вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1239808
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
34
632
1440
34
1239808

Час: 2024-05-01 02:24:13
Visitors Counter

 

    Найвища цінність людини – це життя і здоров’я. Їх захист потребує чималих зусиль, адже інколи людська діяльність пов’язана з небезпечними ситуаціями, особливо, при виконанні службових обов’язків, може призвести до нещасних випадків і навіть смерті на робочому місці. Тому важливо пам’ятати, що дотримання законодавства у сфері охорони праці, розвиток культури охорони праці у суспільстві стане запорукою збереження здоров’я працівників та найціннішого – людського життя.
    Постановою Президії Київської міськпрофради від 26.03.2024 року № П56/4 «Про відзначення дня охорони праці в 2024 році» схвалено Заяву та План заходів з відзначення Дня охорони праці (Всесвітнього дня безпеки та гігієни праці) у 2024 році на підприємствах, установах та організаціях м. Києва, якими опікуються членські організації Київської міськпрофради.
   Як відзначати День охорони праці 2024 на підприємстві, організації, установі Заходи, приурочені до Дня охорони праці, які плануються проводити на місцях, залежать від розмірів підприємства, напрямку діяльності і кількості працівників. Так, на великих підприємствах доцільно провести Тиждень охорони праці.
   Керівник підприємства видає наказ про проведення заходів і затверджує відповідний план та кошторис. У наказі вказують цілі, підготовчі заходи, тематику, строки та відповідальних осіб. План потрібний для того, щоб усі працівники легко орієнтувалися, де, коли та які заходи проводитимуться.
Зазвичай первинна профспілкова організація бере активну участь у підготовці та проведенні заходів, приурочених до 28 квітня: круглих столах, конкурсів з найкращого знання нормативних документів з охорони праці серед відділень, структурних підрозділів тощо.
    Круглі столи варто проводити не лише з керівниками структурних підрозділів, а й із працівниками — так вони відчують, що про їхню безпеку дійсно дбають. Крім того, зворотний зв’язок від працівників допоможе визначити причини наявних проблем.
   Якщо заплановані конкурси, потрібно забезпечити учасникам допомогу у підготовці, наприклад надати перелік документів, на підставі яких складені запитання для тестування.
    Важливо розмістити на інформаційних стендах роздатковий матеріал — пам’ятки, буклети тощо. Крім того, ефективним каналом поширення інформації можуть стати корпоративні платформи та ЗМІ.
    Програма заходів до Дня охорони праці має враховувати сучасні реалії та умови воєнного стану. Тому, щоб підвищити ефективність комунікації в умовах економії часу та нестабільного режиму роботи, потрібно підготувати найбільш актуальну й цінну інформацію. Її варто подати в такому вигляді:

    максимально короткий текст;
    максимум візуалізації;
    доступна мова;
   яскраві ілюстрації тощо.

    Підсумки проведених заходів бажано обговорити на нарадах або висвітлити в корпоративних ЗМІ. Так працівники зможуть оцінити необхідність і ефективність Дня охорони праці та в майбутньому братимуть активну участь у відповідних заходах.
   Якщо підприємство маленьке і немає можливості проводити великі заходи, то можна обмежитися згадуванням про День охорони праці на загальних зборах чи нарадах і розказати про важливість охорони праці на кожному робочому місці задля попередження виробничого травматизму, професійних хвороб та збереження життя працюючих.
     Київська міськпрофрада готує проведення семінару до Всесвітнього дня охорони праці, на який будуть запрошені представники Федерації профспілок України, Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, Департаменту територіального контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві для висвітлення актуальних питань з охорони праці, які турбують наших спілчан.

    З питань допомоги в організації проведення Дня охорони праці звертатися до завідувачки відділу з питань охорони праці та захисту трудових відносин Київської міськпрофради Анжели МАРТИНЮК, роб.тел. 234-32-27, 235-48-89 або за електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Відділ з питань охорони праці
та захисту трудових відносин