Час: 2024-04-19 12:36:32

В кризових умовах роль профспілок значно зросла. В тяжких економічних і соціальних обставинах працівник не здатний захиститись наодинці від свавілля окремих роботодавців, наодинці працівника легше залякати, звільнити, затягати по судах. Тому йому необхідна підтримка з боку профспілок.
 Саме профспілки є надійною і загальновизнаною формою представництва інтересів найманої робочої сили на ринку праці.

На сьогоднішній день профспілка – єдина надійна опора для найманого працівника і тільки профспілка може реально захистити:
- від загрози скорочення;
- незаконного звільнення;
- невиплати заробітної плати;
- порушення норм праці.

Профспілки мають достатньо важелів для контролю:
- дотримання трудового законодавства;
- виконання умов колективних договорів. галузевих. регіональних угод;
- дотримання законодавства про охорону праці;
- проведення правової експертизи трудових договорів.

Організації профспілок на галузевому та регіональному рівнях надають спілчанам кваліфіковану, безкоштовну юридичну допомогу, здійснюють представництво і захист прав та інтересів членів профспілок в органах державної влади та місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцем, представляють інтереси найманих працівників при реалізації ними конституційного права на звернення по захист своїх трудових та соціальних прав до судових органів, а також Міжнародних судах тощо.

Вступ до профспілок реально захистить Вас від багатьох життєвих негараздів.