вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1232215
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
516
579
3933
17099
1232215

Час: 2024-04-20 18:46:26
Visitors Counter

 

62

Київська міськпрофрада та її членські організації доклали чимало зусиль, щоб дітвора мала можливість весело й цікаво, різноманітно і з максимальною користю для здоров’я провести літні канікули. Профспілки міста, маючи багаторічний досвід, забезпечили організацію оздоровлення та відпочинку дітей і підлітків належним чином. Це питання внесено окремим розділом до Територіальної угоди між виконавчим органом Київської міської ради, Об’єднанням роботодавців м. Києва та Київською міською радою профспілок, а також колективних договорів між профспілковими організаціями та адміністраціями підприємств і установ. 

Завдяки злагодженій спільній роботі та фінансовій підтримці Київської міської державної адміністрації й господарників столичні профспілки забезпечили організованим відпочинком та оздоровленням дітей працюючих членів профспілок. Коштом профспілкового бюджету путівки придбала більшість міських галузевих профспілкових організацій. Для реалізації потреб членських організацій із оздоровлення та відпочинку дітей профспілками міста було акумульовано близько 131 457,6 тис. грн. Згідно з Територіальною угодою в поточному році київським профспілкам з міського бюджету на оздоровлення дітей пільгових категорій виділено 13 834.00 тис. грн., завдяки чому було оздоровлено 3095 дітей, сім’ї яких потребують підтримки. Всього протягом оздоровчого сезону 2017 року було оздоровлено та направлено на відпочинок 21480 дітей та підлітків за організаційної та фінансової участі профспілок.

imgonline com ua CompressBySize AN5TQBJC0e8M4cA

На кошти міського бюджету, передбачені для Міськпрофради, було проведено конкурсні торги й визначено переможців – у відповідності до чинного законодавства. Отже, відпочинок дітлахів здійснювався на базі дитячих оздоровниць «Україночка» й «Лідер», що на Київщині, «Патрія» на Одещині та «Зелений гай» на Львівщині. Традиційно відчули підтримку профспілок міста дітлахи з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах і потребують фінансової допомоги. Діти з особливими потребами, юні спортсмени, переможці творчих конкурсів, діти з багатодітних і малозабезпечених родин, з сімей тимчасових переселенців із зони АТО, які змушені проживати в Києві, та інших пільгових категорій – усі вони отримали путівки до дитячих оздоровчих закладів із частковою оплатою їхньої вартості. Особливою увагою й турботою були охоплені 93 дитини батьків – учасників АТО. Ця категорія юних громадян також дістала пільгові путівки до дитячих закладів оздоровлення й відпочинку.
Усього під час літніх канікул через Київську міську раду профспілок путівки отримали 1268 дитини, з них 892- на пільгових умовах, що на 21% більше, ніж минулого року.
За ініціативи та підтримки ДК «Укроборонпром» профспілкова організація і адміністрація ДАХК «Артем» за власний рахунок організували відпочинок у ДСОК ім. Ю. Гагаріна 40 дітей з території, що прилягає до зони АТО. У наших юних гостей залишилися надзвичайно гарні враження щодо відпочинку на Київщині!

imgonline com ua CompressBySize VelESGfmiyNrmOK

Для того, щоб у ДЗОВ дітлахи почувалися комфортно й безпечно, а їхнє перебування там було цікавим і корисним, адміністративні, педагогічні й технічні підрозділи різних установ провели надзвичайно велику узгоджену роботу. Технічні інспектори праці й профспілковий актив систематично контролювали стан справ в оздоровчих закладах, що сприяло безперебійному дотриманню техніки безпеки, запобіганню травматизму. Керівники оздоровниць надають великого значення ретельному добору педагогічних кадрів, тому рік у рік організовують школи вожатих, навчають майбутніх вихователів специфіці роботи з дітьми, передають свій досвід. При цьому один з вирішальних критеріїв прийому на роботу – особистісні якості найманих працівників, їхня активна життєва позиція, громадянська свідомість та небайдужість і, безумовно, щира любов до юного покоління. Найкращим показником успішності дитячого закладу є бажання дітей саме тут проводити літні канікули. Лише ті оздоровниці, які створюють комфортні побутові умови, підтримують багаторічні традиції, організовують цікаву культурно-масову й спортивну роботу, перебувають у постійному творчому пошуку та пропонують цікаві, неординарні форми роботи – тематичні зміни, всілякі конкурси й змагання тощо – користуються великим попитом. Діти, які хоча б один раз побували в оздоровчих закладах Київщини, а це такі, як: «Лісовий» у Ворзелі, «Лідер» у Пущі-Водиці,«Джерело» в Бучі, «Каштан» у с. П’ятихатки, Дитячий спортивно-оздоровчий комплекс у ДАХК «Артем» ім. Юрія Гагаріна в м. Ірпінь та в багатьох інших охоче повертаються й наступного року до своїх улюблених літніх таборів. Гарні враження залишаються також і після відпочинку в оздоровницях «Водограй» на Закарпатті, «Патрія» та «Сонячний берег» на Одещині, «Червона гвоздика» у Бердянську. Керівники та педагогічні працівники переважної більшості ДЗОВ, з якими співпрацюють столичні профспілки, виявляють велику фантазію, вивчають нові сучасні форми роботи з дітьми й підлітками, звертаються до досвіду партнерів – усіма силами намагаються влаштувати дітворі цікаве й змістовне дозвілля.

imgonline com ua CompressBySize vnaD2yLJXpL3TGQI
За організаційного сприяння Київської міськпрофради влітку поточного року в столиці успішно й результативно працював освітній танцювальний денний табір Fantasy Camp SalsaBO для дітей віком від 7 до 15 років. Це ще одна форма літнього дитячого відпочинку, запропонована батькам, які через певні обставини цьогоріч не мали можливості відправити дітей на оздоровлення за межі Києва.

20293115 1894755304180958 294828834730044366 n

Табір працював щоденно, крім вихідних і святкових днів, діти у ньому перебували протягом робочого дня – з 08.30 до 18.30. Кожна зміна, що тривала два тижні, була тематичною, зі своєю насиченою програмою та відповідною атрибутикою. Тематика така, що популярна серед дітвори, в основі якої відомі книжки, мультфільми й кінофільми («Хроніки Нарнії», «Пірати Карибського моря», «Панда Кунг-фу», «Гаррі Поттер», «Рататуй», «Маленький принц» тощо). У гарно оформлених відремонтованих приміщеннях юні кияни з хореографами студіювали бальні танці, з досвідченими педагогами вивчали іноземні мови (англійська, португальська, китайська, іспанська, французька), засвоювали засади командної психології й дружби, займалися гімнастикою та вокалом, грали у розвиваючі ігри, розкривали власні творчі здібності в арт-студії, ходили на прогулянки, які також мали певне змістове навантаження, брали участь в інтерактивних виставах тощо. Усі Сторони залишилися задоволені – діти та їхні батьки, вихователі й педагоги, і, звичайно ж, столичні профспілки, які значною мірою посприяли безперебійній роботі цього денного табору, а відтак – утвердженню ще однієї, як виявилося, дуже потрібної форми літнього дитячого відпочинку та змістовного, чудово організованого дозвілля.

20292969 1894747087515113 5549918683934834566 n
На жаль, залишається безліч невирішених питань, що ускладнюють роботу з організації оздоровлення дітей. Гострими проблемами є: забезпечення ДЗОВ медичним персоналом, перевезення дітвори залізницею, відсутність часткової дотації з ФССзТВП та пільг дитячим оздоровницям на комунальні витрати. Тому київські профспілки, як мовиться, триматимуть руку на пульсі, всіляко сприятимуть розвитку системи дитячого оздоровлення й відпочинку, виступатимуть з ініціативами й пропозиціями на державному рівні щодо поліпшення функціонування дитячих оздоровниць – з урахуванням інтересів та викликів сьогодення.

 Людмила ЛИТВИН, начальник Управління з гуманітарних питань Київської міськпрофради