Час: 2024-04-25 13:03:01

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала введення абонплати за газ! Таке рішення було прийняте під час засідання Комісії 10 квітня поточного року під тиском громадськості й, зокрема, столичних профспілок, які цього дня вийшли під стіни НКРЕКП з рішучим протестом проти її злочинної тарифної політики.

10 квітня 2017 р. представники 26 галузевих членських організацій, що входять до складу Об’єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок», громадські об’єднання, а також небайдужі громадяни, які приєдналися до маршу протесту Київської Міськпрофради, пікетували Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). До київських профспілок приєдналися «свободівці» й представники ВО «Батьківщина».

Спільним завданням пікетувальників було не допустити подальшого збідніння народу України через економічно необґрунтовану ціну на природний газ і тарифи на житлово-комунальні послуги, домогтися скасування ухваленого 28 березня 2017 р. рішення НКРЕКП щодо встановлення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу.

Від столичних профспілок на мітингу виступили:
-​ Голова Київської міськпрофради Валентин Мельник. Він, зокрема, зазначив, що протягом довгого часу Міськпрофрада регулярно заявляє про необхідність перегляду економічно необґрунтованих цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для населення. Ще минулого року столичні профспілки пікетували Комісію з цього приводу, але тоді, незважаючи на довготривалі вимоги спілчан і громадськості, НКРЕКП все ж таки затвердила рішення про встановлення нечувано завищених тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води для потреб населення, вважаючи їх цілком обгрунтованими. Валентин Петрович зауважив, що з кожним роком неухильно зростають ціни на продукти й послуги, тоді як планка соціальних стандартів та рівень життя пересічних громадян різко знижуються. У такій ситуації в рази зростає роль профспілок – потужної рушійної сили, здатної щось змінити на краще.
-​ Сергій Герус – головний спеціаліст з організаційних питань Київської міськпрофспілки працівників агропромислового комплексу. Він підкреслив, що Комісією одноосібно, без проведення консультацій з громадськістю, профспілками, за відсутності будь-яких економічних розрахунків, було встановлено тарифи на транспортування та розподіл природного газу. Так само, як і рік тому в рази було збільшено ціни на газ.
-​ Галина Фесенко – представник Київської міської організації Профспілок працівників освіти і науки України. Вона поінформувала, що через високий рівень інфляції підвищення мінімальної заробітної плати для педагогів практично не відчувається. Тому залишається надзвичайно гострою проблема сплати комунальних платежів.
-​ Віталій Павленко – член Молодіжної ради Київської міськпрофради, який наголосив, що через таку соціально-економічну політику в країні молодь втрачає мотивацію тут проживати, не бачить своє майбутнє на рідних теренах.
-​ Тетяна Орисенко – Голова правління Кредитної спілки «Профспілкова скарбниця». Тетяна Миколаївна з трибуни розповіла про свою 90-річну матір, яка все життя чесно й багато працювала, та заробила жалюгідну пенсію. Якби не рідні діти, навряд чи вона вижила б у надзвичайно важких умовах, що склалися в країні. Порівнюючи день сьогоднішній з іншими історичними етапами розвитку нашої держави, старенька розчарована й пригнічена та висловлює співчуття новим поколінням.
У підсумку під натиском профспілок, перед численними журналістами, нардепами й представниками різних громадських об’єднань очільник НКРЕКП Дмитро Вовк офіційно заявив (пряма мова): «Ми сьогодні маємо прийняти рішення, яке було озвучено департаментом, про те, щоб скасувати, провести додаткові консультації, забезпечити, щоб для жодного українця не було жодного підвищення в результаті цього рішення. Ми хочемо всім повідомити, що наше рішення приймалося відповідно до законодавства, прозоро, публічно, і наше завдання – забезпечити прозорість для споживача… Ми наше рішення, яке прийняли і яке мало застосовуватися з 1 квітня, повністю змінюємо, скасовуємо. Це ідентичні речі. Юридично воно, можливо, інакше називається, але відбудеться скасування рішень, вони не будуть застосовуватися, ні для жодного українця підвищення не відбудеться».

Додамо, що за інформацією «Укрінформу», Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що найближчої середи, о 12.30, Верховна Рада на своєму засіданні заслухає Голову НКРЕКП Дмитра Вовка з відповідних питань.

IMG