Час: 2024-05-17 15:07:37

Проєктом Закону України, зокрема, пропонується:
- зміни у розмірах допомоги по тимчасовій непрацездатності залежно від страхового стажу (50% середньої зарплати – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 5 років; 60% середньої зарплати – застрахованим особам, які мають страховий стаж від 5 до 10 років; 70% середньої зарплати – застрахованим особам, які мають страховий стаж від 10 до 15 років; 80% середньої зарплати – застрахованим особам, які мають страховий стаж від 15 до 20 років; 100% середньої зарплати – застрахованим особам, які мають страховий стаж понад 20 років);
- перекладання тягаря виплати лікарняних на роботодавців – за кошти Фонду соцстраху запропоновано виплачувати допомогу по тимчасовій непрацездатності починаючи з 11-го дня непрацездатності (замість нині діючого правила із 6-го дня), тому роботодавці почнуть оплачувати листки непрацездатності за перші 10 днів тимчасової непрацездатності;
- передбачається не оплачувати лікарняні листки працівникам, які захворіли в період простою підприємства;
- зменшення терміну звернення за призначенням матеріального забезпечення до 6 календарних місяців з дня відновлення працездатності (замість діючої редакції терміну 12 місяців);
- прослідковується ускладнення процедури забезпечення страхових виплат;
- нівелювання участі сторін соціального діалогу в управлінні Фондом соціального страхування, обмеження функцій правління Фонду та інші негативні пропозиції.
   Виступаючі зазначали, що особливо в сьогоднішній ситуації, яка склалася внаслідок тривалої пандемії коронавірусу, держава повинна фінансувати заходи соціального захисту застрахованих працівників у надзвичайних ситуаціях, посилити соціальний захист працівників. Голова ФПУ Григорій Осовий поінформував, що Євросоюз виділив Україні транш у сумі 1млрд 200 млн євро на подолання коронавірусної кризи.
   За результатами наради СПО об’єднань профспілок підготовлено лист до Мінсоцполітики України, що вказаний законопроєкт не підтримується. СПО об’єднань профспілок висловив позицію, що не підтримуються пропозиції щодо обмеження повноважень правління Фонду; стосовно виплат, що погіршують соціальний захист застрахованих працівників; а також надали низку постатейних зауважень до проєкту.
  15 квітня в Мінсоцполітики України відбулася зустріч сторін соціального діалогу з обговорення вищевказаного проєкту Закону України, де Сторона профспілок представила свою позицію.

Відділ соціально-економічних питань та соціального діалогу