вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1231739
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
40
579
3457
16623
1231739

Час: 2024-04-20 01:46:43
Visitors Counter

 


Київська міськпрофрада так як і Федерація професійних спілок України притримується наступних принципів:
    Частина 2 статті 14 Закону встановлює, що на період дії воєнного стану призупиняється дія статті 44 Закону про профспілки та відповідні норми колективних договорів. Зазначена норма закону на період дії воєнного стану звільняє роботодавців права від обов’язку відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 відсотка фонду заробітної плати.
   Однак, при цьому роботодавці не позбавляються права проводити такі відрахування у добровільному порядку за наявності у них фінансової можливості.
   Зазначені відрахування, які передбачені колективним договором, мають спрямовуватися на необхідну підтримку усіх працівників підприємства, які її потребують в умовах воєнного стану, незалежно від їх членства у профспілці та фактичного місця проживання на території України. Профспілки, мають сприяти виконанню підприємствами завдань у сфері оборони, збереженню їх майна та трудових колективів, підтримувати мобілізованих членів профспілок, надавати гуманітарну, волонтерську, матеріальну, психологічну допомогу і можливий прихисток членам профспілок та їхнім сім’ям, які після введення воєнного стану перемістилися з регіонів, де проводяться активні бойові дії.
   Передбачене у частині 2 статті 14 Закону призупинення відповідних норм колективних договорів щодо згаданих відрахувань не може здійснюватися в односторонньому порядку. Згідно зі статтею 14 Закону України «Про колективні договори і угоди» воно має супроводжуватися обов’язковими попередніми консультаціями з профспілками з наступним інформуванням працівників про прийняття відповідного спільного рішення.
  Залишається чинною стаття 42 Закону про профспілки, якою встановлюється обов’язок роботодавця щодо створення умов діяльності профспілок, зокрема в частині перерахування на рахунок профспілки членських профспілкових внесків працівників.
    Отже, перерахування роботодавцем в розмірах 0,3 % фонду заробітної плати, передбачених колективним договором та угодами, під час військового стану на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу, є його правом за фінансової можливості, а не забороною і в жодному випадку не є порушенням чинного законодавства. Первинній профспілковій організації не заборонено звертатися до свого роботодавця з проханням перерахувати даний внесок, адже ці кошти є також підтримкою членів профспілки під час війни.
    Враховуючи вище зазначене, вважаємо неправомірність роботодавця у відмові перераховувати на рахунок профспілки у 0,3% фонду з/ти і членських профспілкових внесків працівників, мотивуючи порушенням законодавства.


Фінансовий відділ Київської міськпрофради