вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1246936
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
172
825
4423
7162
1246936

Час: 2024-05-10 07:00:50
Visitors Counter

 

Без названия 1
   Робочий процес у таких умовах може бути неприємним та навіть небезпечним для здоров’я.
 Також збільшення температури навколишнього середовища має значний негативний вплив на здоров’я працівників, такі як виснаження, тепловий удар та інші захворювання, пов’язані з впливом підвищеної температури. Довготривалий вплив високої температури може призвети до збільшення ризику настання травм через втому, відсутність концентрації, неправильне прийняття рішень, зниження продуктивності праці тощо.

Фактори ризику теплового та сонячного ударів:

- висока температура та вологість, робота під прямим сонячним промінням;
- важка фізична праця; низьке споживання рідини;
- вологонепроникний одяг тощо.

   Роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, аби не допустити перегріву працівників, а також відкоригувати час роботи працівників у спекотні дні.
 Оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості. Проте, верхньою межею температури на постійних робочих місцях (де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль), є температура +28 ºС.Робота при температурі повітря більше 37 ºС відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.
  Засоби і заходи з нормалізації мікрокліматичних умов можуть бути різними: це і влаштування жалюзі або світловідбиваючих плівок на засклених поверхнях, максимальне використання природної вентиляції, влаштування систем кондиціювання, використання спеціального одягу та засобів захисту.
 Так, для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин. В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.
  З метою профілактики зневоднення організму потрібно правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин.
Крім того, для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму фахівці рекомендують вживати фрукти і овочі.
   Сумарна тривалість робіт при температурі більше 28 ºС не повинна перевищувати 4-5 год за зміну. Іноді навіть необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час. Внутрішньо змінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу: тривалість регламентованих перерв повинна становити не менше 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення. Під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях з різницею температур повітря не більше 5 ºС, та не нижче +24…+25 С. Це також слід враховувати працівникам, в приміщеннях яких встановлені кондиціонери.

   У Міністерстві охорони здоров’я України дали поради як вберегти своє здоров'я під час спеки.

• Уникайте перебування на вулиці у найспекотніші години (з 10 до 18).
Проте, якщо це неможливо, ховайтеся від прямих сонячних променів. На відкриті ділянки шкіри наносьте (і регулярно поновлюйте) сонцезахисний крем. Одягайте капелюх і легкий вільний одяг.
• Якомога більше часу намагайтеся перебувати в приміщенні з кондиціонером.

   Оптимальна температура в кімнаті має бути на 5-6 градусів нижчою за зовнішню. Варто знижувати її поступово – щоразу на кілька градусів.

• Пийте багато рідини навіть якщо ви не відчуваєте спраги.
Найкраще обирати чисту воду – натомість уникати напоїв, що містять кофеїн. Пам’ятайте, що рідину, яку ви втрачаєте з потом, необхідно поповнювати, щоб уникнути зневоднення. Намагайтеся робити кілька ковтків води кожні 15-20 хвилин.
• Охолоджуйте шкіру.
За можливості частіше приймайте душ. Допомогти тілу трохи охолонути також можна, якщо умити обличчя прохолодною водою або занурити в неї руки й ноги.
• Обережно плануйте спортивні активності.
Якщо можете, обмежте фізичну активність або перенесіть її на більш прохолодну частину дня. Обов'язково пийте багато води, робіть більше перерв, ніж зазвичай, щоб не створювати додаткового стресу для організму.
• Їжте легку збалансовану їжу.
Коли спекотно, краще дотримуватися легкого, збалансованого харчування. Продукти з високим вмістом води, такі як полуниця, огірок, селера, кавун та листя салату допоможуть вам відновлювати рідину в організмі.
• Відмовтеся від алкоголю.
  Алкоголь впливає на кровообіг, спричиняє зневоднення, що може сильно зашкодити вашому організму, який і так з усіх сил намагається впоратися зі спекою. Крім того, вживання алкоголю погіршує сон.
• Ніколи не залишайте дітей або домашніх тварин в машині.
   У дуже спекотні дні варто бути уважними до свого здоров’я та стану людей навколо. Якщо вам або комусь із тих, хто поряд із вами, раптом стало зле – не зволікайте, звертайтеся по медичну допомогу.

Організаційно-організаційний відділ
Київської міськпрофради