вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1239168
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
26
774
800
24052
1239168

Час: 2024-04-30 01:38:21
Visitors Counter

 

   У свою чергу, фінансування в сфері охорони здоров’я базується на основі принципів всеохоплюючого доступу до послуг охорони здоров’я, солідарності та справедливості, щоб кожна особа мала однаковий доступ до медичної допомоги, мала змогу отримати таку своєчасно, в необхідному обсязі і не зазнаючи при цьому катастрофічних витрат. Відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», пацієнти мають право на отримання необхідних їм медичних послуг, медичних виробів та лікарських засобів належної якості за рахунок коштів Державного бюджету України, передбачених на реалізацію програми медичних гарантій, у надавачів медичних послуг. Особливості реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році визначені Порядком реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1464 (далі – Програма медичних гарантій). У 2023 році Програма медичних гарантій складається з 42 пакетів медичних послуг, які охоплюють такі види медичної допомоги, як: екстрена, первинна, спеціалізована, паліативна медична допомога та реабілітація у сфері охорони здоров’я, медична допомога дітям, медична допомога при вагітності та пологах.
     У проєкті Державного бюджету України на 2024 рік на Програму медичних гарантій передбачено 158,7 млрд грн. Відповідно всі пацієнти, в тому числі і потерпілі особи у разі нещасного випадку на виробництві, мають право безоплатно отримувати якісні медичні послуги у всіх закладах охорони здоров’я України, які мають договір із Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ) за відповідними пакетами послуг, незалежно від місця реєстрації пацієнта та приналежності до тієї чи іншої соціальної групи, оскільки законодавчі норми щодо медичного забезпечення є загальними для всіх.
Для отримання необхідної медичної допомоги потерпілі особи, за електронним направленням сімейного або профільного лікаря, в якого вони перебувають на обліку, можуть звернутися до будь якого закладу охорони здоров’я, який має укладений договір з НСЗУ.
МОЗ наголошує, що надавачі медичних послуг зобов’язані забезпечити наявність та застосування під час надання пацієнтам медичних послуг, що підлягають оплаті НСЗУ, обладнання, всіх медичних виробів, витратних матеріалів та лікарських засобів, необхідних для надання таких послуг, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та специфікацій. Вартість таких лікарських засобів та витратних матеріалів входить до тарифу на медичні послуги за програмою медичних гарантій.
     При цьому, відповідно до пункту 7 Порядку до тарифу на медичні послуги не включається вартість лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів, які мають забезпечуватись в централізованому порядку за рахунок коштів інших програм державного бюджету. Вимагати та отримувати оплату від пацієнтів або їх представників за медичні послуги, які вже включені до Програми медичних гарантій, зокрема, й через сплату благодійних внесків або неформальну оплату послуг, заборонено умовами договору між НСЗУ та закладом охорони здоров’я.
     У випадку ж вимагання закладом охорони здоров’я, який уклав договір з НСЗУ, додаткової оплати (або якщо оплата вже відбулась), за послуги, включені до програми медичних гарантій, або у випадку, якщо пацієнту безпідставно відмовляють у наданні медичної послуги, такий пацієнт має право звернутися до НСЗУ письмово або за коротким номером інформаційно-довідкової служби 16-77 або ж до керівництва лікарні.

Соціально-економічний відділ
Київської міськпрофради