вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1240949
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
99
574
2581
1175
1240949

Час: 2024-05-03 04:41:17
Visitors Counter

 


     Держпраці зазначає, що Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18.10.2022 № 2682-IX (далі – Закон) було внесено зміни до переліку заходів, які підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю (далі – роботодавці), зобов’язані здійснювати з метою працевлаштування осіб з інвалідністю. Зокрема, у новій редакції викладено статті 18 і 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Відповідно до Закону роботодавці не повинні:
• реєструватися за своїм місцезнаходженням у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі – Фонд);
• подавати до Фонду Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ.
   Але, як і раніше, роботодавці повинні виконувати норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, а саме - якщо в роботодавця працює від 8 до 25 осіб — одне робоче місце; якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (26 і більше) — 4 % середньооблікової кількості штатних працівників.
    Статтею 18 Закону визначено, що забезпечення прав осіб з інвалідністю на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій чи до державної служби зайнятості.
   Підбір робочого місця здійснюється переважно на підприємстві, де настала інвалідність, з урахуванням побажань особи з інвалідністю, наявних у неї професійних навичок і знань, а також рекомендацій медико-соціальної експертизи.
Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для таких осіб умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Особам з інвалідністю, які не мають змоги працювати на підприємствах, в установах, організаціях, державна служба зайнятості сприяє у працевлаштуванні з умовою про виконання роботи вдома, особи з інвалідністю можуть залучатися до оплачуваних громадських робіт за їх згодою.

Джерело : Дебет-Кредит

Організаційно-інформаційний відділ
Київської міськпрофради