вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1241532
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
88
594
3164
1758
1241532

Час: 2024-05-04 05:55:21
Visitors Counter

 

images
   Державна реєстрація, зокрема, професійних спілок, їх об’єднань проводиться за результатами правової експертизи поданих для державної реєстрації документів щодо їх відповідності/невідповідності (суперечності, неузгодженості) вимогам Конституції та законів України, статуту професійної спілки.
   Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» визначає особливості правового регулювання, засади створення, права та гарантії діяльності професійних спілок.
Відповідно до статті 12 вказаного Закону України, професійні спілки, їх об’єднання у своїй діяльності незалежні від державних органів та органів місцевого самоврядування, роботодавців, інших громадських організацій, політичних партій, їм не підзвітні і не підконтрольні.
  Профспілки самостійно організовують свою діяльність, проводять збори, конференції, з’їзди, засідання утворених ними органів, інші заходи, які не суперечать законодавству.
Забороняється втручання державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, роботодавців, їх об’єднань у статутну діяльність профспілок, їх організацій та об’єднань.
Згідно зі статтею 14 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів.
    Порядок прийняття рішень щодо, зокрема, змін у складі керівних органів професійної спілки та звернення до суб’єкта державної реєстрації, для державної реєстрації змін до відомостей про Профспілку, що міститься в Єдиному державному реєстрі, та внесення таких змін до Єдиного державного реєстру є питанням внутрішньої діяльності Профспілки.
    Підчас воєнного стану конституційні права і свободи не обмежені для профспілок.
Таким чином, профспілки мають право самостійно вирішувати внутрішні питання, дотримуючись Статуту та погоджуючи рішення з вищими органами профспілки.

Додаток: Лист - роз’яснення Міністерства юстиції України на запит Федерації профспілок України з питань, пов’язаних з діяльністю виборних профспілкових органів період дії воєнного стану – на 6 арк.

Соціально-економічний відділ
Київської міськпрофради