КП Грудень 2021 6 стор на САЙТ готово page 0001

Час: 2022-10-03 14:03:11

2022 08 09 chy mozhna vidklykaty pratsivnyka z vidpustky bez zberezhennya zarobitnoyi platy 800 500 300x188
Відкликати працівника можна не з будь-якої відпустки та лише за певних умов.

Стаття 79 КЗпП та стаття 12 Закону України «Про відпустки» визначають, що відкликати працівника можна лише з щорічної відпустки.

ecyz1000e880e936557437fdf25248a6 w640
У зв’язку з чисельними зверненнями членів профспілок щодо збереження трудових гарантій працівникам, які долучилися до складу територіальної оборони, оскільки існує багато аспектів в цьому питанні, які не дозволяють прийняти адміністрацією підприємства однозначного рішення та надати вичерпні консультації структурним підрозділам, надаємо роз’яснення аудитора про виплати добровольцям тероборони.

авіпвк
Щодо виплати середнього заробітку мобілізованих працівників: деталі, приклади, зразки документів, правильність оформлення та інше пояснює аудитор.

19.07.2022 набрав чинності Закон № 2352. Із цієї дати за мобілізованими працівниками зберігають лише місце роботи і посаду. Відтепер законодавство не передбачає зберігати за ними середній заробіток. Та це не означає, що із цієї дати бухгалтер автоматично не мусить нараховувати середній заробіток мобілізованому працівникові. Для бухгалтера підставою його не нараховувати є відповідний наказ керівника підприємства про внесення змін до наказу, яким працівника увільнили на час військової служби і в якому встановили, що потрібно зберігати за ним середній заробіток.

Коли готуватимете наказ про внесення змін, зважайте на умови колдоговору, положення про оплату праці роботодавця. Адже ці документи можуть містити гарантію збереження працівникові середнього заробітку на час його військової служби.

0 02 0a 9441e16c586f996ceaf1f677e6ff63e0bde1e90894eeafc1c05edbdf186641be e7819d70508e00d023
Відповідно до норм ст. 7 Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з 1 липня 2022 року збільшився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 600 гривень.

Без названия02 копия
Згідно з п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення», затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078 з внесеними змінами, індексації підлягають грошові доходи населення, що не мають разового характеру, зокрема оплата праці найманих працівників підприємств у грошовому вираженні, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами), доплати надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Без названия 1
Нещодавно ВРУ прийняла Закон №2260, який вніс зміни до ПКУ. Зараз розглянемо, як цей закон змінить ситуацію щодо порушення строків подання звітності до ДПС та строків сплати податків.

Нагадаємо, що ВРУ прийняла законопроєкт №7360, який уже підписано головою парламенту і передано на підпис Президенту як Закон №2260.

images 1
Останнім часом на нашу адресу надходять багато запитань стосовно особливостей, відмінностей і специфіки надання благодійної і матеріальної допомоги. Підсумувавши матеріали, надаємо роз’яснення – пам’ятку стосовно даного питання.

0d683f20 1
До Верховної Ради внесено законопроєкт № 7364 від 10.05.2022 року, який пропонує зміни до ПКУ щодо надання податкових пільг для підтримки волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії рф проти України.

Цікаві ініціативи документу:
   - виключити з оподатковуваного доходу волонтера доходи у вигляді витрат неприбуткової організації на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов'язаних з наданням волонтерської допомоги;
    - визначити неоподатковуваними витрати неприбуткової організації чи установи на відрядження волонтера (на проїзд, оплату вартості проживання, витрат на харчування оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в'їзд, обов'язкове страхування, інші документально оформлені витрати);
  - визначити можливість для надання допомоги фізичним особам, які постраждали чи можуть постраждати внаслідок збройної агресії, неприбутковими організаціями без порушення вимог податкового законодавства.
  - не включати громадським та благодійним організаціям до розрахунку суми для реєстрації платником ПДВ операції з ввезення гуманітарної допомоги.

☝?У ВРУ зареєстровано законопроєкт № 7353 «Про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності».

Його дія буде поширюватись на осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, працівників об’єктів критичної інфраструктури, журналістів та на членів їх сімей.
Одноразова грошова допомога виплачуватиметься в разі:
    ✅ встановлення I групи інвалідності – в розмірі 800 000 гривень;
    ✅ встановлення II групи інвалідності – в розмірі 500 000 гривень;
    ✅ встановлення III групи інвалідності – в розмірі 200 000 гривень;
  ✅ втрати працездатності без встановлення інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми) - в розмірі 100 000 гривень;
  ✅ загибелі (смерті) – в розмірі 1 000 000 гривень. Право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги у такому випадку матимуть члени сім’ї померлого (загиблого) працівника у рівних частинах.
   У разі ухвалення цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і буде застосовуватися у період з 24 лютого 2022 р.
Ознайомитись із законопроектом можна за посиланням: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39566..

На «гарячу профспілкову лінію» звертаються з питанням чи автоматично поновлюються доплати, надбавки, премії, що були скасовані у період введення воєнного стану, після його скасування.

Отже, якщо роботодавець обрав процедуру зміни істотних умов праці або вніс зміни до локальних актів підприємства, строк дії таких умов оплати праці роботодавець визначає самостійно.