Час: 2024-04-29 08:47:12

Під час засідання було заслухано керівників 27 товариств з обмеженою відповідальністю та 4 приватних підприємства щодо причин низького рівня розміру середньомісячної заробітної плати на їх підприємствах та заходи, що вживаються з метою її підвищення. Розглядалися суб’єкти господарювання, які переважно займаються роздрібною торгівлею.
зображення viber 2024 03 21 12 14 49 738

зображення viber 2024 03 21 12 14 50 047
  Так, за грудень 2023 року розмір середньої заробітної плати за повністю відпрацьовану місячну норму робочого часу цих підприємствах становив від 5,6 до 12,0 тис грн. При цьому середньомісячна заробітна плата найманих працівників по зазначеному виду економічної діяльності по місту Києву за статистичними даними складає 23,5 тис гривень.
   За поясненнями керівників суб’єктів господарювання, основними причинами низького рівня заробітної плати є неповний робочий день з метою збереження робочих місць; наявність категорій осіб, які працюють по змінному графіку; наявність некваліфікованих працівників, заробітна плата яких менша ніж у працівників з відповідною кваліфікацією; тимчасові припинення діяльності; втрата окремих структурних підрозділів, що входили до складу суб’єктів господарювання, які знаходилися на тимчасового окупованих територіях; втрата доходів окремими магазинами, які знаходяться в різних регіонах України тощо.

За підсумками заходу Робоча група зобов’язала:

- роботодавців – керівництво товариств з обмеженою відповідальністю та приватних підприємств знайти можливості і резерви щодо поступового підвищення рівня заробітної плати працівникам;
  - районні державні адміністрації в м. Києві тримати на контролі здійснення заходів суб’єктами господарювання щодо підвищення рівня заробітної плати.

Звіти керівників підприємств щодо проведеної ними роботи заплановано заслухати на засіданні міжвідомчої робочої групи у II кварталі 2024 року.

Відділ соціально-економічних відноси
та соціального діалогу