вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1252493
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
13
1637
4300
12719
1252493

Час: 2024-05-19 01:15:02
Visitors Counter

 


З метою забезпечення в Україні доступу до методів альтернативного вирішення індивідуальних трудових спорів шляхом залучення медіаторів було розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів».
За інформацією Мінекономіки, 19 травня 2021 року вищенаведений законопроєкт підтримав Кабінет Міністрів України.
Цим документом пропонується закріпити на законодавчому рівні інститут медіації у сфері трудових відносин, ліквідувавши комісії по трудових спорах.
У разі запровадження відповідних законодавчих змін процедура медіації здійснюватиметься за взаємною згодою сторін індивідуального трудового спору на підставі договору про медіацію. Також зміняться строки звернення до суду з метою вирішення трудового спору.
Зокрема, працівник зможе звернутися до місцевого суду з позовом про:
– вирішення індивідуального трудового спору, в тому числі щодо незаконного, на його думку, припинення трудового договору, в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав;
– стягнення належних йому сум зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат протягом року з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про таке порушення.
Якщо сторонами індивідуального трудового спору була ініційована процедура медіації, однак мирова угода за її результатами не була укладена, вони зможуть звернутися з заявою про вирішення індивідуального трудового спору до місцевого суду у місячний строк, з дня отримання акту про відмову сторін від підписання мирової угоди, складеного медіатором (медіаторами).
Крім того, законопроєкт щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів визначає максимальний період відшкодування заробітної плати за вимушений прогул – не більше ніж за один рік;

Відділ правового забезпечення
Київської міськпрофради