вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи підтримуєте Ви Заяву Київської міськпрофради до Кабінету Міністрів України з вимогою відхилити Урядові пропозиції до Бюджетної декларації на 2025-2027 роки щодо запровадження мораторію на підвищення основних державних соціальних стандартів і гарантій т

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1291348
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
1801
429
2230
13503
1291348

Час: 2024-07-16 21:19:02
Visitors Counter

 

1491826577 150724 01
   25 червня ц.р. законопроєкт направлено на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

    Нагадуємо, Законопроект розроблено з метою забезпечення соціального захисту працівників підприємств, організацій, установ, які постраждали і зазнали ушкодження здоров’я, стали особами з інвалідністю внаслідок бойових дій під час виконання ними трудових обов’язків, а також сімей загиблих за аналогічних обставин працівників, формування в суспільстві шанобливого ставлення до них.

    Народний депутат України, представник профспілок у парламенті Сергій Рудик, який подав на реєстрацію законопроєкт про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», зазначив: "Ключова зміна у законопроєкті – виправити мега несправедливість щодо цивільних, які працюють в зоні бойових дій. Іншими словами – захистити наших медиків, енергетиків, комунальників, які часто ремонтують і лікують під обстрілами і, про яких держава майже забула.

   Що пропонується.
Для окремих категорій цивільних, які під час роботи потрапили під обстріли, отримали поранення, інвалідність чи, не дай Боже, загинули – передбачити належний соціальний захист, як і для цивільних у військових підрозділах. Мова йде про медичне забезпечення, соцзахист і статус ветерана війни (наголошую, це важлива деталь, йдеться про статус ветерана, а не УБД)”, – зазначив народний депутат, підполковник ЗСУ С.Рудик.

   Масштаби проблеми – дуже серйозні. Із 24 лютого 2022-го до 1 січня цього року за офіційними даними Держслужби з питань праці під час виконання своїх обов´язків отримали ушкодження і поранення 1212 цивільних. Із них 413 загинули. Ця проблема дуже гостра саме у прифронтових населених пунктах. Скажімо, в Гуляйполі чи Оріховому (буквально за кілька кілометрів від лінії фронту) вже стало нормою, коли, до прикладу, ДСНСники працюють під постійними обстрілами. Але коли їм доводиться проходити реабілітацію після поранень – тут уже «за свої», без державної підтримки. Тому, треба виправляти цей прокол у Законі.

   Сергій Рудик звернувся до колег-народних депутатів України, які займаються в Раді військовими питаннями і розуміють цю проблему, долучатися до підписання законопроєкту. “Питання важливе і «горить» вже більше двох років!”, – сказав він.

Ознайомитись з текстом законопроєкту можна - у додатку.

Джерело: Федерація профспілок України

Організаційно-інформаційний відділ
Київської міськпрофради