вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1239045
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
677
512
677
23929
1239045

Час: 2024-04-29 20:17:16
Visitors Counter

 


    Участь у заході взяла заступник Голови Київської міськпрофради Тетяна ОРИСЕНКО, яка є членом Комісії, завідувачка відділу соціально-економічних відносин та соціального діалогу Ольга АЛЕКСАНДРОВА, та за запрошенням, Рада Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я.
   За інформацією Департаменту промисловості та розвитку підприємництва, завдяки спільно вжитих заходів сторонами соціального діалогу, протягом 2023 року у повному обсязі погасили заборгованість із заробітної плати 204 підприємства на загальну суму понад 200,0 млн грн, на 29 підприємствах відбулося зменшення заборгованості на загальну суму 91,0 млн грн.
  Згідно попередніх адміністративних статистичних даних, до органів державної статистики інформацію про наявність на 01.01.2024 заборгованості із виплати заробітної плати подали 76 суб’єктів господарювання, які зареєстровані у м. Києві, загальний обсяг боргу на яких склав 440,0 млн грн (загальна кількість працівників, яким вчасно не виплачено зарплату складає 7,5 тис осіб, у порівнянні станом на 01.01.2023 налічувалася 12,5 тис працівників, які мали заборгованість із заробітної плати).
   Із загальної кількості підприємств-боржників із виплати заробітної плати, станом на 01.01.2024 борги із заробітної плати мали місце на 35 підприємствах державного сектору економіки – 337,0 млн грн; 4 комунальних підприємствах – 4,0 млн грн; 37 недержавних підприємствах – 99,0 млн грн.

     На засіданні заслухано звіти керівників 2 підприємств-боржників державного сектору економіки, які станом на 01.11.2023 мали заборгованість перед працівниками із заробітної плати, сплати ЄСВ, з платежів до ПФУ і належать до сфери управління:
    - АТ «Українська оборонна промисловість» – ДП «НДІ «КВАНТ» (борг із зарплати – 130,1 млн грн., також мають борги зі сплати ЄСВ та платежів до ПФУ).
   Це непогашені борги перед «Квант» підприємства «Кузня на Рибальському» (понад 100,0 млн грн); підприємств та банків, які брали у «Квант» приміщення в оренду.
На сьогодні ДП «НДІ «КВАНТ» займається укладанням низки контрактів, є є декілька контрактів експортного виконання, до дозволить поліпшити ситуацію із погашенням заборгованості із зарплати та вчасної її виплати.
    - Державної служби спеціального звязку та захисту інформації України – Державне підприємство спеціального зв’язку (борг із зарплати – 4,0 млн грн).

    3 підприємства комунального сектору, які мали заборгованість із зарплати і належать до сфери ВО КМР (КМДА):
   - Комунальне некомерційне підприємство «Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня» (борг із заробітної плати – 3,1 млн грн);
   За інформацією керівника підприємства, заборгованість пов’язана через недооцінювання ризиків діяльності попереднього керівництва. Комісія зобов’язала підприємство спільно з Департаментом ДОЗ здійснити необхідні прорахунки щодо погашення заборгованості, а після підписання договорів з НСЗУ скласти графіки погашення заборгованості. Було враховано пропозицію Сторони профспілок – завідувача відділу з питань соціально-економічного захисту апарату Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Віталія Левицького щодо заслуховування на наступному засіданні Тимчасової комісії керівника вказаного підприємства та ДОЗ про ситуацію на підприємстві та про результати проведеної роботи.
   За інформацією ДОЗ та керівництва підприємства, для вирішення ситуації з погашенням заборгованості розглядається питання щодо реорганізації підприємства шляхом приєднання його до більш платоспроможного медичного закладу.
   Крім того, за інформуванням Держпраці України, до них надійшло колективне звернення працівників КНП «Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня» щодо порушення законодавства про працю та невиплати їм заробітної плати. Тому, Держпраці буде здійснена перевірка вказаного закладу із зазначеного питання.
   - Комунальне некомерційне підприємство «Київський міський клінічний ендокринологічний центр» - станом на 26.01.2024 борг із заробітної плати, який був станом на 01.01.2024 у сумі 502,8 тис грн повністю погашений. Очікують підписання договорів з НСЗУ по 8 пакетам медичних послуг.
   - Комунальне підприємство «Інженерний центр» (борг із зарплати – 453,3 тис грн), згідно графіків планують погасити заборгованість до 01.07.2024.

   Також під час засідання були заслухано керівників 5 підприємств недержавного сектору економіки, що мають заборгованість із заробітної плати, зі сплати ЄСВ та з платежів до ПФУ.
    Зокрема, станом на 30.01.2024 ТОВ «Каса народної допомоги», яке на 01.01.2024 було в переліку боржників, повністю погасило заборгованість із заробітної плати у сумі 47,5 тис гривень. Під час розгляду цього Товариства, член Тимчасової комісії, заступник Голови Київської міськпрофради Тетяна Орисенко звернула увагу, що в основному виді економічної діяльності значиться, що Товариство здійснює інші види кредитування, проте за інформацією Нацбанку, він анулював ліцензію Товариства здійснювати цей вид діяльності. Тому необхідна перевірка Нацбанку щодо виду економічної діяльності Товариства.

  За результатами засідання комісія прийняла узгоджені рішення направлені на усунення проблемних питань з метою сприяння прискоренню погашення існуючих боргів.

Відділ соціально-економічних відносин
та соціального діалогу