вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1229708
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
736
690
1426
14592
1229708

Час: 2024-04-16 23:52:45
Visitors Counter

 

60 main
1.
Ст. 2 КЗпП забороняє дискримінацію кандидатів на посаду. Роботодавець не може необґрунтовано відмовляти у прийнятті на роботу без будь-яких мотивів, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей. Кандидат може запросити письмову відповідь від роботодавця про причину такої відмови, та оскаржити її до суду.

2. Ст. 2-1 КЗпП – заборона мобінгу на роботі.

3. Працівників можна ознайомлювати з наказами онлайн В ст. 29 КЗпП дозволили на підприємстві електронний кадровий документообіг. Ознайомлення працівників з наказами, повідомленнями, іншими документами допускається по електронній пошті, месенджерами або через програму, ЛИШЕ якщо про це під розпис домолено з працівником попередньо.

4. При переведені працівника на інше підприємство обов’язково виплачується компенсація за дні невикористаної відпустки. Ч. 4 ст. 83 КЗпП України, скасовано. Вона давала право працівнику при переведенні обирати: чи переносити невикористані дні відпустки на нове підприємство, чи отримати компенсацію за дні невикористаної відпустки.

5. Спадкоємці можуть отримати у спадок грошову компенсацію за дні невикористаної відпустки Доповнено ч. 6 ст. 83 КЗпП - у разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток виплачується членам сім’ї такого працівника, а у разі їх відсутності входить до складу спадщини.

6. Новий обов’язок роботодавця при звільненні Змінено ст. 47 КЗпП, якою зобов’язано роботодавця при звільненні: - видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення; - видати письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні (стаття 116); - на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

7. Якщо роботодавець не виплатив зарплату при звільненні, середній заробіток можна стягнути лише за 6 місяців після звільнення До ст. 117 КЗпП внесено зміни - у разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум роботодавець повинен виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців.

8. Нові підстави для звільнення п. 8-1 ст. 36 КЗпП: звільнення працівника у разі смерті роботодавця-фізичної особи, визнання його безвісно відсутнім чи померлим; п. 8-3 ст. 36 КЗпП: звільнення за відсутність працівника на роботі більше 4 місяців; п. 6 ст. 41 КЗпП: звільнення з ініціативи роботодавця - неможливості забезпечення працівника роботою через знищення потужностей підприємства через війну.

9. Зменшено строк для звернення до суду про стягнення зарплати. В ст. 233 КЗпП змінено строк для подання працівником позову до суду про стягнення заборгованості із зарплати, або інших не виплачених коштів (компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, премії, бонуси тощо).

Джерело : Telegram канал Профспілки медиків столиці!
                  https://web.telegram.org/k/#@kmppoz

Організаційно-інформаційний відділ
Київської міськпрофради