вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1250416
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
224
558
2223
10642
1250416

Час: 2024-05-17 13:51:01
Visitors Counter

 


Головними завданнями територіальних органів Нацсоцслужби на цьому етапі є здійснення державного контролю за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки та за дотриманням прав дітей.
За словами Міністра соціальної політики України Марини Лазебної, створення та старт роботи Нацсоцслужби дозволить вже у найближчій перспективі зробити систему соціального захисту більш адресною та ефективною, забезпечити захист прав дітей та розвивати якісні сервіси для громадян, що потребують державної підтримки.
По-перше, сфера соціального захисту управлятиметься по-новому.
Функціонування мережі територіальних органів Нацсоцслужби на регіональному та субрегіональному рівнях дасть змогу встановити єдині стандарти соціальної підтримки і контролювати їх дотримання. Таким чином, незалежно від регіону, той чи інший вид соціальної допомоги чи соціальних послуг людині надаватиметься однаково повно і якісно. Також це дозволить уникнути проблеми дублювання функцій на різних рівнях виконавчої влади.
По-друге, нова інституція сприятиме розвитку соціальних послуг, якісних сервісів, наближених до громадян.
Заплановано розширення можливостей для одержання соціальних послуг, поліпшення їх якості, створення та розвиток якісних соціальних сервісів для населення в громадах, за місцем проживання та вчасна організація спеціалізованих соціальних послуг. Соціальні послуги мають стати максимально доступними для найменш захищених громадян – людей похилого віку, осіб з інвалідністю, людей та сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах.
Особлива увага буде приділятися, профілактиці складних життєвих обставин в житті сімей та окремих громадян, ранньому виявленню вразливих сімей.
Національна соціальна сервісна служба України буде забезпечувати управління системою надання соціальних послуг та організаційно, кадрово, методично забезпечувати їх розвиток, перш за все, на рівні місцевих громад, де у них відчувається найгостріша потреба.
Також вона контролюватиме, щоб найуразливіші громадяни одержували базові соціальні послуги безкоштовно, належної якості, у відповідності із затвердженими стандартами і вимогами.
14.04.2021 прийнято Урядове рішення «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України у зв’язку з утворенням Національної соціальної сервісної служби України». Постановою внесено зміни до 17 нормативних актів з питань захисту прав дітей.
Прийняте рішення розмежовує повноваження з питань захисту прав дітей між Міністерством соціальної політики України, що забезпечує формування політики у цій сфері, та Нацсоцслужбою, яка її реалізує.
Функціональне розмежування дозволить скоординувати дії органів влади і органів місцевого самоврядування для забезпечення прав дітей, проведення соціальної роботи, впровадження сервісного підходу до надання соціальних послуг за принципом їх максимальної доступності для жителів територіальних громад, а також забезпечить державний контроль за дотриманням вимог законодавства у зазначеній сфері.
Рішення вплине на якість процесів захисту прав дітей, перш за все, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в рамках пріоритетів Мінсоцполітики – зберегти родину для дитини, а для дітей-сиріт і дітей, які залишились без батьківського піклування, чи батьки яких перебувають у складних життєвих обставинах, створити умови для максимального охоплення сімейними формами виховання.
За дорученням Міністра соціальної політики Марини Лазебної, Національна соціальна сервісна служба за участі обласних та Київської міської державних адміністрацій з лютого 2021 року розпочала здійснювати заходи щодо виявлення і внесення до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг інформації стосовно надавачів соціальних послуг недержавного сектору з тимчасовим або постійним проживанням громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, бездомних осіб, осіб звільнених з місць позбавлення волі, осіб із залежністю від наркотичних засобів чи психотропних речовин.
Крім того, Сервісна служба буде забезпечувати проведення моніторингу діяльності надавачів соціальних послуг недержавного сектора, що є позитивом, оскільки ринок надання соціальних послуг із розміщення людей похилого віку приватними інституціями в Україні переважно перебуває в тіні.

Відділ соціально-економічних питань та соціального діалогу.

Джерела:
матеріали сайту Урядового порталу, Національної соціальної сервісної служби України, Мінсоцполітики України