вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1236856
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
153
759
4291
21740
1236856

Час: 2024-04-26 07:44:23
Visitors Counter

 

denljudej pokh.viku1 жовтня світ відзначає Міжнародний день людей похилого віку — свято, що покликане звернути увагу всього людства на потреби старшого покоління. Повага до старших — одна з головних цінностей людської моралі. Саме тому 1990 року Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення про заснування Міжнародного дня літніх людей, призначивши його на перший день жовтня.
За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. Але зараз модно, та й правильно, називати ці роки третім віком.
Надважливою, на думку ООН, є потреба активного використання виробничого й творчого потенціалу людей старшого віку. Суспільство має допомагати цій категорії громадян долати психологічну межу старості та, одночасно, зменшувати тягар соціальних витрат, покладений на більш молодих, за рахунок працюючих пенсіонерів.
Для того, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до проблем людей похилого віку й висловити вдячність за їх працю та досягнення, цей день з широким розмахом святкується в Європі (особливо в країнах Скандинавії) та Америці. Традиційно проводяться різноманітні концерти, вистави, фестивалі й конкурси, збираються круглі столи, конгреси й конференції, присвячені правам літніх людей та їх ролі в суспільстві, відбуваються усілякі благодійні заходи. Теле – і радіоканали, у свою чергу, транслюють програми з урахуванням смаків та інтересів людей похилого віку.
В Україні, зокрема, широко організовуються різноманітні за змістом і масштабами державні або волонтерські заходи для літніх людей та за їхньою участю.
Хотілося б, щоб не лише цього святкового дня, а й протягом року наше суспільство не забувало про своїх ветеранів, стареньких, котрі в переважній більшості є соціально незахищеними й потребують всілякої підтримки та захисту. Адже за ставленням до цих людей, за їх місцем і роллю в суспільстві можна судити про ступінь цивілізованості всієї країни.

Голова Міськпрофради Валентин Мельник