вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1236656
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
712
623
4091
21540
1236656

Час: 2024-04-25 22:22:21
Visitors Counter

 

uyrweftyfjh7r3jr
Хто може отримати Картку киянина?

Картка киянина видається громадянам, які мають право на пільги, доплати, допомоги, компенсації відповідно до законодавства України, на додаткові пільги, доплати, допомоги, компенсації відповідно до актів Київської міської ради та виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Зокрема, це:

   • усі, хто має київську реєстрацію (прописку);
   • учні та студенти навчальних закладів Києва;
   • батьки та опікуни київських школярів;
   • усі, хто офіційно працює в Києві;
   • вимушені переселенці (ВПО).


Як оформити картку?

Для отримання Картки киянина заявники подають заяву до банку — учасника проєкту Картки киянина або іншого пункту оформлення та видачі Карток киянина. Наразі оформити картку можна у будь-якому відділенні Ощадбанку. Люди, які мають пільги, отримають картку безкоштовно, усі інші мають заплатити за неї за тарифами Ощадбанку — 120 грн на рік.
З собою необхідно мати:

    • паспорт;
    • ідентифікаційний код;
  • документи, які підтверджують право на отримання картки (учнівський, студентський квиток, довідку з місця роботи, довідка ВПО);
    • кольорове фото 3×4.

Громадяни, які з об'єктивних причин не можуть самостійно прийти до пункту оформлення та видачі Картки киянина, подають документи через свого уповноваженого представника. Уповноважений представник пред’являє свій паспорт громадянина України, паспорт громадянина України, що бажає оформити Картку киянина, або документ, який його замінює, та документ, що підтверджує його повноваження як представника.

Які пільги Картка киянина надає переселенцям?
 
Всі переселенці, які відрили на себе цю картку, мають певні переваги:
   • знижки на проїзд у громадському транспорті (якщо входять до пільгових категорій);
   • знижки у певних супермаркетах;
   • знижки на деякі ліки в комунальних аптеках Фармація;
   • безкоштовне відвідування музеїв та зоопарку.

Працівники Ощадбанку зазначають, що ВПО, які не входять до пільгових категорій, знижки на проїзд не мають.

Водночас переселенці можуть використовувати Картку киянина як платіжний додаток, тобто на неї будуть нараховуватися дотації, пенсії, державні допомоги, соціальні компенсації та інші грошові виплати. Також через цю картку може здійснюватися зняття готівки з банківських рахунків, реалізація безготівкової оплати за товари і послуги, зокрема, із забезпеченням функції контролю адресності витрачання цільових соціальних дотацій, та інші операції, доступні для виконання (за бажанням утримувача Картки киянина).

Де саме можна отримати знижку з Карткою киянина?

Отримати знижки можна у Київському метрополітені та КП Київпастранс. Якщо пільгові категорії населення за допомогою картки можуть скористатися безкоштовним проїздом, то непільговики можуть використати картку в якості проїзного, з можливістю поповнити картку на проїзд від однієї до п’ятдесяти поїздок. Також для власників Картки встановлені спеціальні ціни або визначені дні безкоштовного відвідування театрів та музеїв. Зараз знижки можна отримати і в торговельній мережі ТОВ «Київхліб» та в мережі комунальних аптек КП «Фармація». Картка киянина надає певні знижки і за сплату комунальних послуг. Зокрема, можна без комісії сплачувати за послуги ЖКХ.

Порядок користування Карткою киянина

Картка киянина повинна зберігатися її утримувачем і не може бути передана іншим особам для використання. У разі, якщо утримувач Картки киянина є особою з інвалідністю, обмежено дієздатним або недієздатною особою та не може скористатися своїм правом на отримання пільг, доплат, допомоги, компенсації, сервісів, послуг та знижок, цільової адресної допомоги та інших заходів соціальної допомоги з використанням Картки киянина, то в його інтересах і від його імені можуть діяти законні представники або інші особи на підставі довіреності, оформленої відповідно до законодавства України.
   При цьому довіреність не дає права на пільговий проїзд у міському пасажирському транспорті.
У разі виявлення фактів використання Картки киянина громадянами, які не є її утримувачами, картка вилучається, про що уповноважені особи учасників проєкту Картки киянина складають відповідний акт, а додатки картки блокуються. Термін дії Картки киянина зазначається на картці. Після закінчення терміну дії Картки киянина її утримувач може звернутись із заявою про виготовлення нової картки.


Джерело: Укрінформ

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ІНФОРМАЦІЙНИЙ ВІДДІЛ
КИЇВСЬКОЇ МІСЬКПРОФРАДИ