вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1253313
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
45
515
560
13539
1253313

Час: 2024-05-21 01:09:43
Visitors Counter

 

   IMG 20230629 104752
   На 6-му засіданні було розглянуто низку організаційних питань, зокрема про членів Ради ФПУ та зміни у складі постійних комісій Ради ФПУ, про внесення змін до постанови Ради ФПУ від 25.05.2021 «Про постійні комісії Ради ФПУ та їхній персональний склад» і до положення про постійні комісії Ради, доповнивши його створенням Постійної комісії з питань міжнародної роботи і європейської інтеграції та затвердивши її персональний склад.

    Основне питання, яке розглянули члени Ради, – «Про поточну ситуацію, стан виконання рішень виборних органів, зокрема щодо структурних змін у ФПУ, й актуалізацію завдань в умовах війни та євроінтеграції». З цього питання з доповіддю виступив Голова ФПУ Григорій Осовий. Учасники засідання також мали можливість ознайомитися з наданою детальною інформацією про роботу ФПУ в умовах воєнного стану.

   Рада ФПУ, підбиваючи підсумки своєї роботи за останні два роки, проаналізувала виконання завдань щодо захисту соціально-економічних прав членів профспілок, рівня соціального діалогу та колективно-трудового регулювання, правового захисту спілчан, роботи у напрямку забезпечення соціального страхування та пенсійного забезпечення, захисту здоров’я працівників на робочих місцях, а також удосконалення організаційної структури ФПУ та посилення інституційної спроможності профспілок в умовах війни в Україні.
   Відбулась зацікавлена розмова, під час обговорення були висловлені слушні пропозиції та доповнення до проекту рішення з цього питання.
    Члени Ради ФПУ з піднесенням сприйняли і підтримали тезу висловлену вчора Президентом під час його виступу у Верховній Раді про те, що Україна має відмовиться від ідеї, що нібито праця українців і українок має бути дешевою. Бо нібито дешевизна праці наших людей була конкурентною перевагою України. «Ми ставимо собі за мету досягти рівня оплати праці, який можна було би визначати за формулою «сусіди в Євросоюзі +30%», - сказав Володимир Зеленський.

Серед завдань, поставлених Радою:

- керівництву ФПУ, всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань через соціальний діалог брати активну участь у взаємодії з органами влади й органами місцевого самоврядування та роботодавцями у відновленні робочих місць, забезпеченні зайнятості безробітних та ВПО, відбудові промислових підприємств, об’єктів інфраструктури сфери життєзабезпечення населення освітніми, медичними, культурними і соціальними послугами;
- надавати практичну допомогу потерпілим від російської агресії профспілковим організаціям щодо їх збереження і відновлення діяльності на звільнених та деокупованих територіях;
- передбачити у бюджетах ФПУ, її членських організацій акумуляцію коштів для надання солідарної фінансової допомоги профспілковим організація та членам профспілок, які постраждали від збройної агресії росії;
- продовжити співпрацю з МКП, ЄКП, іншими міжнародними організаціями та національними профспілковими центрами європейських країн щодо надання допомоги в подоланні наслідків війни, підтримки постраждалих від російської агресії та сприяння роботі профспілкових організацій;
- звернутися до Уряду України з ініціативою щодо впровадження у післявоєнний період в українське законодавство Директиви ЄЄ про прозорість оплати праці, як базового принципу рівності, який включатиме заборону на положення про таємницю оплати праці, та буде закріплений у законі;
- долучитися до підготовки дорожньої карти з обраного курсу ЄКП, затвердженого на З’їзді, щодо побудови більш справедливого майбутнього та врахування України як складової частини ЄЄ.

   Серед завдань також було відзначено: законодавча робота, зокрема, над запропонованими Урядом та парламентом реформами трудового законодавства (в частині підготовки нового Трудового кодексу), соціального страхування з метою недопущення зменшення видів та рівнів захисту правників, пенсійного забезпечення в частині недопущення передчасного і не обґрунтованого запровадження обов’язкової накопичувальної пенсії, а також системи законодавчого регулювання безпеки і здоров’я на робочих місцях.

    На переконання профспілок, ці та інші реформи мають не лише впровадити європейські підходи, але й не допустити зниження рівня захисту працівників у тих сегментах, де українські стандарти перевищують європейські.
   Члени Ради постановили продовжити виконання завдань, визначених Стратегією діяльності ФПУ на 2021-2026 рр. «Час дій та якісних змін», рішень VIII З’їздом ФПУ, Ради та Президії ФПУ, з урахуванням їх актуалізації в умовах війни та євроінтеграції.
Рада ФПУ продемонструвала згуртованість і виявила спроможність і надалі вирішувати важливі питання життя людей праці.

Джерело: Офіційний веб-портал ФПУ


Організаційно-інформаційний відділ
Київської міськпрофради