Час: 2024-04-28 00:52:38

images
   За трудовим договором працівник зобов’язується виконувати роботу, зазначену в договорі, а роботодавець – виплачувати за це заробітну плату й забезпечувати гідні й безпечні умови праці, передбачені законодавством про працю. Працівникові мають надати робоче місце, обладнання, засоби індивідуального захисту тощо.

Трудовий договір регулює процес виконання роботи за певною спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, а також вимагає дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку.
   З одного боку, найманий працівник залежить від роботодавця. Якщо працівник хоче взяти відпустку, залишитися вдома за сімейними обставинами, піти до лікаря протягом робочого дня — він повинен отримати дозвіл керівника.

З іншого боку, працівник має низку соціальних і трудових гарантій:

• регулярна оплата праці – щонайменше двічі на місяць;
• нормований робочий час;
• оплачувана відпустка у зв’язку з непрацездатністю (страхові випадки);
• оплачувані вихідні й відпустки;
• захист від незаконного звільнення тощо.

За цивільно-правовим договором (угодою) немає роботодавців і працівників. Є виконавець, який зобов’язується виконати певну роботу або надати послугу, і замовник, який приймає роботу й оплачує її.
    Такі взаємовідносини можуть укладатися між будь-якими юридичними або фізичними особами і регулюються Цивільним кодексом України. На них не поширюється дія трудового законодавства.
Предметом договору є кінцевий результат, а не процес його досягнення. Обидві сторони – незалежні й рівноправні. Замовник не має піклуватися про умови праці, надавати робоче місце й обладнання, оплачувати лікарняні. Виконавець самостійно організовує роботу і відповідає за її вчасне виконання.
   Розмір винагороди й термін оплати визначаються угодою сторін, а не законодавством.
Зазвичай цивільно-правовий договір укладається для виконання разових, а не систематичних робіт.
Більше захисту у працівників, які працюють за трудовим договором. Особливо, якщо вони ще є членами профспілки!

Відділ з питань охорони праці
та захисту трудових відносин