вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1236089
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
145
623
3524
20973
1236089

Час: 2024-04-25 07:54:29
Visitors Counter

 

Без названия 3
У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що перегляд принципів і підходів при наданні допомог, страхових виплат та послуг Фондом зумовлений ситуацією, яка склалась внаслідок суттєвого зменшення розміру частки ЄСВ.

Серед іншого – пропонують такі зміни:

1. Змінити розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності.

А саме, виплачувати 80%, замість 100%, середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) в розрахунку на місяць не повинна перевищувати чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на день настання права на таку допомогу (зараз – не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду).

Водночас проектом передбачена нова норма для працівників Дія Сіті: Допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, виплачується у розмірі заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески до Фонду, обчисленому в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, незалежно від страхового стажу.

2. Змінити принцип оплати лікарняних. Так, пропонують:

- Оплату перших трьох днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, не здійснювати;

- За рахунок коштів роботодавця здійснювати оплату з четвертого по восьмий день тимчасової непрацездатності (зараз – роботодавець оплачує перші 5 днів непрацездатності);

- Допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачувати Фондом застрахованим особам починаючи з дев’ятого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (зараз – виплачується з 6-го дня);

3. Скоротити строк звернення за лікарняними.
Матеріальне забезпечення, передбачене цим Законом, виплачується у разі, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше шести календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї (зараз – не пізніше дванадцяти календарних місяців).

4. Доповнити новими нормами щодо перевірки обґрунтованості листків непрацездатності та документів, що є підставою для їх формування та заходами впливу та стягнення.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2023 року.

Джерело: Укрінформ

Оргнізаційно-інформаційний відділ
Київської міськпрофради