Час: 2024-04-19 00:36:03

el likarn
Що ухвалив Уряд

Зазначається, що Уряд ухвалив постанову № 185, що затверджує механізм проведення представниками Пенсійного фонду перевірок обґрунтованості нарахування та продовження листків непрацездатності. Документ набув чинності з 07 березня 2023 року.

Мета масштабних перевірок

Відповідно до Урядової постанови, спеціалісти ПФУ мають здійснювати перевірки обґрунтованості видачі лікарняних для того, щоб запобігти нецільовому використанню коштів.
"Згідно із порядком метою перевірки листків непрацездатності є здійснення контролю за обґрунтованістю формування (видачі) листків непрацездатності, медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Перевірка листків непрацездатності проводиться уповноваженими посадовими особами територіального органу ПФУ та/або уповноваженими лікарями, перелік яких затверджується правлінням ПФУ", — наголошується у постанові.
       До цього за результатами перевірки попередили виплати за необґрунтовано виданими чи продовженими лікарняними на суму понад 3,6 млн грн у 2022 році. Здійснили близько 2 тис. планових та позапланових перевірок закладів охорони здоров’я, а також стільки ж страхувальників. Перевірками займались фахівці Фонду соціального страхування.
У лютому 2023 року змінилися заробітні плати та пенсії для військових. Зокрема, щомісячні доплати у розмірі 30 тисяч грн, які з лютого минулого року отримували військові та силовики, багатьом скасували.
      В Україні субсидія, яку не нададуть без подання декларації, є безповоротною адресною державною допомогою споживачам, які самостійно не можуть розраховуватися за комунальні послуги. Водночас, законодавством передбачені випадки, коли виплати можуть частково забрати.

Відділ з питань охорони праці
та захисту трудових відносин