н-1 з метою здійснення страхових виплат.
Крім цього передбачено багато інших змін.

З метою вивчення положень Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337, Київська міськпрофрада у вересні поточного року організовує проведення семінару з питань проведення розслідування нещасних випадків та гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві, оформлення матеріалів розслідування відповідно до вимог вищезазначеного Порядку за участю представників членських організацій Київської міськпрофради.

Відзначення Дня охорони праці Київською міською профспілкою працівників житлово-комунального господарства та сфери послуг

З метою привернення уваги громадськості до вирішення проблеми охорони праці, зменшення травматизму на виробництві, а також у відповідності із зверненням ФПУ до членських організацій щодо відзначення 28 квітня цієї важливої події, зазначене питання було розглянуто на засіданні Президії міської галузевої профспілки 20 квітня 2017 року. Постановою Президії було затверджено проведення конкретних заходів для первинних профорганізацій з нагоди цієї дати.

01За ініціативою Міжнародної організації праці для привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. Відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 № 685\2006, щороку 28 квітня в Україні відзначається День охорони праці. За рекомендацією МОП девіз цьогорічного Всесвітнього дня охорони праці – «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці». Враховуючи соціальну вагу цієї важливої дати для кожного працівника й суспільства в цілому, членськими організаціями Київської міськпрофради проводяться заходи з відзначення Дня охорони праці.