Час: 2024-05-21 00:50:04

В І кварталі 2024 року до Головного управління надійшло 192 повідомлення про нещасні випадки, внаслідок яких постраждали 254 особи, в т. ч. 63 особи – із смертельним наслідком. (діаграма 1).

діаграма 1
   Також надійшло 5 повідомлень за формою П-3 про хронічне професійне захворювання.
На діаграмі 1 показано кількість повідомлень про нещасні випадки/гострі профзахворювання, які надійшли до Головного управління помісячно.

За І квартал 2024 року в Головному управлінні зареєстровано 223 акти (за формою Н-1), з яких 148 актів по випадкам, які за результатами розслідування визнано пов’язаними з виробництвом (Н-1/П), та 43 акти по випадкам, що не пов’язані з виробництвом (Н-1/НП), на 32 потерпілих складені тимчасові акти (Н-1/П тимчасовий).
   Із загальної кількості зареєстрованих актів за формою Н-1, складено 67 актів по нещасним випадкам/гострим профзахворюванням, що сталися у звітному періоді. З них 51 оформлено актом Н-1/П (пов’язані з виробництвом), з яких 19 сталися за межами м. Києва, і 16 актом Н-1/НП.

На діаграмі 2 показано розподіл за видами подій кількості потерпілих осіб від нещасних випадків, що сталися в І кварталі 2024 року (пов’язані з виробництвом).
Діаграма 2
діаграма 2

Найбільше нещасних випадків сталося внаслідок падіння потерпілих осіб під час пересування 29 (57%).

На діаграмі 3 показано розподіл по групам причин кількості потерпілих осіб від нещасних випадків, що сталися в І кварталі 2024 року на підприємствах, зареєстрованих в м. Києві.
Діаграма 3
Розподіл актів за формою Н-1/П (страхові випадки) по групам основних причин, що сталися в І кварталі 2024 рокудіаграма 3

Найбільше нещасних випадків сталося через організаційні причини (78% або 40 потерпілих), з яких превалює невиконання вимог інструкції з охорони праці – 33 (65%).

Нижче показано розподіл по галузям економіки кількості потерпілих осіб від нещасних випадків пов’язаних з виробництвом, що сталися в І кварталі 2024 року.

Розподіл актів за формою Н-1/П (страхові випадки) по галузям економіки, що сталися в І кварталі 2024 року

Галузь економіки Кількість потерпілих/ Відсоток від загальної кількості

Добувна промисловість 1, 2%
Телекомунікації 1, 2%
Водопостачання 1, 2%
Будівництво 4, 8%
Професійна та наукова діяльність 1, 2%
Діяльність у сфері адміністративного обслуговування 1, 2%
Постачання електроенергії 2, 4%
Охорона здоров"я 1, 2%
Мистецтво, розваги і відпочинок 3,  6%
Організація харчування 3, 6%
Державне управління й оборона 1, 2%
Оптова та роздрібна торгівля 13, 25%
Транспорт, поштова діяльність 14, 27%
Переробна промисловість 5, 10%

Найбільше потерпілих осіб у страхових нещасних випадках зареєстовано у таких галузях:

• «Транспорт, поштова діяльність» – 14 осіб (27%);
• «Оптова та роздрібна торгівля» – 13 осіб (25%);
• «Переробна промисловість» – 5 осіб (10%).

В І кварталі 2024 року спеціалістами Головного управління взято участь у роботі 140 комісій з розслідування та спеціального розслідування нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві, в тому числі 5 групових нещасних випадків, 5 нещасних випадків із смертельним наслідком, 18 випадків смерті на підприємстві, 561 гострих професійних захворювань, 5 нещасних випадків з можливою інвалідністю, 106 нещасний випадок з тимчасовою втратою працездатності.
У зв’язку з несвоєчасним наданням на паперовому носії повідомлень про нещасний випадок, що сталися на підприємствах м. Києва, щодо керівників підприємств складено 16 протоколів про адміністративне правопорушення.
   Страхувальникам надано 391 консультацію у створенні та реалізації ефективної системи управління охороною праці.
     Київська міськпрофрада наголошує, що нещасні випадки краще попереджати, ніж ліквідовувати їх наслідки!

Відділ з питань охорони праці
та захисту трудових відносин