Час: 2024-05-03 13:54:25

На засіданні були присутні: члени ради та запрошені особи.

Від Сторони КМДА: Антонюк А.С., Мохонько В.О., Падалка В.М., Поворозник М.Ю., Соя В.В., Сухомлин В.Б., Силенко В.Л., Шпильовий І.Ф.

Від Сторони роботодавців: Голодівський І.Р., Майко В.І., Безпалько Л.В., Вакуленко В.В., Гарник В.К., Гнаповський М.А., Мірошніченко К.Б., Мясіщев І.Л., Ліщук В.І., Петренко Є.М., Пономаренко М.П.

Від Сторони профспілок: Мельник В.П. (співголова ради), Бондарчук Л.П., Колодко Л.В., Кунах Є.Г., Осадченко М.М., Ольховець Г.А., Проскуріна В.М., Столяров В.І., Слатвінська Л.Я., Стеблюк І.О., Тищенко О.М., Рижих В.С., Сазонова С.Ф., Панова О.Л., Васильєва В.Л., Панасенко О.О.

Головуючий на засіданні ради - Голова Міськпрофради МЕЛЬНИК В.П.

Дане засідання КМТСЕР було проведено згідно з Планом засідань КМТСЕР. Сторони представлені більшістю членів ради. Засідання ради правомочне.

Порядок денний:

1.Про стан ринку праці м.Києва та створення робочих місць за І півріччя 2012 р.

2.Про Женевську хартію якісного громадського обслуговування.

3.Різне. Інформація про стан підготовки підприємств м.Києва до роботи в умовах осінньо-зимового періоду.

1. Розглядається питання „Про стан ринку праці м.Києва та створення робочих місць за І півріччя 2012 р.” (Виконання Програми зайнятості населення м.Києва на 2009-2012 роки).

СОЯ В.В. – заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення КМДА доповів, що Програма зайнятості ефективно виконується. Місто Київ займає лідируюче місце по рівню безробіття серед регіонів України, яке становить 5,8% до працездатного населення у віці 15-70 рр. У І півріччі 2012 року в м. Києві створено 53,1 тис. нових робочих місць, або 81,7% від обсягів, передбачених міською програмою зайнятості населення (65,0 тис. робочих місць). Протягом січня-червня 2012 року працевлаштувались за допомогою міської служби зайнятості 5,3 тис. незайнятих громадян. Обсяги працевлаштування зросли в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 30,5 %. Зокрема, працевлаштовані шляхом надання дотацій роботодавцям 269 осіб, шляхом надання одноразової виплати допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю – 214 осіб. У період пошуку роботи безробітним пропонувались оплачувані громадські роботи. У І півріччі 2012 року до оплачуваних громадських робіт було залучено 2,3 тис. безробітних. Також зазначено, що розроблено нова Програма зайнятості на 2012-2014 роки, яка знаходиться на погодженні відповідно до чинного законодавства. Виконанню показників та заходів Програми зайнятості населення сприятиме і прийняття Закону України «Про зайнятість населення» від 5 липня 2012 року № 5067-VI, який набирає чинності з 1 січня 2013 року.

СУХОМЛИН В.Б. – директор Київського міського центру зайнятості у своїй доповіді зазначив, що основними проблемними питаннями у сфері зайнятості населення, є створення робочих місць для інвалідів та жінок, які мають дітей віком до 6 років, громадян віком до 25 років та передпенсійного віку, невідповідність професій, які потребуються на ринку праці роботодавцями, та професій людей, які шукали роботу за допомогою служби зайнятості. З цією метою з початку 2012 року проходили професійне навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації за направленням служби зайнятості м.Києва 3,9 тис. осіб або 28,2 % безробітних.

ГОЛОДІВСЬКИЙ І.Р. – голова правління КМОР вніс ряд пропозицій.

1. Нова Програма зайнятості населення міста, проект якої підготовлено на розгляд Київради, повинна враховувати всі інші програми міста: програму розвитку промисловості на інноваційній основі, програму розвитку підприємництва, програму підготовки молодих спеціалістів, в т.ч. у закладах ПТО, програму підтримки і розвитку підприємств УТОС, УТОГ, програму діяльності міського центру зайнятості.

2. Нова програма зайнятості населення повинна грунтуватися на Законі України „Про зайнятість населення”.

3. Всі розрахунки і показники виконання програми зайнятості повинні відноситись до кількості працездатного населення м.Києва.

Для покращення ситуації із зайнятістю населення, як перший крок, необхідно терміново: переглянути концепцію і методику оціночної вартості землі і знизити ставку оплати за оренду землі для промислових підприємств м.Києва, щорічно оприлюднювати повний перелік товарів, робіт і послуг, що закуповуються для потреб міста за бюджетні кошти.

МЕЛЬНИК В.П. – голова Міськпрофради підбив підсумки питання, зазначивши наступне:

Проблема зайнятості населення внаслідок економічної кризи стала найактуальнішою у всьому світі, особливо зайнятості молоді, в деяких державах молодіжна незайнятість сягає 60%.

Стратегія розвитку м.Києва до 2025 року не передбачає розвитку промислових підприємств, вона спрямована на сприяння розвитку малого та середнього бізнесу. Це треба враховувати при формуванні державного замовлення на підготовку кадрів. Диспропорція у навантаженні на одне робоче місце серед фахівців та робітників збільшується. Крім того існує нестандартна, нелегальна зайнятість, займана праця. Закон України „Про зайнятість населення” частково вирішує деякі проблеми зайнятості. Профспілки готують пропозиції до підзаконних актів, дійовим механізмом гарантії працевлаштування молоді може стати квотування робочих місць.

01 червня 2012 року всеукраїнські об'єднання організацій роботодавців, професійних спілок, профоб'єднань та Уряд України уклали Національну тристоронню угоду про зайнятість та робочі місця „Підвищення рівня зайнятості – ключ до посилення соціального захисту населення шляхом зростання економіки”.

Президія Міськпрофради прийняла рішення запропонувати Сторонам соціального діалогу Київської міської тристоронньої соціально-економічної ради укласти відповідну угоду про співпрацю у сприянні зайнятості та гідній праці населення м.Києва на 2013-2015 роки. Проект угоди пропонується Сторонам для погодження (додається).

Обговоривши перше питання порядку денного засідання ради, Київська міська тристороння соціально-економічна рада РЕКОМЕНДУЄ:

1. Сторонам Київської міської тристоронньої соціально-економічної ради проводити роботу по вжиттю превентивних заходів щодо недопущення масових вивільнень працівників з підприємств, установ та організацій міста.

Термін: постійно

2. Київській міській державній адміністрації підготувати пропозиції з питань вдосконалення механізму державного замовлення молодих спеціалістів та направити до Міністерства соціальної політики України.

Термін: протягом І кварталу 2013 року

3.Об’єднанню організацій роботодавців «Федерація роботодавців м. Києва» проводити роботу з роботодавцями міста щодо подання до міської служби зайнятості повної та достовірної інформації про існуючі вакантні посади та вільні робочі місця, новостворені робочі місця.

Термін: постійно

4. Об’єднанню організацій роботодавців «Федерація роботодавців м.Києва» забезпечити створення робочих місць, в тому числі з надомними умовами праці з метою працевлаштування громадян з інвалідністю.

Термін: постійно

5. Київському міському центру зайнятості та Об’єднанню організацій роботодавців «Федерація роботодавців м. Києва» надати до Головного управління праці та соціального захисту населення пропозиції до переліку видів оплачуваних громадських робіт на 2013 рік, які мають суспільно корисну спрямованість та відповідають потребам м. Києва.

Термін: листопад 2012 року

6. Головному управлінню охорони здоров’я виконавчому органу Київради (Київської міської державної адміністрації), районним у м. Києві державним адміністраціям з метою підвищення ефективності підбору роботи для інвалідів конкретизувати рекомендації лікарів МСЕК щодо: характеру, умов, режиму і форм організації праці; професій і спеціальностей або видів робіт, доступних за станом здоров’я для працевлаштування; професійного навчання інвалідів і визначення професій для них.

Термін: постійно

7. Київському міському відділенню Фонду соціального захисту інвалідів надавати першочергово безвідсоткову позику для створення робочих місць з Фонду соціального захисту інвалідів підприємствам, які створюють робочі місця з надомними умовами праці.

Термін: постійно

8. Прийняти пропозицію Сторони профспілок щодо укладення Тристоронньої угоди про співпрацю у сприянні зайнятості та гідній праці населення м.Києва на 2013-2015 роки. Проект угоди схвалити. Сторонам КМТСЕР подати до секретаріату ради пропозиції до проекту угоди для узагальнення та погодження її співголовами ради.

Термін: до 15 жовтня 2012 року

2. Розглядається питання „Про Женевську хартію якісного громадського обслуговування”.

МЕЛЬНИК В.П. – голова Міськпрофради проінформував про наступне:

Рада глобальних профспілок, до якої входить Міжнародна конфедерація профспілок, одинадцять глобальних федерацій профспілок, що представляють на міжнародному рівні робітників відповідних галузей та Профспілковий консультативний комітет при ОЕСР, спільно з лідерами громадського суспільства, керівниками муніципалітетів проводять міжнародну кампанію під назвою „Якісне громадське обслуговування – діємо зараз!”. Компанією передбачено підписання „Женевської хартії якісного громадського обслуговування”, прийнятої у жовтні 2010 року в Женеві. Хартія є історичною угодою про необхідність захисту й обстоювання якісного громадського обслуговування на благо всіх людей.

ФПУ приєдналася до цієї кампанії, затвердивши на З'їзді Програмну резолюцію „За якісне та доступне громадське обслуговування” та відповідну Цільову комплексну програму, якими передбачено проведення конкретних заходів щодо поліпшення якості громадських послуг у більшості секторів громадського обслуговування.

Міськпрофрада пропонує схвалити та підтримати Хартію (додається).

Київська міська тристороння соціально-економічна рада ВИРІШИЛА:

Підтримати Женевську хартію якісного громадського обслуговування”.

Рекомендувати Сторонам ради направити Хартію суб'єктам Сторін для врахування та впровадження її принципів у своїй діяльності.

Термін – жовтень-листопад 2012 р.

3. Розглядається в різному: „Інформація про стан підготовки підприємств м.Києва до роботи в умовах осінньо-зимового періоду”.

ЯКІБЧУК В.В. – начальник управління, головний технічний інспектор праці Міськпрофради проінформував про проблемні питання з охорони праці, які виникають в ході перевірки стану підготовки підприємств, установ, організацій міста до роботи в умовах осінньо-зимового періоду. Особливу увагу доповідач приділив стану підготовки до роботи в умовах зими міського декоративного розсадника „Теремки” Київського об'єднання „Київзеленбуд”. Так, працівники підрозділу, особливо на роботах із забрудненням (озеленювачі, трактористи, водії та ін.) не мають належних побутових умов: відсутнє не тільки гаряче, але й холодне водопостачання, відсутні водостічні та каналізаційні мережі, не передбачені місця для сушіння вологого одягу.

Київська міська тристороння соціально-економічна рада ВИРІШИЛА:

1. Рекомендувати керівникам Сторін ради взяти під особистий контроль стан підготовки підприємств, установ, організацій м.Києва до роботи в умовах осінньо-зимового періоду.

Термін – жовтень-листопад 2012 р.

2. Рекомендувати Стороні профспілок провести розширене засідання профкому міського декоративного розсадника „Теремки” Київського об'єднання „Київзеленбуд” з метою вивчення стану підготовки роботи підприємства в умовах зими.

Керівникам Сторін КМДА та роботодавців направити своїх представників для участі у засіданні профкому з метою надання допомоги у вирішенні відповідних проблем підготовки підприємства до зими.

Термін – жовтень 2012 р.

Головуючий МЕЛЬНИК В.П. – співголова ради проінформував:

На наступне засідання ради згідно із затвердженим планом роботи виноситься наступне питання:

Про стан виконання Територіальної угоди між виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією), Об'єднанням організацій роботодавців м.Києва „Федерація роботодавців м.Києва” та Об'єднанням профспілок, організацій профспілок у м.Києві „Київська міська рада профспілок” на 2012-2013 роки у першому півріччі 2012 року.

На пропозицію Сторони роботодавців розглянути питання:

Про погодження проекту Положення про Територіальну тристоронню соціально-економічну раду

Київська міська тристороння соціально-економічна рада ВИРІШИЛА:

Підготовку першого питання доручити керівникам Сторін КМТСЕР, підготовку другого питання доручити секретаріату КМТСЕР.

Пропонується провести засідання Ради у листопаді 2012 р.