2075

Час: 2024-05-04 22:22:32

За даними Глобального Індексу МКП з прав 2021, порушення права на страйк, права створювати профспілки і вступати в них, права на профспілкову діяльність і громадянські свободи, а також права на свободу слова і зборів досягли восьмирічного максимуму. Україна потрапила до переліку країн п’ятої групи, де відсутні гарантії дотримання прав.
За результатами оцінки 149 країн за ступенем дотримання прав трудящих МКП зробила такі основні висновки:
• 87% країн порушили право на страйк;
• 79% країн порушили право на ведення колективних переговорів;
• 74% країн позбавили трудящих права створювати профспілки і вступати до них;
• працівники не мали доступу до правосуддя або мали обмежений доступ до нього в 65% країн.
У десятку країн з найгіршим показником для трудящих у 2021 році ввійшли Бангладеш, Білорусь, Бразилія, Колумбія, Єгипет, Гондурас, М'янма, Філіппіни, Туреччина і Зімбабве. Нові країни у цьому списку – Білорусь і М'янма.
Під час дискусії було наголошено на переслідуванні українських гірників, які брали участь у підземних протестах наприкінці 2020 року. Тоді гірники шахти «Жовтнева» та інших трьох шахт Криворізького залізорудного комбінату відмовилися підійматися на поверхню, вимагаючи виконання умов трудових договорів, вчасного постачання матеріалів та підвищення зарплатні. За 43 доби протест закінчився, після чого деякі учасники отримали повістки до суду. Комбінат наполягав, що акція була незаконною.
В Індексі за 2021 рік зафіксовано, що робочі місця стають менш безпечними. Мають місце випадки звільнення працівників, які оприлюднили важливу інформацію про поширення вірусу на робочих місцях. Спостереження за трудящими посилюється, а спостереження Amazon на своїх складах перетворилося в глобальний скандал.

Відділ правового забезпечення
Київської міськпрофради