вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1246531
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
592
614
4018
6757
1246531

Час: 2024-05-09 15:34:27
Visitors Counter

 

Об'єднання профспілок, організацій профспілок
у м. Києві «Київська міська рада профспілок»

емблема ПРОФ1 меньше размер

КИЇВ 2022

 

          ПРОФСПІЛКА – це не просто громадська організація, яка об’єднує громадян, пов’язаних спільними інтересами за родом їх професійної діяльності, а й суб’єкт трудового права. Її повноваження та права визначені спеціальним Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

          Профспілка як складова громадського суспільства є носіями принципів єдності, солідарності, справедливості, протиставляючи їх індивідуалізму та егоїзму, сповідуючи головний принцип – «Професійні спілки для людини, а не людина для профспілок».

          Об'єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» (Київська міськпрофрада) – найбільш чисельне та ефективне профспілкове об’єднання в місті Києві, яке було створене в 1975 році. Станом на 1 січня 2022 року Київська міськпрофрада об’єднує 25 членських організацій із загальною чисельністю біля 300 тисяч членів профспілок.

          Київська міськпрофрада - надійна опора та реальна сила, яка здатна захистити. Для цього в неї є права, досвід і могутня сила солідарності. Саме їй законодавством надані повноваження, щодо громадського контролю за додержанням права представляти та відстоювати трудові, соціально-економічні права та інтереси в органах державної влади та місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцем, а також з іншими об’єднаннями громадян.

НА СЬОГОДНІШНІЙ ДЕНЬ КИЇВСЬКА МІСЬКПРОФРАДА МАЄ ЗМОГУ:

1 Надавати допомогу і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів члена профспілки на підприємстві, в організації, установі через Колективний договір

2 Надавати безкоштовну правову допомогу, допомогу в складанні позовної заяви до суду, забезпечувати при потребі кваліфікованим юристом для захисту трудових прав
у судовому порядку

3 Надавати консультації з питань трудового та соціально-економічного захисту членів профспілок (зміни в трудовому законодавстві, порядку надання житлових субсидій, змін в сфері житлово-комунального господарства тощо).

4 Проводити фахівцями Київської міськпрофради виїзні консультації для членів профспілок.

5 Сприяти членам Профспілки до вступу в Кредитну спілку „Профспілкова скарбниця” та користуватися її послугами.

6 Надавати можливість користування на пільгових умовах   залами засідання (актової зали), малої зали засідань, використання необхідного обладнання для відеоконференцій (онлайн) на платформі ZООМ в Будинку профспілок Київської міськпрофради по вул. Хрещатик, 16.

7 Надавати можливість користування на пільгових умовах   майновими комплексами дитячо-юнацьких спортивних баз і спортивних шкіл (ДЮСШ) Київської міськпрофради (спортивні площадки, зони відпочинку, проживання в готельних номерах, літніх будиночках, а також проведення дозвілля, спортивних змагань, турнірів і інших заходів для профспілчан);

8 Надавати можливість безкоштовно займатися дітям членам Профспілки у дитячо-юнацьких спортивних школах Київської міськпрофради (ДЮСШ з академічного веслування „Буревісник”, ДЮСШ з академічного веслування „Славутич”, ДЮСШ з академічного веслування та веслування на байдарках і каное „Київ”, КДЮСШ „Пуща-Водиця”) з таких видів спорту, як: академічне веслування, веслування на байдарках і каное, веслування на човнах „Драганбот”, спортивне орієнтування, великий теніс, міні-футбол та багато іншого.

9 Надавати на пільгових умовах путівки на відпочинок та оздоровлення дітей влітку.

10 Сприяти придбанню на пільгових умовах путівок на оздоровлення членів профспілки та їх сімей в санаторіях «Жовтень» та «Сонячне Закарпаття».

11 Надавати можливість придбання за пільговою ціною Новорічних дитячих подарунків та запрошень на Новорічно – Різдвяні свята для дітей.

12 Надавати можливість отримувати до професійного свята та Ювілею нагрудний знак Київської міськпрофради «Профспілкова звитяга», відзнаку Київської міськпрофради Почесний знак «За розвиток соціального діалогу у Києві» та грамоти Київської міськпрофради.

13 Запрошувати до участі у заходах, які організовує Київська міськпрофрада спільно з членськими організаціями та ФПУ на місцевому та Всеукраїнському рівнях.

14 Надавати допомогу в організації і проведенні зборів і конференцій, в т.ч. звітно-виборних

15 Надавати безоплатну правову допомогу у рамках реалізації профспілкового проєкту «Профспілковий центр правової допомоги м.Києва».

НАША СИЛА – В ЄДНОСТІ! Ніхто не зможе змінити наше життя на краще, окрім нас самих. Поодинці нас легко зламати, заляками, звільнити.

РАЗОМ МИ – СИЛА! Якщо нас багато - нам нема чого боятися! Чим більше працівників об’єднуються у профспілку, тим вона сильніша, тим ефективніше вона здатна захищати права спілчан і досягати виконання вимог колективу щодо гідної праці!    

«Громадяни України мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Професійні спілки є громадськими організаціями, що об’єднують громадян, пов’язаних спільними інтересами за родом їх професійної діяльності. Професійні спілки утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів».

Стаття 35 Конституції України.

ОСНОВНІ МОТИВИ ПРОФСПІЛКОВОГО ЧЛЕНСТВА:

МОТИВАЦІЯ ПРОФСПІЛКОВОГО ЧЛЕНСТВАце всі мотиви, потреби, стимули, ситуативні чинники, які спонукають людину бути членом профспілки.

Мотив солідарності – Участь у акціях протесту, пікетування, демонстраціях за гідну працю та достойну зарплату, відстоювання соціально-економічних прав та гарантій.

Мотив корпоративізмуБільшість членів трудового колективу є членами Профспілки.

Мотив «Страховка»Профспілка захищає права та інтереси працівника з питань оплати праці, гарантій та компенсацій, зайнятості, професійної підготовки та підвищення кваліфікації, режиму робочого часу та відпочинку, забезпечує безпечні та нешкідливі умови праці, соціальний захист та охорону здоров’я. Профспілка захищає від незаконного звільнення, надає безкоштовні правові консультації, надає правову допомогу, в тому числі в судах.

Споживацький мотив – Профспілка надає матеріальну допомогу, матеріальне заохочення. Організовує спортивні заходи, оздоровлення, відпочинок та дозвілля.

Мотив самореалізації – Можливість реалізувати свої здібності, беручи участь у профспілкових заходах.

 

ВМІЙ ЗАХИЩАТИ СВОЇ ПРАВА!

НІКОЛИ НЕ ЗНЕВІРЯЙСЯ!

ВИХІД Є – ОБЄДНУВАТИСЯ У ПРОФСПІЛКУ!

                                                     ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛОК

         Законодавство про профспілки складається з Конституції України, Законів України «Про об’єднання громадян», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Кодексу законів про працю України, Конвенції МОП про свободу асоціації та захист права на організацію N87, та інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до них.

          Профспілки створюються громадянами, пов’язаними спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання) з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

       Громадяни України мають право на основі вільного волевиявлення без будь-якого дозволу створювати профспілки, вступати до них та виходити з них на умовах і в порядку, визначених їх статутами, брати участь у роботі профспілок. Іноземні громадяни та особи без громадянства не можуть створювати профспілки, але можуть вступати до профспілок, якщо це передбачено їх статутами.

          Членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.

     Громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони бажають вступити. Підставою для вступу до профспілки є заява громадянина (працівника), подана в первинну організацію профспілки. При створенні профспілки прийом до неї здійснюється установчими зборами. Ніхто не може бути примушений вступати або не вступати до профспілки. Роботодавці не можуть бути членами виборних органів профспілки будь-якого рівня.
          Профспілки самостійно організовують свою діяльність, проводять збори, конференції, з’їзди, засідання утворених ними органів, інші заходи, які не суперечать законодавству.
     Профспілка, її організації, об’єднання профспілок здійснюють свої повноваження, набувають цивільних прав і беруть на себе цивільні обов’язки через свої виборні органи, які діють у межах прав, наданих їм за законом та статутом (положенням).

                                   ЩО ТРЕБА ПАМ’ЯТАТИ ПРИ СТВОРЕННІ
                                          ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

     Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

          Ніхто не може бути примушений вступати або не вступати до профспілки.
          Громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони бажають вступити.
Держава забезпечує реалізацію права громадян на об’єднання у професійні спілки та додержання прав і інтересів профспілок.

          Держава визнає профспілки повноваженими представниками працівників і захисниками їх трудових, соціально-економічних прав та інтересів, співпрацює з профспілками в їх реалізації, сприяє профспілкам у встановленні ділових партнерських взаємовідносин з роботодавцями та їх об’єднаннями. За законодавством профспілки, організації профспілок можуть мати статус первинних, місцевих, обласних, регіональних, республіканських, всеукраїнських.

          Статус первинних мають профспілки чи організації профспілки, які діють на підприємстві, в установі, організації, навчальному закладі або об’єднують членів профспілки, які забезпечують себе роботою самостійно чи працюють на різних підприємствах, в установах, організаціях або у фізичних осіб.

          Профспілки, їх організації є юридичними особами, мають свої печатки, штамп, розрахунковий рахунок у банку. Тому за законодавством України при їх створенні висуваються такі ж вимоги, як і до будь-якої іншої організації, підприємства чи комерційної фірми в Україні. Процедура значно спрощується, якщо створювана первинна організація одночасно приймає рішення про входження її до вже існуючої спорідненої чи галузевої профспілки.

          В такому випадку первинній організації не треба розробляти Статут та легалізуватись (добиватись офіційного визначання) у Міністерстві юстиції України та отримувати відповідне Свідоцтво. Первинна організація реєструється в регіональних органах юстиції на підставі Статуту та Свідоцтва вже існуючої профспілки, а опісля проводить реєстрацію організації у  державного реєстратора.  При цьому первинна організація профспілки залишається самостійною організацією, що сама приймає рішення з організації своєї роботи та використання наявних профспілкових коштів. Вищий за статусом профспілковий орган надає первинній організації методичну, правову та практичну допомогу в організації її роботи. Первинна організація перераховує вищому профспілковому органу певний відсоток від профспілкових внесків на виконання її статутних завдань.
          Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» порядок утворення профспілок не визначений. В статті 6 Закону лише зазначено, що громадяни України мають право на основі вільного волевиявлення без будь-якого дозволу створювати профспілки.
          В Законі України «Про об’єднання громадян», який відповідно до ст. 4 Закону про профспілки, застосовується до профспілок, якщо інше не передбачене цим Законом, зазначається, що рішення про створення об’єднання громадян приймається установчим з’їздом (конференцією) або загальними зборами.

Керуючись цими положеннями та іншими статтями Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», (перейдіть по ссилці)логічно були би такі  -
4d4d064cc241d0d2fa37484e2454f9fc 0



 
ПАКЕТ  ДОКУМЕНТІВ  ДЛЯ  СТВОРЕННЯ ПРОФСПІЛКИ

 Типовий зразок

        (перейдіть по ссилці)   ПРОТОКОЛ № 1
 Установчих зборів засновників первинної профспілкової організації

                                       (найменування)

Київ                                                                                       «___ »______________ 20        року

Присутні з правом голосу[1]:

1. 2. 3.

Запрошені особи[2]:

1.

Реєстр присутніх, які беруть участь в Установчих зборах (додається)[3].

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1.    Про обрання головуючого та секретаря Установчих зборів[4].

2.     Про утворення первинної профспілкової організації (ППО).

3.    Про визначення найменування ППО.

4.     Про затвердження Статуту ППО {найменування).

5.    Про обрання Голови ППО (найменування) відповідно до затвердженого Статуту.

6.     Про визначення кількісного та персонального складу профспілкового комітету та ревізійної комісії ППО {найменування).

7.     Про визначення довіреної особи, яка матиме право представляти інтереси у правовідносинах з держави та іншими особами і вчиняти дії від імені ППО {найменування) без додаткового уповноваження.

8.     Про визначення особи (осіб), які матимуть право представляти та подавати документи від ППО {найменування) для здійснення реєстраційних дій.

РОЗГЛЯД ПИТАНЬ:

1. По першому питанню порядку денного

Слухали:

ПШ, який (-а) запропонував (-а) обрати головуючим Установчих зборів засновників 11110

{найменування) - ПІБ, секретарем - ПГБ.

Виступили:

ПШ запропонував (-а) підтримати пропозицію ПГБ. Голосували:

-  «за»;

-    «проти»; -«утримались» Рішення прийнято. Ухвалили:

Обрати головуючим Установчих зборів засновників 11110 (найменування) - ПІБ, секретарем - ПІБ.

2. По другому питанню порядку денного

Слухали:

ПШ, який (-а) запропонував (-а) утворити 11110 з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Місцезнаходженням ППО[5] запропоновано визначити адресу:________________

Виступили:

ПШ запропонував (-а) підтримати пропозицію ПГБ. Голосували:

-  «за»; -«проти»;

-    «утримались» Рішення прийнято. Ухвалили:

Утворити 11110 з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально- економічних прав та інтересів членів профспілки. Місцезнаходженням 11110 вважати:___________

3. По третьому питанню порядку денного

Слухали:

ПГБ, яка запропонувала визначити найменування 11110 наступним чином:

Повне найменування -___________ .

Скорочене найменування -___________ .

Повне найменування англійською мовою -___________ .

Скорочене найменування англійською мовою -____________ .

Виступили:

ПШ запропонував (-а) підтримати пропозицію ПГБ. Голосували:

-  «за»;

-  «проти»;

-    «утримались» Рішення прийнято. Ухвалили:

Затвердити такі найменування 11110:

Повне найменування -___________ .

Скорочене найменування -___________ .

Повне найменування англійською мовою -___________ .

Скорочене найменування англійською мовою -____________ .

4.    По четвертому питанню порядку денного

Слухали:

ПШ, який запропонував взяти за основу та обговорити запропонований ним проект Статуту 11110 (найменування) і після обговорення прийняти в цілому, надавши проекту статусу головного документа організації. Виступили:

ПШ, який зазначив, що проект Статуту 11110 (найменування), на його думку, цілком логічний і обґрунтований, тому його можна приймати в цілому без особливих поправок. Зауважень до нього немає. Голосували:

-  «за»;

-  «проти»;

-«утримались» Рішення прийнято. Ухвалили:

Затвердити Статут 11110 (найменування).

5. По п'ятому питанню порядку денного

Слухали:

ПШ, який запропонував вибори Голови 11110 (найменування) провести відкритим

голосуванням.

Голосували:

-  «за»;

-  «проти»;

-«утримались» Рішення прийнято. Ухвалили:

Вибори Голови 11110 (найменування) провести відкритим голосуванням. Слухали:

ПШ, який запропонував обрати ПІБ Головою 11110 (інайменування). Голосували:

-  «за»;

-  «проти»;

-    «утримались» Рішення прийнято. Ухвалили:

Обрати ПІБ Головою 11110 (інайменування).

6. По шостому питанню порядку денного

Слухали:

ПІП, який запропонував визначити такий кількісний та персональний склад профспілкового комітету ППО (найменування):

1)  ПІБ - Голова профспілкового комітету ППО {найменування).

2)  ПІБ - член профспілкового комітету 11110 (найменування). Голосували:

-  «за»;

-  «проти»;

-    «утримались» Рішення прийнято. Ухвалили:


Затвердити такий кількісний та персональний склад профспілкового комітету ППО (найменування):

1)  ПІБ - Голова профспілкового комітету ППО {найменування).

2)  ПІБ - член профспілкового комітету 11110 (найменування). Слухали:

ПІП, який запропонував визначити такий кількісний та персональний склад ревізійної комісії ППО (найменування):

1)  ПІБ - Голова ревізійної комісії ППО {найменування).

2)  ПІБ - член ревізійної комісії 11110 {найменування). Голосували:

-  «за»;

-  «проти»;

-    «утримались» Рішення прийнято. Ухвалили:

Затвердити такий кількісний та персональний склад ревізійної комісії ППО (найменування):

1)  ПІБ - Голова ревізійної комісії ППО {найменування).

2)  ПІБ - член ревізійної комісії 11110 {найменування).

7. По сьомому питанню порядку денного[6]
Слухали:

ПШ, який запропонував визначити ПІБ довіреною особою, яка матиме право представляти інтереси у правовідносинах з держави та іншими особами і вчиняти дії від імені ППО {найменування) без додаткового уповноваження. Виступили:

ПШ, який підтримав висунуту кандидатуру. Голосували:

-  «за»;

-  «проти»;

-«утримались» Рішення прийнято. Ухвалили:

Визначити ПІБ довіреною особою, яка матиме право представляти інтереси у правовідносинах з держави та іншими особами і вчиняти дії від імені 11110 {найменування) без додаткового уповноваження.

8. По восьмому питанню порядку денного[7
Слухали:

ПШ, який запропонував надати ПІБ право представляти та подавати документи від 11110

{найменування) для здійснення реєстраційних дій.

Виступили:

ПШ, який підтримав зазначену пропозицію. Голосували:

-  «за»;

-  «проти»;

-    «утримались» Рішення прийнято. Ухвалили:

Надати ПГБ право представляти та подавати документи від 11110 (найменування) для здійснення реєстраційних дій.

Протокол Установчих зборів засновників 11110 (;найменування) складено у двох примірниках. Невід 'ємною частиною Протоколу є Реєстр осіб, які брали участь в Установчих зборах засновників 11110 (інайменування) (Додаток).

Підписи:

Головуючий Установчих зборів Секретар Установчих зборів

 

Додаток до протоколу

Установчих зборів 11110 (інайменування)

від «___ »___________ 20__ року

                                                      Реєстр осіб, які брали участь в Установчих зборах засновників 
                                                                                            ППО (найменування)

№ п/п

Прізвище, ім'я, по батькові особи

Дата народження

Для іноземців та осіб без громадянства також дані національного паспорта або документа, що його замінює

Особистий підпис

Підписи:

Головуючий Установчих зборів Секретар Установчих зборів


1 Зазначається власна назва організації.
[1]   Первинна профспілкова організація може бути створена в установі, організації, на підприємстві, в навчальному закладі незалежно від форми власності та за наявності не менше 3-х осіб, які бажають її утворити (так званої ініціативної групи). Це повинні бути громадяни України, оскільки іноземні громадяни й особи без громадянства не можуть створювати профспілки, але можу ть вступати до профспілки, якщо це передбачено їхніми статутами.

[2] За бажанням ініціативної групи на Установчі збори можуть бути запрошені окремі особи.

[3]  Вимоги до оформлення Реєстру осіб, які брали участь в установчих зборах, визначені ч. 11 ст. 7 Закону України «Про громадські об'єднання».

[4] Згідно із ч. 7 ст. 9 Закону України «Про громадські об'єднання» протокол Установчих зборів підписується головуючим та секретарем зборів.

[5] Згідно ч. 1 ст. 93 ЦК України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

[6]  У випадку відсутності особи на Установчих зборах, необхідна письмова згода у довільній формі бути такою особою. У випадку, якщо особа присутня, такої згоди не потрібно. Особа повинна бути в реєстрі присутніх.

[7]  У випадку відсутності особи на Установчих зборах, необхідна письмова згода у довільній формі бути такою особою. У випадку, якщо особа присутня, такої згоди не потрібно. Особа повинна бути в реєстрі присутніх.Особа повинна бути в реєстрі присутніх.

Типовий зразок

                                                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО

                                               Протокол засідання Установчих зборів                                                                 засновників професійної спілки                                                                      (найменування) 12.2021 № П

(перейдіть по ссилці)  СТАТУТ[1]

                   ПРОФЕСІЙНОЇ СПІЛКИ (НАЙМЕНУВАННЯ) м. Київ, 20__ р.


                                                       ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1.  Професійна спілка (найменування), надалі іменується Профспілка, є неприбутковою громадською організацією, що об'єднує на добровільній основі працівників підприємства, установи, організації (найменування), надалі іменується Роботодавець, для здійснення представництва і захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки.
1.2.  Найменування Профспілки українською мовою: повне -скорочене -Найменування Профспілки іноземною мовою:[2]повна[3] - скорочена -
1.3.  Місцезнаходження виборних органів Профспілки: (юридична адреса).
1.4.      Профспілка незалежна від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, роботодавців, інших громадських організацій, політичних партій, їм не підзвітна і не підконтрольна. Профспілка будує відносини з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, роботодавцями, організаціями роботодавців та їх об'єднаннями, різними громадськими об'єднаннями та іншими профспілками і їх об'єднаннями на основі принципів соціального партнерства, самостійності, взаєморозуміння, дотримання законодавства та умов укладених договорів.
1.5.      Діяльність Профспілки будується на демократичних засадах і ґрунтується на принципах:
-         добровільності вступу до Профспілки і виходу з неї, рівності всіх членів Профспілки;
-        виборності (делегування) представників до виборних органів Профспілки, організацій Профспілки (далі - Виборні органи), їх підконтрольності, підзвітності і відповідальності перед організаціями, що їх обрали, та вищими за статусом Виборними органами;
-         підпорядкованості нижчих за статусом Виборних органів вищим за статусом;
-         поєднання колегіальності в роботі з персональною відповідальністю членів Виборних органів за виконання прийнятих рішень;
-         гласності в роботі Профспілки, організацій Профспілки. Інформація щодо статутних і програмних документів Профспілки, рішень, прийнятих Виборними органами Профспілки, організацій Профспілки, є доступною для всіх членів Профспілки;
-         свободи дискусій на стадії обговорення питань і обов'язковості виконання рішень вищих за статусом Виборних органів нижчими за статусом органами та членами Профспілки;
-         дотримання внутрішньопрофспілкової дисципліни, підпорядкування меншості більшості;
-         поваги до думки меншості, її права на захист своєї позиції;
-         права вищого за статусом Виборного органу на скасування рішень нижчих за статусом Виборних органів, якщо вони суперечать законодавству та Статуту Профспілки.
1.6.   Профспілка створена і діє відповідно до Конституції України, Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Кодексу законів про працю України, інших нормативно-правових актів, загальноприйнятих норм і принципів міжнародного права, цього Статуту та рішень профспілкових органів[4].
1.7.     Профспілка є складовою частиною профспілкового руху України, співпрацює з профспілками інших країн, бере участь у міжнародному профспілковому русі.
1.8.  Профспілка є юридичною особою з моменту затвердження цього Статуту та здійснює свої повноваження, реалізує мету та завдання через виборні органи у порядку, передбаченому цим Статутом. Профспілка має свою печатку, штампи і бланки зі своїм найменуванням та рахунки у банківських установах[5], може мати власну символіку (емблему, інший розпізнавальний знак, прапор), що затверджується загальними зборами членів Профспілки та підлягає реєстрації у встановленому законодавством порядку[6].
1.9.  Профспілка може мати відповідно до чинного законодавства відокремлене майно та набувати від свого імені майнових і особистих немайнових прав, нести обов'язки, бути позивачем і відповідачем у судах. 
1.10.  Профспілка має статус первинної та фахову сферу діяльності.

2. МЕТА І ЗАВДАННЯ ПРОФСПІЛКИ

2.1.    Основна мета діяльності Профспілки - представництво та захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у відносинах з фізичними та юридичними особами та іншими об'єднаннями громадян.

2.2.   Для реалізації визначених метою статутних та програмних завдань Профспілка в установленому законодавством порядку:

1)     здійснює представництво і захист конституційних прав і свобод, трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки;

2)   має право представляти інтереси своїх членів при реалізації ними конституційного права на звернення за захистом своїх прав до судових органів, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також міжнародних судових установ;

3) захищає право громадян на працю, бере участь у розробленні та здійсненні державної політики у галузі конституційних прав і свобод, трудових відносин, оплати праці, охорони праці, соціального захисту;

4)  має право вносити пропозиції суб'єктам права законодавчої ініціативи і відповідним органам державної влади про прийняття або внесення змін до законів і інших нормативно- правових актів, які стосуються конституційних прав і свобод, цивільно-правових відносин, соціально-трудової сфери, брати участь у розгляді органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, іншими об'єднаннями громадян своїх пропозицій;

5)   здійснює громадський контроль за додержанням Конституції, законодавства про працю та про охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов тощо; має право брати участь у розслідуванні причин нещасних випадків і профзахворювань на виробництві та давати свої висновки про них. Для здійснення своїх функцій Профспілка може створювати служби правової допомоги та відповідні інспекції, комісії, юридичні клініки та затверджувати положення про них. Уповноважені представники Профспілки мають право вносити органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування обов'язкові для розгляду подання про усунення порушень конституційних прав і свобод, законодавства про працю та одержувати від них аргументовані відповіді;

7)   бере участь у розробленні державної політики зайнятості населення, державних та територіальних програм зайнятості, проводить спільні консультації з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, пропонує заходи щодо соціального захисту членів Профспілки;

8)    бере участь у визначенні головних критеріїв життєвого рівня, прожиткового мінімуму, а також мінімальних розмірів тарифів, пенсій, соціальних виплат, політики ціноутворення, розробці соціальних програм, спрямованих на створення умов, які забезпечують гідне життя і вільний розвиток людини та соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття, зупинення та припинення діяльності, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом;

9)    бере участь в управлінні державним соціальним страхуванням як представник застрахованих осіб;

10)   має право представляти інтереси членів Профспілки за їх дорученням в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, міністерствах і відомствах, в судових установах, правоохоронних органах, у відносинах з фізичними та юридичними особами, а також з іншими об'єднаннями громадян;

11)    має право одержувати безоплатно інформацію від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також інформацію про результати господарської діяльності, підприємств, засновниками яких вони (органи державної влади та органи місцевого самоврядування) виступають, з питань, що стосуються трудових і соціально- економічних прав та законних інтересів своїх членів, статистичні дані з питань праці та соціально-економічних питань;

12)       для вирішення актуальних проблем профспілкового руху, підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації профспілкових кадрів, з метою захисту прав та інтересів членів Профспілки має право за рахунок власних коштів створювати навчальні, культурно-освітні заклади, дослідні, соціально-аналітичні установи, а також правові, статистичні, соціологічні навчальні центри та центри незалежних експертиз;

13)    для висвітлення своєї діяльності має право бути засновником засобів масової інформації та здійснювати видавничу діяльність відповідно до закону;

14)      організовує і здійснює громадський контроль за реалізацією прав членів Профспілки у сфері охорони здоров'я, медико-соціальної допомоги; бере участь у діяльності експертних, консультативних та наглядових рад при органах та закладах охорони здоров'я;

15)    може брати участь у розвитку масової фізичної культури, спорту, туризму, створенні та підтримці спортивних товариств і туристичних організацій;

16)   бере участь в охороні довкілля, захисті населення від негативного екологічного впливу, сприяє діяльності громадських природоохоронних організацій, може проводити громадські екологічні експертизи, здійснювати іншу не заборонену законом діяльність у цій сфері;

17)    бере участь у розробленні державної житлової політики, здійсненні заходів, спрямованих на розвиток житлового будівництва, поліпшення використання та забезпечення збереження житлового фонду, у захисті економічних та соціальних прав громадян, пов'язаних з одержанням, утриманням і збереженням житла;

18)   може мати у власності кошти та інше майно, необхідне для здійснення статутної діяльності, володіти, користуватися, розпоряджатися ними, здійснювати заходи з питань ефективного їх використання; здійснює залучення коштів від надходження членських внесків, відрахувань коштів підприємств, установ, організацій на культурно-масову, фізкультурну й оздоровчу роботу, безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань і пасивних доходів, інших надходжень у вигляді коштів та іншого майна, необхідного для здійснення статутної діяльності Профспілки, на підставах, не заборонених законодавством;

19)  з метою реалізації статутних завдань може здійснювати необхідну господарську та фінансову діяльність шляхом надання безоплатних послуг, робіт, створення в установленому законодавством порядку підприємств, установ або організацій із статусом юридичної особи, формувати відповідні фонди, кредитні спілки;

20)  інформує членів Профспілки про свою діяльність та її результати;

21)   надає членам Профспілки необхідну безкоштовну юридичну допомогу, а також консультативно-правову, інформаційно-методичну, матеріальну та інші види допомоги;

22)      проводить роботу, спрямовану на організаційне та фінансове зміцнення Профспілки, посилення мотивації профспілкового членства;

23) за рахунок коштів профспілкового бюджету та цільових надходжень від юридичних та фізичних осіб здійснює фінансування різноманітних проектів та програм, спрямованих на досягнення статутних цілей.

3. ЧЛЕНСТВО В ПРОФСПІЛЦІ. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛКИ

3.1.   Членом Профспілки може бути будь-яка особа, яка працює на підприємстві, установі, організації (найменування), визнає та дотримується Статуту Профспілки і сплачує членські внески.

3.2.  Членство в Профспілці є добровільним. Підставою для вступу до Профспілки є заява громадянина. Прийом в члени Профспілки здійснюється в індивідуальному порядку на підставі особистої заяви, яка розглядається профспілковим комітетом у місячний термін з дня її отримання. Членство в Профспілці визнається з дня прийняття рішення про прийняття в члени Профспілки.

3.3.   Члену Профспілки видається членський квиток єдиного зразка органом, який прийняв його у Профспілку, на нього заводиться облікова картка. Членський квиток зберігається у члена Профспілки. Стаж профспілкового членства відраховується від дня прийняття рішення про прийом громадянина у члени профспілки.

3.4. Вихід із Профспілки відбувається в індивідуальному порядку за особистою заявою члена Профспілки, поданою до Профспілки. Припинення членства в Профспілці настає з дня отримання заяви.

3.6.     Усі члени Профспілки мають рівні права та обов'язки незалежно від національності, статі, політичних поглядів, релігійних переконань, соціального стану, інших відмінностей.

3.7.  Членство в Профспілці припиняється:

-       при добровільному виході з Профспілки за особистою заявою;

-       при виключенні з Профспілки;

-       у зв'язку зі смертю;

-       у зв'язку з припиненням діяльності Профспілки.

3.8.  Члени Профспілки мають право:

       на здійснення представництва та захист Профспілкою своїх конституційних прав і свобод, трудових, соціально-економічних прав та інтересів, у тому числі в суді;

       на правовий захист, безкоштовну юридичну та іншу допомогу з питань соціально- економічних і трудових відносин;

       на звернення до всіх профспілкових органів та одержання від них аргументованих відповідей;

       на участь у профспілкових зборах та інших заходах, які проводить Профспілка;

       на вільне обговорення питань, які розглядаються на профспілкових зборах, засіданнях виборних профспілкових органів різних рівнів, в засобах масової інформації, на висловлення своєї точки зору, внесення пропозицій до резолюцій і постанов профспілкових органів, участь у виробленні програмних документів Профспілки;

       на одержання інформації про роботу профспілкових органів і прийняті ними рішення, участь у роботі відповідних профспілкових органів з питань, що стосуються їх особисто;

       обирати та бути обраними до профспілкових органів усіх рівнів, крім випадків, передбачених Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та цим Статутом;

       одержувати на пільгових умовах путівки на санаторно-курортне лікування та відпочинок, отримувати з профспілкового бюджету грошову допомогу на оздоровлення, відвідування хворих, виплати з нагоди професійних свят чи днів народження, грошове заохочення за профспілкову роботу, відшкодування коштів, витрачених на придбання ліків, оплату юридичних послуг, користуватися разом з членами сім'ї культурними та спортивно- оздоровчими закладами Профспілки;

      одержувати фінансову допомогу із створених профспілкою страйкових фондів за час законних страйків, які організовує і проводить профспілка.

      на сприяння в перекваліфікації та працевлаштуванні при безробітті.

о 3.9. Члени Профспілки, обрані до складу профспілкового комітету, мають додаткові

гарантії своєї діяльності, передбачені законодавством, о 3.10. Члени Профспілки зобов'язані:

      визнавати та виконувати Статут Профспілки, діяти в інтересах зміцнення профспілки і досягнення статутної мети і завдань, які перед нею поставлені;

      своєчасно і в повному обсязі сплачувати членські внески;

      особисто брати участь у діяльності однієї з первинних організацій Профспілки і тих профспілкових органів, до складу яких він обраний, виконувати покладені на нього громадські обов'язки і доручення;

      виконувати рішення та доручення профспілкових органів;

      не допускати дій, що наносять збитки профспілковій організації, перешкоджають досягненню мети та виконанню завдань Профспілки, порушують єдність Профспілки, вносять розкол в її ряди.

      дотримуватись умов колективного договору (угоди);

3.11.   За активну участь у діяльності Профспілки її члени можуть бути відзначені встановленими Профспілкою (профоб'єднаннями, до яких входить Профспілка) формами заохочення в межах чинного законодавства.

3.12.    За порушення вимог Статуту Профспілки, несплату без поважних причин членських внесків протягом трьох місяців, за вчинення дій, що дискредитують Профспілку, протидію в реалізації її завдань до члена Профспілки можуть бути вжиті заходи впливу: попередження, догана і як виключний захід - виключення з Профспілки.

3.13.    За незначні провини Профспілка або її виборний орган можуть обмежитись обговоренням чи застосувати до члена Профспілки заходи впливу у вигляді осуду або зауваження.

3.14.   Рішення про застосування заходів впливу до члена Профспілки приймається виборним органом Профспілки у присутності члена Профспілки та вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх на засіданні виборного органу. Якщо член Профспілки без поважних причин не з'явився на засідання виборного органу, ним може бути прийнято рішення про розгляд відповідного питання за його відсутності.

3.15.    Питання про виключення члена Профспілки вирішується на профспілкових Зборах членів Профспілки в їх присутності. У випадку нез'явлення члена Профспілки на Збори без поважних причин це питання може бути розглянуто за його відсутності. Рішення про виключення члена Профспілки вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше 2/3 присутніх на Зборах. Скасувати рішення про виключення члена Профспілки має право профорган, який виніс це рішення, або вищий за ступенем профорган. Член Профспілки, виключений з її рядів, має право в місячний строк оскаржити рішення про виключення у вищий за ступенем профспілковий орган, який всебічно розглядає обставини його прийняття та в місячний строк з дня отримання звернення письмово повідомляє заявника та профорган, який прийняв рішення, про результати розгляду. В разі скасування вищим за ступенем профспілковим органом необгрунтованого рішення про виключення з Профспілки профспілкове членство поновлюється з моменту виключення без переривання профспілкового стажу.

3.16.   Особа, що вибула з Профспілки добровільно або виключена з неї, втрачає право на захист своїх трудових, соціально-економічних прав та інтересів з боку Профспілки, на користування спільним профспілковим майном, не має права на спільне профспілкове майно та кошти; сума сплачених членських внесків не повертається.

3.17.  Профспілковий стаж осіб, що вибули з Профспілки добровільно або виключені з неї, переривається.

3.18.  Особа, що вибула з Профспілки добровільно або виключена з неї, може бути знову прийнята в члени Профспілки на загальних підставах.


4. ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА ТА ПОРЯДОК ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКИ

4.1.      Найвищим органом Профспілки є профспілкові Збори, які проводяться в міру необхідності, але не рідше двох разів на рік. Про дату, місце проведення Зборів та порядок денний члени Профспілки повідомляються не пізніш як за 10 днів до встановленого терміну.

4.2.     Профспілкові Збори скликаються профспілковим комітетом за своєю ініціативою чи на вимогу не менше як однієї третини членів Профспілки або за пропозицією вищого за ступенем керівного профспілкового органу.

4.3.           Профспілкові Збори, засідання профспілкового комітету вважаються правомочними, якщо в їх роботі бере участь більше половини членів Профспілки або її виборного органу.

4.4.    Рішення профспілкових Зборів приймаються більшістю голосів членів Профспілки, присутніх на зборах, при наявності кворуму. Форму голосування (відкрите, таємне) визначають збори.

4.5.      Звітно-виборні профспілкові Збори проводяться не рідше ніж один раз у 5 років. На профспілкових Зборах для ведення поточної роботи обирається профспілковий комітет терміном на 5 років.

4.6.  Профспілкові Збори:

визначають пріоритетні напрями діяльності Профспілки;

приймають рішення про прийняття до Профспілки нових членів та виключення з неї, якщо ці повноваження не передано профспілковому комітету;

заслуховують і обговорюють звіти профспілкового комітету і дають оцінку його роботі, затверджують звіти ревізійної комісії;

обирають профспілковий комітет, голову профкому; обирають ревізійну комісію, голову ревізійної комісії; розглядають і затверджують кошторис Профспілки та його виконання; заслуховують звіти Роботодавця, профспілкового комітету про виконання положень Колективного договору, дотримання чинного законодавства;

приймають рішення про входження до певної Профспілки, про припинення діяльності, ліквідацію Профспілки;

- розглядають інші питання діяльності Профспілки.

4.7.      У період між профспілковими зборами Профспілка здійснює свої повноваження через обраний нею орган - профспілковий комітет (профком).

4.8.     Засідання профкому проводяться в міру необхідності, але не рідше як один раз на квартал. Засідання вважається правомочним, якщо в ньому бере участь більше половини членів профкому.

4.9.     Рішення профкому вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини членів профкому, присутніх на засіданні, при наявності кворуму.

4.10.     Для здійснення представництва й захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки профком:

^ здійснює представництво й захист трудових і соціально - економічних прав та інтересів працівників у відносинах з роботодавцями, органами влади, місцевого самоврядування, в суді;

^ організовує ведення колективних переговорів, укладає Колективний договір і контролює його виконання. З цією метою:

1)       збирає та узагальнює пропозиції членів Профспілки, бере участь у підготовці проекту Колективного договору або самостійно готує його, організовує обговорення проекту в усіх підрозділах;

2)       разом з Роботодавцем на рівноправній основі створює комісію для ведення колективних переговорів, при необхідності - узгоджувальну комісію для врегулювання розбіжностей у ході переговорів, надає експертну, консультативну та іншу допомогу своїм представникам на переговорах;

3)       при наявності в інших профспілок бере участь у створенні спільного представницького органу профспілок пропорційно до кількості членів Профспілок, яких вони об'єднують, для ведення переговорів і розробки проекту Колективного договору;

4)       спільно з Роботодавцем організовує проведення зборів працівників для схвалення проекту Колективного договору, за дорученням зборів підписує текст Колективного договору і здійснює контроль за його виконанням;

5)       звітує про виконання Колективного договору, в частині взятих на себе зобов'язань, на зборах працівників;

6)       при порушенні Роботодавцем умов Колективного договору, надсилає йому подання про усунення порушень. У разі відмови в усуненні цих порушень або недосягнення згоди, у зазначений термін оскаржує неправомірні дії або бездіяльність посадових осіб у суді.

^ разом з Роботодавцем вирішує питання про запровадження, перегляд чи зміну норм праці;

>         приймає рішення про вимогу до роботодавця розірвати трудовий договір (контракт) з керівником, якщо він порушує законодавство про працю, про охорону праці, ухиляється від участі в переговорах щодо укладення або внесення змін до Колективного договору , не виконує взятих на себе зобов'язань по Колективному договору;

>        дає згоду або не погоджується на розірвання трудового договору з працівником з ініціативи роботодавця у випадках і порядку, передбачених чинним законодавством;

>         бере участь у розробці заходів щодо попередження безробіття серед працівників, стимулювання створення нових робочих місць, професійної підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації працівників; здійснює контроль за своєчасним наданням Роботодавцем інформації про ліквідацію, реорганізацію підприємства, зміну форми власності або часткове призупинення виробництва, що тягнуть за собою скорочення чисельності або штату працівників, погіршення умов праці; проводить консультації з роботодавцем щодо вжиття заходів для запобігання звільнення чи зведення їх кількості до мінімуму, або пом'якшенню несприятливих наслідків будь-якого звільнення; вносить пропозиції відповідним органам про перенесення термінів або тимчасове припинення чи відміну заходів, пов'язаних з вивільненням працівників;

>         спільно з роботодавцем вирішує питання робочого часу і відпочинку, зокрема, погоджує графіки змінності та надання відпусток, запровадження підсумкового обліку робочого часу, дає дозвіл на проведення надурочних робіт, робіт у святкові та вихідні дні;

>         спільно з роботодавцем вирішує питання соціального розвитку підприємства, поліпшення умов праці, матеріально-побутового, медичного обслуговування працівників; бере участь у вирішенні соціально-економічних питань, визначенні й затвердженні переліку та порядку надання працівникам соціальних пільг;

>         використовує передбачене Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» право на одержання інформації від роботодавця щодо результатів господарської діяльності підприємства та з інших питань соціально-економічного розвитку;

>        бере участь у розробці правил внутрішнього трудового розпорядку;

^ бере участь у вирішенні питань оплати праці працівників: форм і системи оплати праці, розцінок, тарифних сіток, схем посадових окладів, умов запровадження та розмірів доплат, премій, винагород, інших заохочувальних, компенсаційних виплат;

^ здійснює громадський контроль за виконанням роботодавцем законодавства про працю та про охорону праці, за забезпеченням в безпечних і нешкідливих умов праці, виробничої санітарії, правильним застосуванням встановлених умов оплати праці, вимагає усунення виявлених недоліків. З цією метою:

1)       створює комісію профкому з питань охорони праці, яка здійснює перевірку стану умов і безпеки праці, санітарно-побутового обслуговування, забезпечення працюючих засобами колективного й індивідуального захисту тощо;

2)       вимагає усунення порушень нормативних актів про охорону праці;

3)       разом з роботодавцем бере участь у розробці й реалізації комплексних заходів для поліпшення безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, проводить перевірки їх виконання, правильного використання коштів фонду охорони праці;

4) бере участь у розслідуванні нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, у роботі комісії з питань охорони праці.

^ представляє інтереси застрахованих осіб у комісії із соціального страхування. ^ здійснює контроль за державним соціальним страхуванням працівників, призначенням допомоги за рахунок коштів соціального страхування; на умовах, передбачених Колективним договором, угодою, направляє дітей працівників до заміських оздоровчих таборів, перевіряє організацію медичного обслуговування працівників та членів їхніх сімей; ^ здійснює контроль за підготовкою й поданням роботодавцем документів, необхідних для призначення пенсій працівникам і членам їх сімей; контролює надання пенсіонерам та інвалідам, які до виходу на пенсію працювали в, права користуватися нарівні з його працівниками соціальними послугами і пільгами згідно з Колективним договором; ^ представляє інтереси працівників, за їхнім дорученням, при розгляді трудових індивідуальних спорів та в колективному трудовому спорі, сприяє їх вирішенню; організовує надання членам профспілки безкоштовної правової допомоги, запрошує при необхідності за рахунок коштів профорганізації кваліфікованих юристів;

^ надає членам первинної профспілкової організації грошову допомогу з коштів профорганізації.

■ У питаннях внутрішньоспілкової та організаційної роботи профком:

>            спрямовує свою діяльність на виконання статутних завдань, рішень зборів первинної профспілкової організації, вищих органів профспілки;

>            обирає голову профкому зі свого складу та заступника голови профкому;

>             звітує про свою діяльність перед профспілковими зборами;

>            приймає рішення про час і місце проведення зборів, їх порядок денний, готує документи , які вносяться на розгляд зборів;

^ організовує облік членів первинної профспілкової організації, слідкує за дотриманням статутних норм при прийняті до Профспілки та припиненні членства;

^ організовує збір і реалізацію критичних зауважень та пропозицій членів профспілки, систематично інформує їх про свою роботу; висловлює точку зору первинної профспілкової організації на актуальні проблеми в засобах інформації та інших формах пропаганди; проводить роз'яснювальну роботу серед членів Профспілки щодо прав і ролі Профспілки в захисті трудових і соціально-економічних прав та інтересів найманих працівників; г визначає структуру первинної профспілкової організації;

^ організовує виконання кошторису первинної профспілкової організації, щорічно звітує на профспілкових зборах про використання коштів;

^ для здійснення своїх повноважень, у разі необхідності, утворює постійні комісії за напрямками роботи, визначає їх перелік, кількісний та персональний склад, повноваження й порядок роботи; якщо ж численність первинної профспілкової організації не дає змоги створити постійні комісії, то відповідальність за конкретні ділянки роботи покладає персонально на своїх членів;

^ для організації проведення окремих заходів може утворювати тимчасові комісії та робочі групи;

^ координує, контролює діяльність постійних та тимчасових комісій, робочих груп; ^ взаємодіє з діючими в виборним органами інших профспілок на основі ділового співробітництва, взаєморозуміння, інформує з цих питань членів Профспілки та трудовий колектив;

>            контролює питання своєчасного й повного перерахування профспілкових внесків на рахунок міської організації профспілки працівників освіти, згідно з особистими заявами членів Профспілки, в розмірі 1 % від усіх видів заробітної плати, надбавок, премій, відповідно ст. 42 Закону України «Про професійні спілки, їх права і гарантії діяльності».

^ бере участь у проведенні колективних профспілкових акцій, проводить відповідну організаторську й роз'яснювальну роботу в первинній профспілковій організації; ^ організовує вивчення й поширення досвіду роботи інших профорганізацій, в т.ч. запроваджує кращі форми роботи в практику первинної профспілкової організації;

^ відповідно до повноважень, наданих профспілковими зборами, володіє, користується й розпоряджається майном та коштами, які належать на правах власності Профспілці; ^ надає вищим за ступенем профспілковим органам інформацію, що стосується діяльності первинної профспілкової організації, фінансову, статистичну звітність, веде профспілкову документацію за встановленою формою і переліком; 4.11. Голова профкому:

1)          Без довіреності представляє Профспілку у взаємовідносинах профкому з іншими органами й організаціями.

2)           Скликає та проводить засідання профспілкового комітету, організовує підготовку необхідних матеріалів до них, підписує прийняті рішення і протоколи засідань.

3)          Вносить пропозиції профкому про розподіл обов'язків між членами профкому.

4)           Проводить особистий прийом членів Профспілки, організовує розгляд заяв, пропозицій і зауважень, дає доручення членам Профспілки з питань діяльності первинної організації.

5)           Організовує навчання профспілкового активу, його інформування.

6)           За дорученням зборів трудового колективу підписує Колективний договір, організовує контроль за його виконанням.

7)           За дорученням профспілкових Зборів, профспілкового комітету розпоряджається коштами Профкому в межах кошторису. Щорічно звітує на засіданні профкому про витрачання коштів за затвердженим кошторисом.

8)          Забезпечує виконання рішень вищих за ступенем органів Профспілки.

9)          Подає до вищого за ступенем органу Профспілки звіти за встановленими формами;

10)       Організовує ведення діловодства первинної профспілкової організації, забезпечує формування і збереження архіву.

11)       Виконує інші функції, необхідні для забезпечення діяльності Профкому, якщо вони не є виключною компетенцією профспілкових Зборів або профкому.

5. КОШТИ І МАЙНО ПЕРВИННОЇ ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

5.1.   Профспілка може мати у власності кошти та майно, необхідне для здійснення її статутної діяльності, розпоряджатись ним.

5.2.    Джерелом формування майна Профспілки є членські внески членів Профспілки, відрахування Роботодавця на культурно-масову і фізкультурно-оздоровчу роботу, благодійні внески громадян, юридичних осіб, інші надходження, не заборонені законодавством.

5.3.    Майно Профспілки є її колективною власністю. Воно не підлягає розподілу між членами Профспілки і використовується для виконання статутних завдань в інтересах членів Профспілки.

5.4.    Щомісячні профспілкові членські внески складають 1% від заробітної плати та інших виплат, що здійснюються роботодавцем на користь працівника. Члени Профспілки - пенсіонери, які не працюють, особи, які тимчасово припинили роботу у зв'язку з вихованням дітей до досягнення ними шкільного віку, ті, що тимчасово не працюють з інших причин, сплачують внески в розмірі 1% мінімальної пенсії, мінімальної заробітної плати. За рішенням первинної профспілкової організації ці категорії членів Профспілки можуть бути звільнені від сплати членських внесків.

Членські профспілкові внески сплачуються безготівковим розрахунком із заробітної плати згідно особистої заяви члена Профспілки.

5.5.     Право розпоряджатися коштами та майном Профспілки належить виборному органу первинної профспілкової організації, який регулярно звітує перед членами Профспілки за їх раціональне використання.

5.8. У випадку виходу з Профспілки її окремих членів, кошти та майно не повертаються.

6. РЕВІЗІЙНА КОМІСІЯ ПЕРВИННОЇ ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

6.1.   Ревізійна комісія обирається на профспілкових зборах на термін повноважень виборного органу Профспілки.

6.2.  Основними напрямами діяльності ревізійної комісії є:

6.2.1.   контроль за формуванням і використанням коштів та майна, які знаходяться у власності первинної профспілкової організації;

6.2.2.    контроль за виконанням рішень зборів станом профспілкового діловодства, оперативністю розгляду звернень, скарг і пропозицій членів Профспілки.

6.3.     Порядок і зміст роботи ревізійної комісії визначаються Положенням, яке затверджується профкомом.

6.4.   Члени ревізійної комісії можуть брати участь у засіданнях профкому з правом дорадчого голосу. Членам ревізійної комісії не можуть бути члени профкому та представники адміністрації.

6.6. Члени ревізійної комісії здійснюють перевірку роботи керівних профспілкових органів періодично, але не рідше одного разу на рік.
 
               7. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКИ

7.1.  Профспілка може припинити свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації.

7.2.        Рішення про реорганізацію чи ліквідацію Профспілки приймається профспілковими Зборами. Рішення Зборів вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало при наявності кворуму не менше 2/3 членів Профспілки, які перебувають на обліку в Профспілці.

7.3.    У випадку прийняття рішення про реорганізацію чи ліквідацію Профспілки, одночасно приймається рішення про використання майна та коштів цієї організації, що залишилися після проведення всіх необхідних розрахунків, на статутні чи благодійні цілі, або передачі вищим за ступенем профспілковим органам.

7.4.   Припинення діяльності Профспілки шляхом примусового розпуску чи заборони діяльності за рішенням роботодавця, органів влади й місцевого самоврядування, політичних партій, громадських організацій не допускається. Рішення про примусовий розпуск Профспілки може бути прийнято лише судом.

8 ВНЕСЕННЯ ЗМІН І ДОПОВНЕНЬ ДО СТАТУТУ ПРОФСПІЛКИ

8.1.     Зміни і доповнення до Статуту Профспілки вносяться за рішенням зборів Профспілки. При цьому рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше 3/4 членів Профспілки за наявності кворуму.

8.2.   Про зміни, що вносяться в статутні документи, повідомляється уповноважений орган з питань реєстрації.

Підписи:
Головуючий установчих зборів Секретар установчих зборів___________

 [1] Згідно п. 9 ч. 1 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» статут викладається у письмовій формі, прошивається, пронумеровується та підписується засновниками (учасниками), уповноваженими ними особами або головою та секретарем загальних зборів (у разі прийняття такого рішення загальними зборами, крім випадків заснування юридичної особи). Справжність підписів на ньому нотаріально засвідчується тільки у випадку, якщо це передбачено у змісті Статуту.
[2]  Громадське об'єднання має право викласти свою власну назву, поряд з державною мовою, іноземною мовою або мовою національної меншини. Додатково слід див. ст. 16 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань», ст. 10 Закону України «Про громадські об'єднання».
[3] При перекладі найменування Профспілки іноземною мовою або мовою національної меншини перекладається лише власна назва Профспілки без вказівки на організаційно-правову форму («громадська організація»),
[4]  Чинним законодавством не визначено вимог щодо вичерпності переліку законодавчих актів України, якими повинна керуватися у своїй діяльності Профспілка. Тому рекомендуємо в обов'язковому порядку вказати на профільний закон та установчий документ, інші акти, в тому числі міжнародного характеру, не визначати в деталізації.
[5]  Організація може не передбачати обов'язок мати штампи, бланки, відкриття рахунку у банку. Таким чином, відповідну інформацію не слід зазначати у статуті. У випадку ж бажання діяти без печатки відповідне положення слід прямо передбачити у статуті.
[6] Затвердження власної символіки згідно ст. 18 Закону України «Про громадські об'єднання» є правом організації зі статусом юридичної особи. Вимоги та загальний порядок державної реєстрації символіки організації визначені ст. 23 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»

Типовий зразок

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Президії Київської міської організації галузевої профспілки

(найменування)
.12.2021 № П

ЗАТВЕРДЖЕНО

Протокол засідання профспілкових Зборів ППО
(найменування) .12.2021 № П

   (перейдіть по ссилці)  ПОЛОЖЕННЯ
 ПРО ПЕРВИННУ ПРОФСПІЛКОВУ ОРГАНІЗАЦІЮ (НАЙМЕНУВАННЯ)


 І.Загальні положення

1.1  Первинна профспілкова організація є добровільним об'єднанням членів Профспілки за місцем роботи, які працюють в одній установі, організації незалежно від форми власності і видів господарювання.

1.2  Первинна профспілкова організація створюється відповідно до Статуту Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування) при наявності не менше 3 осіб, які виявили бажання утворити первинну профспілкову організацію.

1.3  Рішення про створення первинної профспілкової організації приймається зборами членів Профспілки або осіб, які бажають утворити організацію. Одночасно приймається рішення про входження до Київської міської організації профспілки галузевої Профспілки (найменування), про повідомляється Президія Київської міської організації профспілки галузевої Профспілки (найменування).

1.4  Рішення про включення первинної профспілкової організації до складу Київської міської організації профспілки галузевої Профспілки (найменування) приймається президією Київської міської організації профспілки галузевої Профспілки (найменування) у місячний термін після надходження документів.

Одночасно з прийняттям рішення про входження первинної профспілкової організації до складу Київської міської організації профспілки галузевої Профспілки (найменування приймається рішення про її включення до переліку організаційних ланок Профспілки, а також до складу територіальної організації профспілки .

Первинній профспілковій організації видається копія рішення або витяг про її належність до Профспілки.

1.5  Первинна профспілкова організація повідомляє про свою належність до Київської міської організації профспілки галузевої Профспілки відповідний територіальний орган юстиції. Повідомлення про належність до Профспілки первинна профспілкова організація надсилає також роботодавцю із зазначенням персонального складу об'єднуваних нею працівників.

1.6  .Первинна профспілкова організація керується у своїй діяльності Статутом Київської міської організації профспілки галузевої Профспілки, Положенням про первинну профспілкову організацію, програмними документами і рішенням профспілкових органів, чинним законодавством.

1.7   Первинна профспілкова організація :

1.7.1. Незалежна у своїй діяльності від роботодавців, органів державної влади й місцевого самоврядування, політичних партій, інших громадських організацій, їм не підзвітна та не підконтрольна;

1.7.2. Будує відносини з роботодавцями, органами державної влади й місцевого самоврядування, політичним партіями, іншими громадськими організаціями на основі принципів соціального партнерства, самостійності, взаєморозуміння, дотримання норм законодавства, договорів та угод.

1.8. Самостійно організовує свою роботу, з метою представництва й захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки, визначає напрями своєї діяльності, виходячи з повноважень, передбачених законодавством України, статутних завдань Профспілки, рішень вищих за підпорядкуванням профспілкових органів. У питаннях колективних інтересів первинна профспілкова організація здійснює представництво та захист інтересів працівників закладу незалежно від їх членства в Профспілці. 1.9 у межах повноважень, визначених Статутом, первинна профспілкова організація затверджує Положення про первинну профспілкову організацію як організаційну ланку Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування).
      2. Органи первинної профспілкової організації

2.1.     Найвищим органом первинної профспілкової організації є профспілкові збори, які проводяться в міру необхідності, але не рідше двох разів на рік. Про дату, місце проведення зборів та порядок денний члени Профспілки сповіщаються не пізніш як за 10 днів до встановленого терміну, якщо інше не передбачено Статутом Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування).

2.2.   Профспілкові збори скликаються профспілковим комітетом за своєю ініціативою чи на вимогу не менше як однієї третини членів Профспілки, які перебувають на обліку в первинній організації, або за пропозицією вищого за ступенем керівного профспілкового органу.

2.3.    Норма представництва та порядок обрання делегатів на профспілкову конференцію визначаються профспілковим комітетом відповідно до норм Статуту Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування).

2.4.     Профспілкові збори, засідання профспілкового комітету вважаються правомочними, якщо в їх роботі бере участь більше половини членів первинної профспілкової організації або її виборного органу.

2.5.     Рішення профспілкових зборів приймаються більшістю голосів членів Профспілки, присутніх на зборах, при наявності кворуму, а з окремих питань, визначених Статутом Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування), - не менше 2/3 голосів присутніх на засіданні виборного органу.

Форму голосування (відкрите, таємне) визначають збори.

2.6.   Звітно-виборні профспілкові збори проводяться з періодичністю, визначеною Статутом Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування), але не рідше ніж один раз у 5 років.

У термін, встановлений первинною профспілковою організацією або вищим керівним органом, можуть проводитись звітні збори.

2.7.    У первинній профспілковій організації на профспілкових зборах для ведення поточної роботи обирається профспілковий комітет терміном на 5 років.

2.8.        Відповідно до Статуту Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування) голова профкому може обиратися профспілковими зборами або профспілковим комітетом. Якщо Статутом профспілки порядку обрання керівників виборних органів не визначено, то рішення з цього питання приймають профспілкові збори.

2.9.    Дострокові вибори профкому, голови профкому проводяться відповідно до підстав і порядку, визначених Статутом Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування).

2.10.   Профспілкові збори:

2.10.1.        Визначають пріоритетні напрями діяльності первинної профспілкової організації;

2.10.2.        Приймають рішення про прийняття до Профспілки нових членів та виключення з неї, якщо цих повноважень не передано профспілковому комітету;

2.10.3.     Заслуховують і обговорюють звіти профспілкового комітету і дають оцінку його роботі, затверджують звіти ревізійної комісії;

2.10.4.    Обирають профспілковий комітет, голову профкому;

2.10.5.    Обирають ревізійну комісію, голову ревізійної комісії;

2.10.6.     Обирають делегатів на конференцію Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування) згідно з нормами представництва та порядком, затвердженими Президією Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування);

2.10.7.    Обирають (делегують) представників до вищого профспілкового органу, якщо Статутом Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування) передбачено формування його за принципом прямого делегування;

2.10.8.   Розглядають і затверджують кошторис первинної профспілкової організації та його виконання;

2.10.9.       Заслуховують звіти роботодавця, профспілкового комітету про виконання положень Колективного договору, дотримання чинного законодавства;

2.10.10.    Приймають рішення про входження до певної Профспілки, про припинення діяльності, ліквідацію первинної організації;

2.10.11.   Розглядають інші питання діяльності первинної профспілкової організації;

2.10.12.   Можуть делегувати окремі свої повноваження профспілковому комітету.

2.11.    У період між профспілковими зборами первинна профспілкова організація здійснює свої повноваження через обраний нею орган - профспілковий комітет (профком).

2.12.   Засідання профкому, якщо інше не передбачено Статутом Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування), проводяться в міру необхідності, але не рідше як один раз на квартал. Засідання вважається правомочним, якщо в ньому бере участь більше половини членів профкому.

2.13.     Рішення профкому вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини членів профкому, присутніх на засіданні, при наявності кворуму.

2.14.   Представники адміністрації Роботодавуя не можуть бути членами профкому первинної профспілкової організації.

2.15.    Для здійснення представництва й захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки профком:

2.15.1.Здійснює представництво й захист трудових і соціально - економічних прав та інтересів працівників у відносинах з роботодавцями, органами влади, місцевого самоврядування, в суді;

2.15.2.    Організовує ведення колективних переговорів, укладає Колективний договір і контролює його виконання.

З цією метою:

збирає та узагальнює пропозиції членів Профспілки, бере участь у підготовці проекту Колективного договору або самостійно готує його, організовує обговорення проекту в усіх підрозділах;

разом з роботодавцем на рівноправній основі створює комісію для ведення колективних переговорів, при необхідності - узгоджувальну комісію для врегулювання розбіжностей у ході переговорів, надає експертну, консультативну та іншу допомогу своїм представникам на переговорах;

при наявності в інших профспілок бере участь у створенні спільного представницького органу профспілок пропорційно до кількості членів Профспілок, яких вони об'єднують, для ведення переговорів і розробки проекту Колективного договору;

спільно з роботодавцем організовує проведення зборів працівників для схвалення проекту Колективного договору, за дорученням зборів підписує текст Колективного договору і здійснює контроль за його виконанням;

звітує про виконання Колективного договору, в частині взятих на себе зобов'язань, на зборах працівників;

при порушенні роботодавцем умов Колективного договору, надсилає йому подання про усунення порушень. У разі відмови в усуненні цих порушень або недосягнення згоди, у зазначений термін оскаржує неправомірні дії або бездіяльність посадових осіб у суді;

2.15.3.    Разом з роботодавцем вирішує питання про запровадження, перегляд чи зміну норм праці;

2.15.4.     Приймає рішення про вимогу до роботодавця розірвати трудовий договір (контракт) з керівником, якщо він порушує законодавство про працю, про охорону праці, ухиляється від участі в переговорах щодо укладення або внесення змін до Колективного договору , не виконує взятих на себе зобов'язань по Колективному договору;

2.15.5.       Дає згоду або не погоджується на розірвання трудового договору з працівником з ініціативи роботодавця у випадках і порядку, передбачених чинним законодавством;

2.15.6.       Бере участь у розробці заходів щодо попередження безробіття серед працівників, стимулювання створення нових робочих місць, професійної підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації працівників; здійснює контроль за своєчасним наданням роботодавцем інформації про ліквідацію, реорганізацію підприємства, зміну форми власності або часткове призупинення виробництва, що тягнуть за собою скорочення чисельності або штату працівників, погіршання умов праці; проводить консультації з роботодавцем щодо вжиття заходів для запобігання звільнення чи зведення їх кількості до мінімуму, або пом'якшенню несприятливих наслідків будь-якого звільнення; вносить пропозиції відповідним органам про перенесення термінів або тимчасове припинення чи відміну заходів, пов'язаних з вивільненням працівників;

2.15.7.                           Спільно        з роботодавцем вирішує питання робочого часу і відпочинку, зокрема, погоджує графіки змінності та надання відпусток, запровадження підсумкового обліку робочого часу, дає дозвіл на проведення надурочних робіт, робіт у святкові та вихідні дні;

2.15.8.                            Спільно        з роботодавцем вирішує питання соціального розвитку підприємства, поліпшення умов праці, матеріально-побутового, медичного обслуговування працівників; бере участь у вирішенні соціально-економічних питань, визначенні й затвердженні переліку та порядку надання працівникам соціальних пільг;

2.15.9.     Використовує передбачене ст.28 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" право на одержання інформації від роботодавця щодо результатів господарської діяльності підприємства та з інших питань соціально- економічного розвитку;

2.15.10.   Бере участь у розробці правил внутрішнього трудового розпорядку;

2.15.11.     Бере участь у вирішенні питань оплати праці працівників: форм і системи оплати праці, розцінок, тарифних сіток, схем посадових окладів, умов запровадження та розмірів доплат, премій, винагород, інших заохочувальних, компенсаційних виплат;

2.15.12.     Здійснює громадський контроль за виконанням роботодавцем законодавства про працю та про охорону праці, за забезпеченням в безпечних і нешкідливих умов праці, виробничої санітарії, правильним застосуванням встановлених умов оплати праці, вимагає усунення виявлених недоліків.

З цією метою:

        створює комісію профкому з питань охорони праці, яка здійснює перевірку стану умов і безпеки праці, санітарно-побутового обслуговування, забезпечення працюючих засобами колективного й індивідуального захисту тощо;

        вимагає усунення порушень нормативних актів про охорону праці;

        разом з роботодавцем бере участь у розробці й реалізації комплексних заходів для поліпшення безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, проводить перевірки їх виконання, правильного використання коштів фонду охорони праці;

        бере участь у розслідуванні нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, у роботі комісії з питань охорони праці.

2.15.13.   Представляє інтереси застрахованих осіб у комісії із соціального страхування.

2.15.14.      Здійснює контроль за державним соціальним страхуванням працівників, призначенням допомоги за рахунок коштів соціального страхування; на умовах, передбачених Колективним договором, угодою, направляє дітей працівників до заміських оздоровчих таборів, перевіряє організацію медичного обслуговування працівників та членів їхніх сімей;

2.15.15.     Здійснює контроль за підготовкою й поданням роботодавцем документів, необхідних для призначення пенсій працівникам і членам їх сімей; контролює надання пенсіонерам та інвалідам, які до виходу на пенсію працювали в, права користуватися нарівні з його працівниками соціальними послугами і пільгами згідно з Колективним договором;

2.15.16.       Представляє інтереси працівників, за їхнім дорученням, при розгляді трудових індивідуальних спорів та в колективному трудовому спорі, сприяє їх вирішенню; організовує надання членам профспілки безкоштовної правової допомоги, запрошує при необхідності за рахунок коштів профорганізації кваліфікованих юристів;

2.15.17.      Надає членам первинної профспілкової організації грошову допомогу з коштів профорганізації.

2.16 У питаннях внутріспілкової та організаційної роботи профком:

2.16.1.     Спрямовує свою діяльність на виконання статутних завдань, рішень зборів первинної профспілкової організації, вищих органів профспілки;

2.16.2.    Обирає голову профкому зі свого складу, якщо це право передбачено Статутом Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування) або делеговано профспілковими зборами, та заступника голови профкому;

2.16.3.    Звітує про свою діяльність перед профспілковими зборами;

2.16.4.    Приймає рішення про час і місце проведення зборів, їх порядок денний, готує документи , які вносяться на розгляд зборів;

2.16.5.      Організовує облік членів первинної профспілкової організації, слідкує за дотриманням статутних норм при прийняті до Профспілки та припиненні членства в ній, визначає порядок виборів делегатів на конференцію міської організації профспілки працівників освіти і науки України;

2.16.6.      Організовує збір і реалізацію критичних зауважень та пропозицій членів профспілки, систематично інформує їх про свою роботу; висловлює точку зору первинної профспілкової організації на актуальні проблеми в засобах інформації та інших формах пропаганди; проводить роз'яснювальну роботу серед членів Профспілки щодо прав і ролі Профспілки в захисті трудових і соціально-економічних прав та інтересів найманих працівників;

2.16.7.   Визначає структуру первинної профспілкової організації;

2.16.8.       Організовує виконання кошторису первинної профспілкової організації, щорічно звітує на профспілкових зборах про використання коштів;

2.16.9.      Для здійснення своїх повноважень, у разі необхідності, утворює постійні комісії за напрямками роботи, визначає їх перелік, кількісний та персональний склад, повноваження й порядок роботи; якщо ж численність первинної профспілкової організації не дає змоги створити постійні комісії, то відповідальність за конкретні ділянки роботи покладає персонально на своїх членів;

2.16.10.      Для організації проведення окремих заходів може утворювати тимчасові комісії та робочі групи;

2.16.11.    Координує, контролює діяльність постійних та тимчасових комісій, робочих

груп;

2.16.12.      Взаємодіє з діючими в виборним органами інших профспілок на основі ділового співробітництва, взаєморозуміння, інформує з цих питань членів Профспілки та трудовий колектив;

2.16.13.        Контролює питання своєчасного й повного перерахування профспілкових внесків на рахунок міської організації профспілки працівників освіти, згідно з особистими заявами членів Профспілки, в розмірі 1 % від усіх видів заробітної плати, надбавок, премій, відповідно ст.42 Закону України „Про професійні спілки, їх права і гарантії діяльності".

2.16.14.     Бере участь у проведенні колективних профспілкових акцій, проводить відповідну організаторську й роз'яснювальну роботу в первинній профспілковій організації;

2.16.15.    Організовує вивчення й поширення досвіду роботи інших профорганізацій, в т.ч. запроваджує кращі форми роботи в практику первинної профспілкової організації;

2.16.16.     Відповідно до Статуту Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування) та повноважень, наданих профспілковими зборами, володіє, користується й розпоряджається майном та коштами, які належать на правах власності первинній профспілковій організації;

2.16.17.    Надає вищим за ступенем профспілковим органам інформацію, що стосується діяльності первинної профспілкової організації, фінансову, статистичну звітність, веде профспілкову документацію за встановленою формою і переліком;

2.17. Голова профкому:

2.17.1.         Без довіреності представляє первинну профспілкову організацію у взаємовідносинах профкому з іншими органами й організаціями ;

2.17.2.       Скликає та проводить засідання профспілкового комітету, організовує підготовку необхідних матеріалів до них, підписує прийняті рішення і протоколи засідань;

2.17.3.   Вносить пропозиції профкому про розподіл обов'язків між членами профкому;

2.17.4.     Проводить особистий прийом членів Профспілки, організовує розгляд заяв, пропозицій і зауважень, дає доручення членам Профспілки з питань діяльності первинної організації;

2.17.5.    Організовує навчання профспілкового активу, його інформування;

2.17.6.     За дорученням зборів трудового колективу підписує Колективний договір, організовує контроль за його виконанням;

2.17.7.            За дорученням профспілкових зборів, профспілкового комітету розпоряджається коштами первинної профспілкової організації в межах кошторису. Щорічно звітує на засіданні профкому про витрачання коштів за затвердженим кошторисом;

2.17.8.  Забезпечу є виконання рішень вищих за ступенем органів Профспілки;

2.17.9.                       Подає  до вищого за ступенем органу Профспілки звіти за встановленими формами;

2.17.10.        Організовує ведення діловодства первинної профспілкової організації, забезпечує формування і збереження архіву;

2.17.11.                               Виконує   інші функції, необхідні для забезпечення діяльності первинної організації, якщо вони не є виключною компетенцією профспілкових зборів або профкому;

З.Кошти і майно первинної профспілкової організації

3.1.   Первинна профспілкова організація може мати у власності кошти та майно, необхідне для здійснення її статутної діяльності, розпоряджатись ним.

3.2.    Джерелом формування майна первинної профспілкової організації є членські внески членів Профспілки, відрахування на культурно-масову і фізкультурно - оздоровчу роботу, пожертвування громадян, юридичних осіб, інші надходження не заборонені законодавством.

3.3.     Майно первинної профспілкової організації є її колективною власністю. Воно не підлягає розподілу між членами Профспілки і використовується для виконання статутних завдань в інтересах членів Профспілки.

3.4.    Щомісячні профспілкові членські внески складають 1% від заробітної плати та інших виплат, що здійснюються роботодавцем на користь працівника. Члени Профспілки - пенсіонери, які не працюють, особи, які тимчасово припинили роботу у зв'язку з вихованням дітей до досягнення ними шкільного віку, ті, що тимчасово не працюють з інших причин, сплачують внески в розмірі 1% мінімальної пенсії, мінімальної заробітної плати. За рішенням первинної профспілкової організації ці категорії членів Профспілки можуть бути звільнені від сплати членських внесків. Членські профспілкові внески сплачуються безготівковим розрахунком із заробітної плати згідно особистої заяви члена Профспілки.

3.5.   Первинна профспілкова організація відраховує частину внесків на статутну діяльність вищих за ступенем органів відповідно до норм Статуту профспілки працівників освіти і науки України та рішень вищих за ступенем виборних органів Профспілки.

3.6.   Кошти первинної профспілкової організації, які залишаються в неї після відрахувань вищим за ступенем органам, витрачаються згідно з кошторисом, затвердженим профспілковими зборами.

3.7.    Право розпоряджатися коштами та майном Профспілки належить виборному органу первинної профспілкової організації, який регулярно звітує перед членами Профспілки за їх раціональне використання.

3.8.    У випадку виходу з Профспілки її окремих членів, кошти та майно не повертаються.

4. Ревізійна комісія первинної профспілкової організації

4.1.   Водночас із виборами органів первинної профспілкової організації на зборах обирається ревізійна комісія на термін повноважень виборного органу.

4.2.   Основними напрямами діяльності ревізійної комісії є:

4.2.1.      Контроль за формуванням і використанням коштів та майна, які знаходяться у власності первинної профспілкової організації;

4.2.2.                                    Контроль   за виконанням рішень зборів станом профспілкового діловодства, оперативністю розгляду звернень, скарг і пропозицій членів Профспілки.

4.3.    Порядок і зміст роботи ревізійної комісії визначаються Статутом Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування) та Положенням про первинну профспілкову організацію, яке затверджується профспілковими зборами.

4.4.   Члени ревізійної комісії можуть брати участь у засіданнях профкому з правом дорадчого голосу. Членам ревізійної комісії не можуть бути члени профкому та представники адміністрації.

4.5.   Члени ревізійної комісії здійснюють перевірку роботи керівних профспілкових органів періодично, але не рідше одного разу на рік.

5. Право первинної профспілкової організації як юридичної особи

5.1.                                   Первинна     профспілкова організація є юридичною особою, має печатку, штамп установленого зразка відповідно до Закону України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності», Статуту Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування).

5.2.        Право юридичної особи первинна профспілкова організація реалізує через профспілковий комітет, що діє відповідно до Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" та Статуту Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування).

6. Припинення діяльності первинної профспілкової організації

6.1.       Первинна профспілкова організація може припинити свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації.

6.2.      Рішення про реорганізацію чи ліквідацію первинної профспілкової організації приймається профспілковими зборами відповідно до Статуту Київської міської організації галузевої Профспілки (найменування). Рішення зборів вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало при наявності кворуму не менше 2/3 членів Профспілки, які перебувають на обліку в первинній профспілковій організації.

6.3.   У випадку прийняття рішення про реорганізацію чи ліквідацію первинної профспілкової організації, одночасно приймається рішення про використання майна та коштів цієї організації, що залишилися після проведення всіх необхідних розрахунків, на статутні чи благодійні цілі, або передачі вищим за ступенем профспілковим органам.

6.4.       Припинення діяльності первинної профспілкової організації шляхом примусового розпуску чи заборони діяльності за рішенням роботодавця, органів влади й місцевого самоврядування, політичних партій, громадських організацій не допускається. Рішення про примусовий розпуск первинної профспілкової організації може бути прийнято лише судом.

             Типовий зразок

 (перейдіть по ссилці) ВІДОМОСТІ

                                      про виборні органи первинної профспілкової організації (найменування)

№п/п

Прізвище, ім'я, по батькові (за наявності)

Дата народжен ня

Реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності)

Посада в керівних органах

Контактний номер телефону та інші засоби зв'язку

Підписи:

Головуючий установчих зборів
Секретар установчих зборів           ___________________________ 

Типовий зразок

(перейдіть по ссилці) ВІДОМОСТІ про особу (осіб), уповноважену представляти Профспілку  "найменування"

Прізвище, ім'я, по батькові

Дата народження

Реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності)

Контактний номер телефону та інші засоби зв'язку

Головуючий установчих зборів засновників
Секретар установчих зборівзасновників

Типовий зразок

Додаток до протоколу №_______________________

установчих зборів засновників

Профспілки

«_____________ »

від «____ »_________ 20_р.

(перейдіть по ссилці) РЕЄСТР осіб, які брали участь в Установчих зборах засновників Профспілки «____ »

№ п/п

Для фізичних осіб - прізвище, ім'я та по батькові особи.

Для юридичних осіб - повне найменування

Для фізичних осіб - число, місяць, рік народження.

Для юридичних осіб - ідентифікаційний код, юридична адреса, прізвище, ім'я та по батькові особи, яка повноважена брати участь в установчих зборах

Для іноземців та осіб без громадянства також дані національного паспорта або документа, що його замінює

Для фізичних осіб особистий підпис.

Для юридичних осіб - підпис особи,

уповноваженої брати участь в установчих зборах

Голова установчих зборів засновників
Секретар установчих зборів засновників

 


 Типовий зразок 

форми №4

 (перейдіть по ссилці)  ФОРМА № 4


 

ФОРМИ ЗАЯВ У СФЕРІ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ, ФІЗИЧНИХ ОСІБ – ПІДПРИЄМЦІВ ТА ГРОМАДСЬКИХ ФОРМУВАНЬ

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ

З метою спрощення реєстраційної процедури, забезпечення зручного та інтуїтивного пошуку необхідної форми заяви, полегшення та прискорення процесу заповнення відповідних документів Міністерством юстиції України було затверджено нові форми заяв, що подаються для державної реєстрації –вони почали діяти з 1 червня 2020 року (наказ Міністерства юстиції України від 19 травня 2020 року № 1716/5 «Про оновлення форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», зареєстрований в Міністерствіюстиції України 20 травня 2020 року за № 454/34737).

Важливо, що замість нинішніх 24-х форм заяв з 1 червня 2020 року використовуються лише дев’ять – вони згруповані переважно за видом особи, щодо якої проводяться реєстраційні дії.

Відтепер, незалежно від дій, які необхідно провести, наприклад, щодо фізичної особи - підприємця (реєстрація фізичної особи підприємцем, включення відомостей про фізичну особу - підприємця до реєстру, зміни відомостей чи припинення), завжди подається одна затверджена форма заяви.

Основні правила оформлення заяв, що подаються для державної реєстрації,такі:
1) заява заповнюється друкованими літерами;
2) якщо певна сторінка заяви не заповнюється через відсутність відомостей, що містяться на ній, така сторінка не підписується заявником і не подається;
3) друк заяви може здійснюватися з обох сторін аркуша;
4) при обранні певних полів у заяві проставляється знак «V» або інший подібний знак, що свідчитиме про обрання певного поля;
5) відомості про кінцевого бенефіціарного власника засновника юридичної особи заповнюються та в подальшому оновлюються виключно у разі наявності серед засновників/учасників юридичної особи іншої юридичної особи;
6) відомості про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи чи засновника юридичної особи під час державної реєстрації змін чи реорганізації юридичної особи заповнюються виключно у разі, коли такі відомості потребують оновлення у зв’язку з певними змінами відомостей про таких кінцевих бенефіціарних власників;
7) заповнення у заяві більше відомостей, ніж необхідно, не заборонено та не є підставою для зупинення розгляду документів (наприклад, для державної реєстрації припинення юридичної особи окрім обов’язкового внесення відомостей про ідентифікаційний
код заявником може бути внесено відомості про організаційно-правову форму та назву. Аналогічно і при державній реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем).

Звертаємо увагу, що відомості про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи чи засновника юридичної особи подають та в подальшому оновлюють усі юридичні особи, крім політичних партій, структурних утворень політичних партій, професійних спілок, їх об’єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об’єднань, творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок, організацій роботодавців, їх об’єднань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

Внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відомостей про номер телефону та/або адресу електронної пошти засновника/учасника, керівника чи члена керівного органу юридичної особи буде здійснюватися після доопрацювання програмних засобів цього реєстру.

Також для зручності заявників Міністерством юстиції України розроблено зразки заповнення заяв за найбільш популярними реєстраційними діями. З ними можна ознайомитися за ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Для завантаження форм заяв у форматі Excel, які зручні для заповнення в електронному вигляді та подальшого їх роздрукуванняТИСНІТЬ СЮДИ.

Для завантаження форм заяв у форматі PDF, які зручні як для заповнення в електронному вигляді та подальшого їх роздрукування, так і для роздрукування та подальшого їх заповнення від руки, ТИСНІТЬ СЮДИ.

Наказом Міністерства юстиції України від 16 вересня 2020 року № 3205/5 «Про внесення змін до деяких форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», зареєстрованим у Міністерстві юстиції 17 вересня 2020 року за № 908/35191, затверджена нова форма заяви щодо встановлення вимоги нотаріального засвідчення/посвідчення, яка почне діяти з 1 грудня 2020 року (можна завантажити тут)