Час: 2024-04-29 10:45:10

Згідно попередніх адміністративних статистичних даних до органів державної статистики (на 21.11.2023) інформацію про наявність на 01.11.2023 заборгованості із виплати заробітної плати подали 75 суб’єктів господарювання, які зареєстровані у м. Києві, загальний обсяг боргу на яких склав 308,4 млн грн (це на 17% або на 64 млн грн менше у порівнянні до попереднього місяця та на 18% або 67 млн грн менше у порівнянні до початку 2023 року).
Із загальної кількості підприємств-боржників із виплати заробітної плати, станом н 01.11.2023 борги із заробітної плати мали місце на 35 підприємствах державного сектору економіки – 165,5 млн грн; 2 комунальних підприємствах – 0,9 млн грн; 38 недержавних підприємствах – 142 млн грн.
    Завдяки спільно вжитих заходів сторонами соціального діалогу, станом на 28.11.2023 5 підприємств, які значилися станом на 01.11.2023 в переліку боржників, повністю погасили заборгованість із заробітної плати на загальну суму 12 млн грн., а на 18 підприємствах відбулося зменшення заборгованості на загальну суму 7,2 млн грн.

На засіданні заслухано звіти керівників 4 підприємств-боржників державного сектору економіки, які станом на 01.11.2023 мали заборгованість перед працівниками із заробітної плати, сплати ЄСВ, з платежів до ПФУ і належать до сфери управління:

- Фонду державного майна України:

ДП «Український державний геологорозвідувальний інститут» (борг із зарплати – 10,8 млн грн);
    Державне комерційне підприємство «Київське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство» (борг із зарплати – 3,8 млн грн);
      ДП «НДІ радіоелектронних систем «Квант-радіоелектроніка» (борг із зарплати 227,9 тис грн);
     Національної академії наук України – Державне житлово-комунальне підприємство (борг із зарплати – 351,0 тис грн).

1 підприємство комунального сектору – Комунальне некомерційне підприємство виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) – Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня (борг із заробітної плати – 864,9 тис грн; заборгованість з платежів до ПФУ – 39,6 тис грн).
  За інформацією заступника директора Департаменту ДОЗ Київської міськдержадміністрації Д.Коцупала, існуюча заборгованість виникла внаслідок неефективної роботи попереднього керівництва, з 01.12.2023 призначеного нового керівника лікарні. За 2-3 місяці планується повністю погасити заборгованість із зарплати та платежів до ПФУ. Комісія зобов’язала підприємство спільно з Департаментом ДОЗ скласти графік погашення заборгованості і надати на затвердження адміністрації. Питання тримається на контролі.

Також під час засідання були заслухано керівників 7 підприємств недержавного сектору економіки, що мають заборгованість із заробітної плати та зі сплати ЄСВ.
    Зокрема, станом на 28.11.2023 ТОВ «Київське агентство безпеки», яке на 01.11.2023 було в переліку боржників, повністю погасило заборгованість із заробітної плати у сумі 65,2 тис гривень.

За результатами засідання комісія прийняла узгоджені рішення направлені на усунення проблемних питань з метою сприяння прискоренню погашення існуючих боргів.

Відділ соціально-економічних відносин
та соціального діалогу