вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи підтримуєте Ви Заяву Київської міськпрофради до Кабінету Міністрів України з вимогою відхилити Урядові пропозиції до Бюджетної декларації на 2025-2027 роки щодо запровадження мораторію на підвищення основних державних соціальних стандартів і гарантій т

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1290084
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
537
429
966
12239
1290084

Час: 2024-07-16 08:49:03
Visitors Counter

 


      Початкова загальновійськова підготовка складатиметься із дисципліни "Захист України" та військово-патріотичного виховання.
       Нові програми зі "Захисту України" наразі розробляються за погодженням з Міністерством оборони.
      Раніше міністр освіти Оксен Лісовий розповідав, що в оновленій дисципліні буде 6 модулів. Серед них – домедична допомога з елементами тактичної медицини, топографія і тактика. Також буде інженерія, яка, зокрема, передбачає опанування навичок управління безпілотними апаратами, радіозв'язку і різноманітними технологіями, пов'язаними з військовим контекстом.
      Ініціатор законопроєкту, народний депутат та член Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук повідомив, що Законом вносяться зміни до низки статей законів «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про оборону України», «Про освіту» і «Про основи національного спротиву».
За його словами, Закон об'єднує два поняття - допризовна та початкова загальновійськова підготовка, які суперечать один одному. Таким чином, усувається колізія.
      Крім того, зміни дадуть змогу актуалізувати підзаконні нормативні акти, що досі розділяють дівчат і хлопців під час вивчення предмета «Захист України» та обмежують навчання жінок у закладах вищої освіти, які хочуть викладати предмет.
        Інші ключові зміни, передбачені документом:
• Запроваджується модульна система викладання. Кожен модуль - окрема важлива тема: домедична допомога, цивільний захист, інформаційна безпека.
• Прибираються застарілі теми, такі як стройова підготовка. Більший акцент на розуміння важливості захисту своєї держави та вивчення нових технологій, які використовуються у сучасній війні.
• Можливість залучати ветеранів, а також громадські й ветеранські організації до викладання предмета або окремих модулів.
     «Уряд виділив 1,74 млрд гривень для оновлення центрів «Захисту України», закупівлі обладнання та інтерактивних тирів. Підвищення кваліфікації вчителів», - підсумував Роман Грищук.

Джерело: Українська правда

Організаційно – інформаційний відділ
Київської міськпрофради