вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1236764
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
61
759
4199
21648
1236764

Час: 2024-04-26 03:12:18
Visitors Counter

 



Яка установа виплачуватиме субсидію у 2022-2023 р.

Призначеннями і виплатою субсидій населенню дотепер керувало Міністерство соціальної політики України. Однак, у зв’язку з великою кількістю внутрішньо переміщених осіб уряд розпочав працювати над тим, щоб виплата субсидії не була прив’язана до регіону проживання заявника, а така компетенція відійшла Пенсійному фонду.
З жовтня 2022 року субсидії населенню виплачуватиме Пенсійний фонд. А з грудня цього року його повноваження розширять – Пенсійний фонд розпочне ще й призначати субсидії.

До кого звертатися щодо оформлення субсидії

У поданні документів і оформленні субсидії на покриття комунальних платежів поки що нічого не змінилося. Для цього потрібно звертатися в одну із таких установ:
• у Центр надання адміністративних послуг;
• в органи територіальної громади;
• в службу соціального захисту;
• або можна оформити субсидію онлайн – скористатися електронним додатком «Дія».

Чи вистачить державі грошей на виплату субсидій

Кошти на допомогу в оплаті житлово-комунальних послуг передбачені у державному бюджеті на 2022 рік. А це майже 38 млрд грн. Гроші будуть спрямовані за призначенням і, за словами Оксани Жолнович, міністерки соціальної політики України, їх буде достатньо для того, щоб фінансово підтримати усіх, кому нарахують субсидії.

Яка схема визначення субсидії у 2022-2023 р.

Кожен пакет документів, поданих для призначення субсидії на оплату за житлово-комунальні послуги, представники соцзахисту вивчають окремо. Тому й сума такої державної допомоги за кожним зверненням інша.
Субсидію вираховують за такою схемою: від установленої суми за житлово-комунальні послуги у межах закріплених норм віднімають суму обов’язкового платежу.
На розмір субсидії впливають доходи й кількість людей, які зареєстровані чи проживають у домогосподарстві.

Як отримати субсидію внутрішньо переміщеним особам

Переселяючись із прифронтових зон, переміщені особи повідомляють представникам соціального захисту, звідки прибули. В управлінні соцзахисту (або у ЦНАПі) можна клопотати про оформлення чи продовження субсидії. Також переселенці мають змогу подати документи на субсидію онлайн – через застосунок «Дія».
Для цього знадобиться такий пакет документів:
• заява;
• паспорт, ідентифікаційний код;
• довідка про отримання статусу внутрішньо переміщеної особи;
• документи, які закріплюють право на отримання пільг;
• відомості про сімейні доходи;
• інформація про осіб, які проживають у будинку/квартирі.

Чи мають безробітні право на субсидію 2022-2023 р.

Залежно від ситуації.
Якщо ви втратили роботу і перебуваєте на обліку у Центрі зайнятості, отримуєте виплати по безробіттю й активно шукаєте вакансію, вас не позбавлять субсидії.
Однак, якщо ви не працевлаштовані і вже зняті чи не зареєстровані у Центрі зайнятості як безробітний, ви втрачаєте право на призначення субсидії на оплату комунальних послуг.
Отже, загалом механізм призначення субсидії на опалювальний сезон 2022-2023 р. не зазнав кардинальних змін. За винятком того, що через війну виникають побоювання щодо наявності для цього грошей у державній казні та у рази зросла кількість претендентів на субсидію серед переселенців.
Будуть зміни у виплаті субсидії на комунальні послуги. Цю функцію виконуватиме Пенсійний фонд.

Джерело:https://www.flombu.com/uk/articles/yak-otrymaty-subsydiu-2022

Організаційно-інформаційний відділ
Київської міськпрофради