вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1238624
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
256
512
256
23508
1238624

Час: 2024-04-29 09:34:04
Visitors Counter

 

3bb11f7cb1e7402ac3f999a1a1be31e6iAxMPRHvLbbUAGYO 1

  6cbb09d578354421adf3672cbec7a6ceXDlPbxoTybAIETVS 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Постановою від 21.06.2022 № 735 уряд затвердив Порядок надання допомоги по безробіттю (далі — Постанова № 735 та Порядок № 735 відповідно).
Порядок № 735 розроблено на виконання п. 5-2 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про зайнятість населення», в якому йдеться про те, що під час воєнного стану КМУ визначає перелік видів забезпечення, соціальних послуг, компенсацій та допомоги у сферах зайнятості та загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а також особливості їх надання. Тому в п. 2 Постанови № 735 встановлено, що на час воєнного стану:
    ● особам та суб'єктам господарювання, яким на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» від 21.04.2022 № 2220-IX (далі — Закон № 2220) призначено відповідно виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття або допомоги по частковому безробіттю, або компенсацій, визначених Законами України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», такі виплати здійснюються з дотриманням умов, передбачених законодавством, що діяло до набрання чинності Законом № 2220;
   ● виплата допомоги по безробіттю на період участі у суспільно корисних роботах, громадських та інших роботах тимчасового характеру припиняється. Безробітним, які брали участь у суспільно корисних роботах, громадських або інших роботах тимчасового характеру, після виконання таких робіт продовжується виплата допомоги по безробіттю у розмірах і в строки, що встановлені законодавством.
   За загальним правилом, допомога по безробіттю призначається центрами зайнятості з восьмого дня після реєстрації безробітного за його заявою (п. 1 Порядку № 735). Під час воєнного стану, у період проведення заходів, спрямованих на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного.
На час дії воєнного стану тимчасово зупинено виплати та фінансування компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов'язаних із сплатою ЄСВ, відповідно до частини третьої ст. 24 Закону України «Про зайнятість населення» (за новостворені робочі місця).
    Порядком передбачено дещо спрощений порядок отримання допомоги по безробіттю внутрішньо переміщеними особами, але є питання, які потребують розгляду та вдосконалення, і з цього питання Федерація профспілок України звернулась до Мінекономіки листом від 14.07.2022 № 13/01-16/330.
    Проблема полягає в тому, що внаслідок бойових дій багато підприємств втратили первинні документи та бази даних та не зможуть надати необхідні відомості щодо сплати єдиного соціального внеску, хоча його і сплатили.
     Тому передбачено, що внутрішньо переміщеним особам допомога по безробіттю призначається тривалістю 180 календарних днів і в мінімальному розмірі (1800 чи 1000 грн).
  Проте, Федерацією профспілок України запропоновано призначати допомогу по безробіттю внутрішньо переміщеним особам не в мінімальному розмірі, а у визначеному залежно від стажу і заробітку розмірі за наявними даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування і виплачувати не 180, а в межах 360 (720) календарних днів.
Разом з тим, суттєві зміни внесено до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 р. № 792 (далі – Порядок №792). Зокрема передбачено, що під час воєнного стану підходящою для безробітного та особи, яка шукає роботу, вважається робота, яка:
   відповідає його (її) освіті, професії/професіям (спеціальності/ спеціальностям), кваліфікації, а також набутому особою за період своєї трудової діяльності досвіду роботи, — протягом 30 календарних днів з дня надання статусу зареєстрованого безробітного;
не потребує кваліфікації (спеціальності), професійної підготовки, або робота, що потребує           первинної професійної підготовки, зокрема безпосередньо на робочому місці, — для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів, та для осіб, які не мають професії (спеціальності) і вперше шукають роботу;
2) відповідає рівню заробітної плати залежно від тривалості безробіття. Під час підбору підходящої роботи враховується заробітна плата у розмірі:
  не нижче розміру заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) за останнім місцем роботи (служби) — для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного протягом 30 календарних днів з дня надання такого статусу;
  не нижче розміру мінімальної заробітної плати для роботи на умовах повного робочого часу (дня) для осіб, які:
  перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів;
здійснюють пошук роботи вперше.
   Підбір підходящої роботи здійснюється за місцем звернення особи до центру зайнятості та не обмежується межами адміністративно-територіальної одиниці, в якій особа зареєстрована як безробітний чи звернулася для пошуку роботи. Без згоди особи їй не може пропонуватися робота, яка потребує зміни місця проживання або місця перебування.
    У разі відсутності підходящої роботи, зареєстровані безробітні направляються на громадські та інші роботи тимчасового характеру, або суспільно корисні роботи.
При цьому необхідно звернути увагу на те, що центр зайнятості припиняє реєстрацію безробітного:
   - у разі відмови від двох пропозицій підходящої роботи, в тому числі за набутою професією за направленням центру зайнятості, а для зареєстрованого безробітного, який вперше шукає роботу та не має професії (спеціальності), - відмови від двох пропозицій проходження професійного навчання у період з дня реєстрації (перереєстрації);
    - відмови від виконання суспільно-корисних робіт в умовах воєнного стану, які запроваджуються на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 р. № 753 «Про затвердження Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану» (Офіційний вісник України, 2011 р., № 55, ст. 2192);
 - встановлення факту перебування зареєстрованого безробітного за кордоном понад 30 календарних днів під час воєнного стану;
  - в інших передбачених Порядком №792 випадках.
   Є також проблеми з наданням допомоги по частковому безробіттю, адже на цю допомогу мають застраховані особи, за яких протягом останніх шести місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Але більшість роботодавців не зможуть звернутись до центру зайнятості за допомогою по частковому безробіттю для працівників, хоча і сплатили єдиний соціальний внесок та не можуть здати відповідний звіт за звітний період 2022 року, тому що підприємства втратили первинні документи та бази даних внаслідок бойових дій.
   Тому, ФПУ запропоновано Мінекономіки ініціювати зміни до законодавства в частині того, що у разі відсутності через бойові дії відомостей у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування щодо сплати єдиного внеску за останні шість календарних місяців, право на допомогу по частковому безробіттю мають застраховані особи, за яких у 2021 році сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та у яких призупинені трудові договори на період правового режиму воєнного стану, з наданням роботодавцем відповідних документів.

Соціально економічний відділ
Київської міськпрофради