вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1235937
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
616
2210
3372
20821
1235937

Час: 2024-04-24 23:24:50
Visitors Counter

 


   Зокрема, Федерація профспілок України зазначала про необхідність внесення змін до пп. 170.7.2 ст. 170 щодо порядку надання нецільової благодійної допомоги постраждалим від екологічних катастроф, стихійних лих, аварій, епідемій, епізоотій (доповненням – від військових дій).
Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX враховано профспілкові пропозиції.
   Зокрема, змінами до пп. 170.2 ст.170 перелік цільової або нецільової благодійної допомоги, що надається платнику податку і не включається до оподатковуваного доходу, доповнено допомогою платнику податку, який постраждав внаслідок «збройної агресії Російської Федерації у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану».
Зазначаємо, що у пп. 170.2 ст.170 встановлено, що «для цілей цього підпункту вважається цільовою благодійною допомогою та не підлягає оподаткуванню профспілкова виплата, здійснена за рішенням профспілки, прийнятим в установленому порядку на користь члена такої профспілки, який має статус постраждалого внаслідок обставин, зазначених у цьому підпункті.»
Крім того, Законом № 2120 звільнено від оподаткування благодійну допомогу, що надається благодійниками:
     - учасникам бойових дій за переліком, наведеним у абзаці другому підпункту «в» 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України;
   - працівникам підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються та беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій та у період здійснення бойових дій, у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів їх сімей;
   - фізичним особам, які мешкають на території населених пунктів, де проводяться бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій в таких населених пунктах.
Також не оподатковується допомога від міжнародних благодійних організацій (за переліком КМУ), отримана фізичними особами, які мешкають на території населених пунктів, де проводяться бойові дії під час дії воєнного стану, та/або вимушено покинули місце проживання (тимчасово переміщені особи) у зв’язку з форс-мажорними обставинами у тому числі у зв’язку із введенням воєнного стану чи надзвичайного стану.
    Також при поданні податкової декларації за результатами 2022 року до податкової знижки можна буде включити суми коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, у розмірі, що не перевищує 16 % суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року (раніше було 4%).
   Не вважатиметься порушенням вимог пункту 133.4 статті 134 цього Кодексу передача майна, надання послуг неприбутковою організацією, використання доходів (прибутків) неприбуткової організації для фінансування видатків, не пов’язаних з реалізацією мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, за умови що такі послуги, майно добровільно перераховані (надані, передані) Збройним Силам України, Національній гвардії України, добровольчим формуванням територіальних громад та ін, закладам охорони здоров'я, та/або грошові кошти, перераховані на спеціальні рахунки, відкриті Національним банком України для збору коштів.

Фінансовий відділ Київської міськпрофради