КП Грудень 2021 6 стор на САЙТ готово page 0001

Час: 2022-01-25 09:51:27

Цей Закон поширюється на суспільні відносини, пов’язані з проведенням медіації з метою запобігання виникненню конфліктів (спорів) у майбутньому або врегулювання будь-яких конфліктів (спорів), у тому числі цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у справах про адміністративні правопорушення.
Важливими є законодавчі зміни, якими закріплено особливості проведення медіації в окремих категоріях конфліктів (спорів).
Зокрема, згідно з новими правилами, договір про проведення медіації та угода за результатами медіації у трудових спорах укладаються в письмовій формі. У разі невиконання чи неналежного виконання угоди за результатами медіації сторони медіації мають право звернутися для розгляду трудового спору до комісії по розгляду трудових спорів або суду (ст. 2221 КЗпП України).
Нова редакція ст. 21 Закону України «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» дозволяє застосовувати медіацію при розгляді спорів, що виникають у сфері соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю.
Також внесено зміни щодо врегулювання земельних спорів шляхом медіації (ст. 1581 Земельного кодексу України).
Законодавець установив, що медіація – це позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.
Медіація може бути проведена до звернення до суду, третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу або під час судового, третейського, арбітражного провадження чи виконання рішення суду, третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу.

Відділ правового забезпечення
Київської міськпрофради