Час: 2024-04-30 11:44:35

Із співдоповідями з питань порядку денного виступили від Сторони роботодавців Майко В.І. та Голодівський І.Р. – Президенти КМАР і КМОР, від Сторони профспілок Мельник В.П. – голова Міськпрофради, від Сторони КМДА: Мохонько В.О. – заступник начальника управління регіональної та зовнішньоекономічної політики – начальник відділу з питань комплексного аналізу соціально-економічного розвитку міста Головного управління економіки та інвестицій, Антонюк А.С. – перший заступник начальника Головного управління промислової, науково-технічної та інноваційної політики, Падалка В.М. – перший заступник начальника Головного фінансового управління.

В обговоренні питань порядку денного взяли активну участь Костюк Т.О. – голова Київської міської профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та сфери послуг, Нефьодова Н.К. – голова Київської міської профспілки працівників зв'язку, Ткачов М.Ф. – головний лікар Київської міської водолікарні профспілок, Демчак Р.Є. – голова Ради Федерації роботодавців Києва та інші.

Сторона профспілок зазначила, що хід виконання Плану антикризових заходів на 2009-2010 роки аналізувався на засіданні Ради двічі: у жовтні та грудні 2009 року та на Президії Міськпрофради в лютому 2010 року.

Профспілкова Сторона свої зобов'язання в основному виконала. Профспілки не допустили зниження охоплення працюючих колдоговорами, який у 2010 становить 98,4%, що більше ніж у середньому по місту Києву (відповідно до статистичних даних на 31.12.2010 – 65,3%).

Міськпрофрада, її членські організації постійно контролювали стан заборгованості з виплати заробітної плати, разом із соціальними партнерами та територіальною інспекцією праці сприяли її погашенню, в тому числі шляхом звернень до міністерств, прокуратури, суду. Проте проблема погашення боргу з виплати заробітної плати залишається актуальною спільною задачею Сторін ради.

Членські організації Міськпрофради сприяли повній зайнятості працюючих, контролюючи дії роботодавців щодо зміни робочого часу, надання відпусток з ініціативи адміністрації без оплати, звільнення працюючих. Проблема зайнятості залишається найактуальнішою, бо без роботи людина не має заробітку, не може утримувати себе та свою сім'ю, а суспільство втрачає соціальну стабільність.

Відповідно до Закону України „Про зайнятість” держава повинна забезпечити повну ефективну зайнятість населення. Беручи до уваги наслідки світової економічної кризи та неефективного управління економікою держави, профспілки міста разом із роботодавцями вимагають від міської влади планомірного сприяння збереженню та розвитку економіки міста, в тому числі промисловості шляхом надання замовлень товарів, робіт, послуг для потреб міста та пільгових кредитів.

З метою сприяння забезпеченню зайнятості населення Міськпрофрада співпрацювала з міським центром зайнятості, Головним управлінням праці та зайнятості КМДА, представники Міськпрофради брали участь у роботі міського координаційного комітету сприяння зайнятості, Регіональної комісії з питань фінансування виплат по частковому безробіттю та наданню допомоги по частковому безробіттю.

Профспілки здійснювали громадський контроль за дотриманням норм трудового законодавства, з цією метою проведено 72 перевірки підприємств, організацій, установ, членам профспілок надавалась безкоштовна правова допомога.

Крім того, Профспілкова Сторона звернула увагу Сторін ради на недопустимість подолання економічної кризи за рахунок необгрунтованого розширення платних послуг, підвищення цін на вхідні квитки в музеї, театри; підвищення плати за навчання в школах естетичного виховання; необгрунтованого скорочення мережі дитячих навчальних закладів; незадовільного забезпечення лікувально-профілактичних закладів медикаментами, харчування хворих, деззасобами та ін.

Профспілки зазначили, що зобов'язання з оплати праці Регіональної угоди виконується частково. Середньомісячна заробітна плата штатного працівника за 2010 рік склала в Києві 3431 грн. (по Україні – 2239 грн.), тобто зросла порівняно з 2009 роком на 8,6% при зобов'язанні Регіональної угоди (п.3.1) не менше 13%.

Додаткова заробітна плата працівникам бюджетних установ, передбачена п.3.7 Регіональної угоди, виплачується, крім муніципальної надбавки. У промисловості заробітна плата за 2010 рік склала 3170 грн. Проте в легкій промисловості зарплата 1304 грн., деревообробній – 2047 грн., в будівництві – 1957 грн. Згідно із статданими більше 7 тис. працюючих отримують заробітну плату на рівні мінімальної. Профспілки вимагають постійного діалогу з владою з питань оплати праці бюджетників.

Значно скоротилося будівництво соціального житла, перевага надається будівництву доступного житла 70х30. Зарплата працівників більшості сфер економіки міста не дозволяє будувати таке житло. Без консультацій з профспілками підвищено тарифи на ЖКП та перевезення пасажирів у міському транспорті.

З 2007 року не прийнята Регіональна програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища у місті Києві. Профспілки запропонували виконання цього розділу розглянути на наступному засіданні Ради.

Профспілки виконали свої зобов'язання щодо передбачення в колективних договорах додаткових соціальних пільг, хоча їх „пакет” зменшився. Оздоровлено під час шкільних канікул 30 тис. дітей, близько 70 тис. дітей отримали безкоштовні квитки з подарунками на Новорічні та Різдвяні свята. Спільна задача Сторін – не допустити подальшого скорочення обсягу соціальної допомоги малозабезпеченим киянам.

Сторона роботодавців основну увагу приділила аналізу виконання розділу „Промислова політика та розвиток підприємництва” Плану антикризових заходів. Роботодавці звернули увагу Сторони КМДА на необхідність посилення допомоги влади у вирішенні проблем промислових підприємств щодо одержання замовлень на виготовлення продукції для потреб міста.

Роботодавці запропонували Регіональну угоду на новий термін укласти на тристоронній основі.

Сторона КМДА проінформувала учасників засідання про заходи щодо виконання своїх зобов'язань Плану антикризових заході та Регіональної угоди, обгрунтувавши неповне виконання взятих зобов'язань недовиконанням дохідної частини бюджету міста.

Мазурчак О.В., підбиваючи підсумки засідання Ради, зазначив, що аналіз ходу виконання зобов'язань Сторін та їх вплив на стан соціально-економічного розвитку міста переконливо свідчить, що саме завдяки соціальному партнерству здійснюється вирішення невідкладних проблем Києва та киян. Влада готова до співпраці з соціальними партнерами. Розробляється Генеральний план розвитку міста, ряд міських цільових програм, проекти яких обов'язково будуть обговорені із громадськістю. Влада підтримує пропозицію Міськпрофради щодо проведення спільних „круглих столів”, в т.ч. з питань економічного обгрунтування тарифів на ЖКП. Влада буде підтримувати вимоги профспілок щодо дотримання норм трудового законодавства керівниками підприємств та організацій міста.
Сторона КМДА сприятиме підвищенню ефективності діяльності Київської міської тристоронньої соціально-економічної ради.

Сторони КМТСЕР прийняли ряд рішень з питань порядку денного, в т.ч.
Вважати за доцільне продовжити дії Плану на 2011-2012 роки із врахуванням пропозицій та зауважень Сторін Ради. Створити робочу комісію із представників Сторін для підготовки проекту Плану. Винести проект Плану на розгляд КМТСЕР у травні п.р.
Співголовам Ради забезпечити виконання Регіональної угоди та Плану спільних засідань Сторін Угоди.
Регіональну угоду на 2012 рік укласти на тристоронній основі у відповідності до Законів України „Про колективні договори та угоди” та „Про соціальний діалог в Україні”. Розпочати організаційну роботу щодо підготовки проекту Угоди в другому півріччі п.р.