вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи підтримуєте Ви Заяву Київської міськпрофради до Кабінету Міністрів України з вимогою відхилити Урядові пропозиції до Бюджетної декларації на 2025-2027 роки щодо запровадження мораторію на підвищення основних державних соціальних стандартів і гарантій т

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1289630
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
83
429
512
11785
1289630

Час: 2024-07-16 03:23:48
Visitors Counter

 


                                                                     Які є види повісток?
           Види повісток:
- для уточнення облікових даних (місце роботи, стан здоров’я, склад сім’ї тощо);
- для призвання на навчальні збори;
- для проходження військово-лікарської комісії (медичне обстеження) на придатність, обмежену придатність чи не придатність до військової служби;
- мобілізаційне розпорядження, яке видається після проходження медкомісії з висновком про придатність до військової служби.
        В повістках старого зразка була вказана мета виклику до ТЦК та СП, а в нових зразках відповідно до Додатку №11 Порядку №1487 цієї мети не вказують, тому військовозобов’язаний дізнається вже по факту на місці прибутті до ТЦК. Не зважаючи на те, що мета виклику відсутня в повістці, необхідно увільнити працівника від роботи. Вручення повістки – це не означає 100% мобілізації.
        Виклик до ТЦК та СП і призов на військову службу оформляється в обов’язкому порядку працівником відділу кадрів відповідною документацією. Розглянемо та розберемо це далі.

                 Дії кадровика при виклику працівника у військкомат для уточнення облікових даних:
1. Працівник повідомляє відділ кадрів про вручення повістки і надає особисто чи надсилає її електронним засобом зв’язку при неможливості фізично надати. Але в такому випадку на підприємстві повинен бути обов’язково попередньо запроваджений наказ про використання електронного документообігу.
2. Кадровик надає наказ про увільнення від роботи на підставі повістки.
3. В табелі обліку робочого часу проставити позначку «ІН» (код 22 - Інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул і т. ін.).
4.На період увільнення працівника зберігається посада, робоче місце і середній заробіток (оскільки це не призов на військову службу, а виклик для уточнення даних).
Дії кадровика при виклику працівника у військкомат на навчальні збори:
1. Працівник надає повістку до відділу кадрів.
2. Видається наказ про увільнення від роботи на весь період зборів зі збереженням посади, робочого місця і середнього заробітку. Якщо ці збори співпадають з відпусткою працівника, тоді значить переноситься ця відпустка.
3. В табелі обліку робочого часу ставимо позначку «ІН».


   Дії кадровика при виклику працівника у військкомат для проходження військово-лікарської комісії:
1. Працівник, який проходить медичне обстеження в лікувально-профілактичному закладі за направленням ТЦК та СП, надає роботодавцю повістку і довідку з засвідчену підписом завідуючого відділення і печаткою закладу. І це є підставою для збереження середнього заробітку працівнику.
2. Видається наказ про увільнення від роботи.
3. В табелі відмічаємо позначкою «ІН».


           Якщо працівника призвали до військової служби під час мобілізації, то в такому випадку дії кадровика повинні бути такими:
1. Працівник надає повістку до відділу кадрів з ТЦК та СП про призов на військову службу.
2. Видається наказ про увільнення працівника зі збереженням посади і робочого місця на період військової служби. Середній заробіток в даному випадку не зберігається. З даним наказом ознайомлюємо під особистий підпис працівника.
3. В табелі обліку робочого часу проставляємо позначку «І».


         Виходячи з вище викладеного, можна зробити висновок, якщо працівник надав повістку з військкомату, то роботодавець зобов’язаний в будь-якому випадку видати наказ про увільнення від роботи на період перебування у ТЦК та СП. Єдине, що середній заробіток не зберігається мобілізованим працівникам, а при виклику для уточнення даних, навчальні збори, проходження ВЛК – середній заробіток зберігається.


Джерело: LIGA ZAKON

Організаційно – інформаційний відділ
Київської міськпрофради