вул. Хрещатик, 16, м.Київ, 01001
+380-44-351-21-56

Опитування

Чи вважаєте Ви обгрунтованими тарифи на житлово-комунальні послуги для населення?

Газета

01 GAZETA KP gruden 6 stor 2023 page 0001
1240436
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Цього місяця
Всього
160
502
2068
662
1240436

Час: 2024-05-02 08:54:58
Visitors Counter

 

62506ba70b2fb voyna 22
Як працює роумінг в Європі

  В Євросоюзі повне скасування плати за послуги роумінгу (Roam Like At Home — RLAH) було досягнуто ще п'ять років тому — у 2017 році.
  "На практиці означає, що кожен громадянин ЄС, подорожуючи у межах Союзу, не сплачує додаткової плати за послуги міжнародного роумінгу, адже такі послуги вже включені до пакету послуг, який надає йому оператор, і, відповідно, до його абонплати (звичного домашнього тарифу)", — розповіли у НКЕК.
    Однак деякі обмеження для абонентів Roam Like At Home таки існують.
"Наприклад, споживання послуг у роумінгу не повинно перевищувати об'єму, який абонент споживає вдома: все понад "норми" буде оплачуватися за тарифами, які установить оператор", — підкреслили у Нацкомісії.
    Ще одне обмеження витікає з того, що європейський безоплатний роумінг все ж таки призначений саме для подорожніх — туристів, бізнесменів тощо. Якщо абонент перебуватиме за межами своєї країни надто довго, йому врешті-решт доведеться сплачувати за послуги роумінгу за тарифами, встановленими оператором. Усе це називається "Fair Use Policy", пояснюють у НКЕК.

Пільги для українців

   Як відомо, у квітні цього року українські та європейські мобільні оператори підписали спільну заяву, за якою були запроваджені спеціальні заходи, що допомагають українським біженцям у ЄС залишатися на зв’язку з рідними в Україні.
   На практиці це працює наступним чином: будь-який абонент Kyivstar, VF Ukraine або lifecell, який перебуває в ЄС, може користуватися послугами роумінгу безкоштовно або за дуже низьку плату. Так само українець, який отримав безкоштовну SIM-картку оператора ЄС, може безкоштовно телефонувати в Україну.
   "Варто зазначити, що умови цієї домовленості є навіть кращими, аніж Roam Like At Home в ЄС, адже на них не поширюється Fair Use Policy. Загалом, ці заходи є винятковими", — підкреслили у Нацкомісії.
   За даними НКЕК, зараз українські мобільні оператори надають своїм абонентам безоплатний роумінг практично у всіх країнах Європи. При цьому географія Roam Like At Home вже розширилася за межі ЄС та європейської економічної зони і включає до себе, зокрема, Туреччину, Канаду, Ізраїль та Молдову.

Європейський роумінг в Україні: коли і як?

   Технічних складнощів у тому, щоб запровадити в нашій країні європейський роумінг, фактично немає, стверджують у НКЕК. Саме запровадження пільгового роумінгу для українських біженців в ЄС довело, що будь-які технічні проблеми можна вирішити.
   "Найбільшим викликом у повноті виконання усіх вимог регламенту ЄС, яким регулюється Roam Like At Home, може стати війна в Україні і руйнування телекомунікаційних мереж. Разом з тим, це не матиме визначального негативного впливу і може стосуватися тільки окремих аспектів  застосування RLAH", — кажуть у Нацкомісії.
   Як пояснили у НКЕК, на терміни запровадження європейського роумінгу в Україні, передусім, впливатиме юридична сторона питання — зокрема, швидкість ухвалення необхідних законодавчих змін.
"Наразі, весь спектр цих питань обговорюється", — запевнили у комісії.

Джерело: https://novyny.live/

Організаційно-інформаційний відділ
Київської міськпрофради