Час: 2024-05-05 13:11:05

Оскільки спілчан м. Києва цікавить новий Закон № 2136 щодо особливостей організації праці у воєнних умовах, Київська міськпрофрада надає роз’яснення щодо особливих правил трудових відносин на період воєнного стану.
Законом передбачено встановлення певних особливостей трудових відносин під час війни, а саме на період дії воєнного стану (далі – ВС):
Форма трудового договору та наявність/відсутність випробувального терміну є предметом взаємних домовленостей; строк договору може встановлюватися на період ВС або на час дії тимчасового заміщення іншого працівника.
Допускається переведення працівника на іншу роботу із збереженням заробітку без його згоди та 2-місячного попередження, крім ситуацій, коли така робота протипоказана йому за станом здоров’я або там ведуться активні бойові дії.
Працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без 2-тижневого строку попередження у зв’язку із веденням бойових дій в районах, в яких розташована компанія, та за умови існування загрози для життя і здоров’я працівника.
Роботодавець має право розірвати трудовий договір без згоди профспілки у зв’язку із ліквідацією підприємства. При цьому про таке звільнення слід попередити не пізніше ніж за 10 днів з виплатою вихідної допомоги (не менше середньомісячного заробітку). Крім того, допускається звільнення працівника на лікарняному та під час відпустки (крім декретної відпустки та відпустки для догляду за дитиною).
Нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 60 годин на тиждень, а для працівників зі скороченою тривалістю робочого час – 50 годин на тиждень
Роботодавець може встановлювати п’ятиденний або шестиденний робочий тиждень, але за рішенням військового командування разом із військовими адміністраціями. Крім того, час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) визначається роботодавцем, а тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.
На розсуд роботодавця здійснюється організація кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів.
До роботи в нічній час не залучаються (без крайньої необхідності): вагітні жінки і жінки, що мають дітей віком до 1 року, особи з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота.
Дозволяється застосування праці жінок (крім вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до 1 року) на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.
Зарплата повинна виплачуватися на умовах визначених трудовим договором, якщо ж зарплату неможливо виплатити через воєнні дії,виплата може бути призупинена до моменту відновлення можливості підприємства здійснювати основну діяльність.
За ініціативою роботодавця може бути зупинена дія окремих положень колективного договору.
Роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, крім декретної відпустки та відпустки за для догляду за дитиною, якщо такий працівник виконує роботи на об’єктах критичної інфраструктури. Також роботодавець на прохання працівника може надавати без обмежень відпустку без збереження зарплати.
На час призупинення дії трудового договору відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам у повному обсязі покладається на державу-агресора.
Тимчасового призупиняються відрахування коштів підприємствами профспілкам.

Відділ соціально-економічних відносин
та соціального діалогу